Günlerdir belki haftalardır koşturuyorum o kadar yoğunum ki bu aralar, bir zamanlar haftalarca evden çıkmadığım olurdu, canım çıkmaz istemezdi, şimdi ise tam tersi evde boş zamanım hiç olmuyor.
Daha yeni geldim annemden cumartesi akşam gitmiştim, ancak bugün dönebildim.
Pazartesi annemin kalabalık misafiri vardı, mevlidi şerif okuttu. Çok güzel bir gün geçirdik.
Çok da güzel hazırlıklarımız vardı ama hiçbirini fotoğraflayamadım maalesef, gözümün önündeydi hepsi ama ben bir türlü fırsat bulup çekemedim :(
Taaa benim nişanımdan süslediğimiz peçete halkaları kalmış annemde, daha önceki misafirlerine de kullanmıştı, bir türlü atmaya kıyamamış,ben de ele geçirdim ve böylece onları tekrar değerlendirmiş olduk.
Sonra gelen misafirlerimize küçük hediyeler hazırladık ve çok güzel bir sepet içinde onları dağıttık.
İkram olarak tavuk-pilav-yeşil salata ve tatlı olarak ta şekerpare yaptık.
Annemin arkadaşları ise tahinli kek-patates keki-ev yapımı turşu-simit ekmek yapıp getirmişler sağolsunlar.
Tadı damağımızda kalan keyifli ve huzurlu bir gündü.Rabbim tekrarlarına kavuştursun inşallah.
Şimdi gelelim şekerpare tariflerimize.
Herkesin yaptığı ve bildiği birkaç şekerpare tarifi vardır.Benim yaptığım şekerpare ise senelerdir çok sevilerek tüketiliyor.
Hatta annemin gününde en fazla reytingi o aldı.Herkes çok beğendi ve birçok kişi tarifini istedi.
Piştiğinde ve şerbetini çektiğinde hamur gibi olmuyor, yumuşak ama hafif kıtır gibi.Sanırım o yüzden herkes çok severek yiyor.
Ben de fotografını çekmiştim ve zaten yemek kursunda yaptığımız şekerpareyle birlikte yayınlarım diye düşünmüştüm.
Yemek kursundakinin fotosu şimdilik yok, cuma günü gittiğimde çeken arkadaşlardan alırım ve o zaman fotoyu eklerim şimdi yalnızca tarifini vereceğim.
ŞEKERPARE
MALZEMESİ:
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı irmik
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
150 gr. tereyağ
2 paket kabartma tozu
1 vanilya
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
aldığı kadar un
fındık içi
ŞERBETİ İÇİN:
6 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
YAPILIŞI:
yumuşak margarin veya tereyağını,yoğurdu ve sıvıyağı elle karıştırılır.
1 tam yumurta,diğer yumurtanın akı ve kalan malzemeler eklenip hamur yoğrulur.
10 dakika dinlendirilen hamurdan küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır.
Üzerine yumurta sarısı sürülür, bütün fındık batırılır.
170 ısılı fırında kızarıp biraz çatlayana kadar pişirilir.
Fırndan çıkınca 5 dakika dinlendirilip kurabiyelerin üzerine sıcak şerbet dökülür.
( şerbetinde ilk sıcağı çıkmış olacak)
Sıra geldi benim meşhur şekerparelerime:
Bu şekerpare tarifimiz Aynur yengemden, o kimden aldı bilmiyorum ama iyiki alıp, bulmuş ve bize getirmiş bu tarifi.
MALZEMESİ:
1 paket tereyağ
2 yumurta /1'inin sarısı üzerine
1 çay bardağından biraz fazla irmik
1 çay bardağı pudra şekeri
3 dolu su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
limon suyu
YAPILIŞI:
Bütün malzemeyi karıştırıp, şekil alabilecek kadar sert bir hamur yoğurun.
Küçük parçalar koparıp yumurta gibi şekil verin biraz üzerlerine bastırın.
Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizin.
180C de üzerleri kızarıp kahverengi alana dek pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz önceden hazırladığınız ılık şerbeti dökün.
Şerbetini biraz çekince altüst çevirip üst kısımlarının da şerbeti çekmesini sağlayalım.
( şerbeti için, su, şeker ve limon suyunu 5-10 dakika kaynatalım.)
Canım benim Allah kabul etsin.
YanıtlaSilTarifler için teşekkürler ellerinize sağlık.
Sevgiler..
mimmm..sekerparelerin tadina bakmis biri olaraktan yapip yemeli diyorum baska da bisi demiyorum...ellerine saglik canisi
YanıtlaSilİKİZ ANNESİ amin canım...
YanıtlaSilRica ederim, ayrıca güzel yorumların için ben teşekkür ederim...Sevgilerimle...
SOFRA ÖRTÜSÜ afiyet olsun ablacım...