Yemek kursunda yaptığımız leziz mi leziz su böreğimiz...
Kahvaltı yaptığımız günün özel böreğiydi.
Bir hevesle açtık arkadaşlarla.
Bir kısmımız daha önce hamur açmışlar, bir kısmımız ise hamura oklavaya ilk kez eline sürdü.
Ben de ilk kez sürenlerdenim dersem yalan söylemiş olmam sanırım. Daha önce bir-iki kez börek açma denemelerim olmuştu tabiiki annemle birlikte.
Kulakları çınlasın Asiye teyzenin benim açtığım yufkaları gördüğünde bu ne böyle Kıbrıs haritası olmuş bunlar demişti :))
Anlayın artık şekli nasıl olduysa :))
MALZEMESİ:
Hamur için:
5 su bardağı un
5 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
yarım çay bardağı süt veya su
tuz
İç malzemesi:
beyaz peynir
Ara malzemesi:
200 gr. tereyağ
1 su bardağı süt
1 yumurta
YAPILIŞI:
Un elenip ortası açılır. Malzemeleri eklenip hamur yoğurulur.
Yoğurulan hamur 12 parçaya ayrılır.
Üzerleri örtülüp 20-25 dakika dinlendirilir.
Küçük bir tavada yağ eritilip ılıtılır süt ve yumurtayla çırpılır.
Hamurlar tepsi büyüklüğünde açılır.
2 tane yufka ayılır.
Kalan 10 tanesi tuzlu kaynar suda birkaç dakika haşlanır.
Soğuk suya alınır ve suyu süzülür.
Yağlanmış tepsinin en altına pişmeyen ayırdığımız yufkanın biri serilir, yağlı karışımdan dökülür,pişen yufkalar sırayla konup, yağlı karışım aralarına bolca sürülür.
Altıncı yufkanın üzerine beyaz peynir serilir.
Pişen yufkalarla işleme devam edilir.
En üste pişmeyen yufkalardan ikincisi serilir ve kalan yağlı karışım sürülür.
170C' de altı üstü kızarana dek pişirlir.
- hamurlar makarnalık hamur gibi sert yoğurulacak
- dilerseniz peynirli yerine ıspanaklı veya kıymalı yapabilirsiniz
- yufkaları ikiye bölerek haşlarsanız daha kolay olur, yapışmaz ve açması kolay olur
- soğuk sudan alınca makarna süzgeci gibi bir süzgeci ters çevirerek üzerine alıp iyice süzülmesini sağlayın veya temiz mutfak havlusuna alıp suyunu süzebilirsiniz.
- fırında altı kızarıp ancak üstü kızarmadıysa tepsiyi aynı boy başka bir tepsiye ters çevirerek üzerlerinin de kızarmasını sağlayabilirsiniz.
- çookk ama çooook lezzetli oluyor parmaklarınızı da yiyebilirsiniz yani bence dikkat edin :))
harika gözüküyor ellerine sağlık..bayılırım ben su böreğine yapan biri olsada yesem gecenin bu saatinde özendim walla :)
YanıtlaSilsanırım ismek kursuna gidiyorsun?nerde gidiyorsun birde memnunmusun görüşlerini paylaşırsan çok sevinirim..zira bende kayıt olacaktım sonra vazgeçmiştim ama yaptıklarını görünce neden gitmedim dedim inan :)
teşekkür ederim Gülin'cim :) çok lezzetli olmuştu, o gün çok kalabalıktık o yüzden hepimize sadece birer dilim düşmüştü, tadı damağımızda kaldı.
YanıtlaSilÜmraniye istiklal mahallesi kurs merkezine gidiyorum, güzel ve keyifli geçiyor genel olarak...
böyle bir güzellik yok yaaa... Nefis görünüyor. Hiç dayanamam ev yapımı su böreğine ellerinize sağlık..
YanıtlaSilHAYATIN TATLARI ben de güzel yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim.
YanıtlaSil