En sevdiğim öğünün kahvaltı olduğunu daha öncede belirtmiştim.
Şöyle bol peynirli ve envai çeşit reçelli, börekli, çörekli, kekli bir kahvaltıya kim hayır diyebilir ki :)
Sanırım bizim milletimiz dışında öyle pek kahvaltıyı abartan bir millet daha yoktur :)
Ben davetlerde en çok da kahvaltı hazırlamayı seviyorum tabii erken kalkması olmasa :)
Geçtiğimiz hafta da yemek kursunda kahvaltı yapacağımızı öğrenince deyim yerindeyse havalara uçtum.
Hemen alışverişi üstlendim, benim için beyaz peynir varsa yoksa ezine peyniridir.Onun haricindeki peynirleri pek yiyemiyorum.Ben diyet yaparken de doktorum az yağlı beyaz peynir deyince: ama ben ezineden başka peynir yiyemem demiştim, sağolsun o da bana göre ayarlamıştı diyet listemi.
Kahvaltımın vazgeçilmezlerinden biri de hellim peyniridir. Bayılırım şöyle miss gibi kızartılınca.
Kahvaltıda hayır diyeceğim tek şey tatlı türleri, öyle reçel, bal falan hiç yiyemem.
Diyetten önce nutella çok yerdim ama diyete başladığımda diyetisyenimin telkinleri ile ondan da soğudum yiyemez oldum.Diyet bitti aradan kaç sene geçti ama ben hala nutella yiyemiyorum. Onu da tek bir şekilde yiyebiliyorum o da kahvaltıda krep varsa finali nutella sürerek yapıyorum :)
Bekarken pazar kahvaltısı bizim için çok özeldi.
Abim, babam, annem aynı masanın etrafında olduğumuz tek gündü pazar sabahları...
Anneciğim daha bir özenirdi pazar kahvaltısına hepimizin sevdiği şeyler yapılırdı.
Abim ve babam için mutlaka yumurta pişirilir, menemen yapılmışsa yumurtası kırılmadan bana ayırılırdı.
Sonra bol yeşillikli, bol limonlu patates salatası...
Hele de bayram sabahlarının yeri ise çook ama çook farklıydı...
Bayramın ilk günü kahvaltıda dayımlarda toplanıp hep birlikte kahvaltı yapılırdı...
Evlendikten sonra çok arar oldum o günleri, ben uzakta olduğum için annemler ve dayımlarla birlikte kahvaltı yapamaz oldum...
Ben ve dayımın kızı Handan'ım evlenince ve hem annemin hem de yengemin sağlığı bozulduğundan eskisi gibi kahvaltılar yapılamaz oldu...
Yine de geçtiğimiz yıllarda annem çağırmıştı bayram sabahında kahvaltıya, her iki dayımlar, dedem, abim, biz, hatta giderken Olcay ablamları da alıp gitmiştik...Hoşça birkaç saat geçirmiştik bir masanın etrafında değer verdiğimiz ve sevdiğimiz insanlarla beraber...
Hey gidi günler hey...
Sanırım anlamışsınızdır benim için kahvaltının ne kadar önemli ve değerli olduğunu...
Bunlar da bizim yemek kursundaki kahvaltı günümüzden...
süslü masamız :)
masadaki reçellerden biri de patlıcan reçeliydi
arkadaşımız kendi yapmış getirmiş sağolsun.
beyaz peynirimiz tabii ki ezine :)
Domates ve salatalık dolması
Cherry domates ve salatalıkların içleri çıkartılır ve beyaz peynir, maydanoz karışımı içlerine doldurulur.
Salatalıklar verevine kesilerek servis tabağına alınır.
İşte bu kadar basit :)
hellimlerimiz tavada kızarırken
Bu hellimleri kurs arkadaşlarımız getirdiler, onlarada Kıbrıs tan gelmiş yani orijinal hellim ham hum o kadar lezzetlilerdi ki...
kızartılmış ve yenmeyi bekleyen hellim.
hepiniz zaten biliyorsunuz hellimin nasıl kızartıldığını ama yine de basitçe anlatayım.
Hellimleri dilimleyip sıcak suda 10-15 dakika bekletin sonra da teflon tavada arkalı önlü kızartın.
Eğer çok az tereyağ da ilave edip kızartırsanız çok daha lezzetli oluyor.
Krep
bir türlü yayımlamaya fırsatım olmamıştı kendi kreplerimi.
Biz eskiden cızlama diye bilirdik, bazı yörelerde akıtma diyorlar, sosyetik ismi ise krep diye geçiyor.
Ben çocukken cızlama cıstak derdim :))
3 yumurta
2 su bardağı un
3 su bardağı süt
1 talı kaşığı tuz
arzuya göre göre
mikserle çırpılır.Krep tavası yağlanır.Bir kepçe yardımıyla krep tavasına biraz dökülüp arkalı önlü pişirilir.
Bu kurstaki verilen tarifdi, ben biraz farklı yapıyorum. Şöyle ki:
1 yumurta
2 su bardağı un
yarım çay bardağı sıvıyağ
3,5 su bardağı süt
yarım su bardağı şeker
biraz tuz
şeklinde yapıyorum. Nedeni ise basit yumurta sevmediğim için fazla yumurta katmıyorum çünki kokuyor.
İçine sıvıyağ katılınca pek tavayı yağlamak zorunda kalmıyorsunuz.
Şeker ise çok yakışıyor eğer tuzlu birşeyler yapmayacaksanız ( kebap veya börek gibi) mutlaka katın derim.
İçine istediğiz şeyi sarıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Ben baştan peynir-maydanoz sarıyorum en son finali ise yukarı da yazmıştım nutellayla bitiriyorum...
VEEEEEE BÜYÜK FİNAL....
TA TA TA TAMMM
Su böreği açtık...
Ama bunun tarifi bir sonraki postta :))
Şimdilik bu kadar yeter, yarın annemler gelecekler muhtemelen fırsat bulup oturamam bilgisayar başına artık pazartesi su böreği tarifiyle görüşürüz :)
ya ben domates salatalık dolmalarına bayıldıııımmm..harika görünüyorlar off yazın miss kokulu sebzelerle ne güzel olur kahvaltılar :) ellerinize sağlık..
YanıtlaSilteşekkür ederiz canım, yaz kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden olacak kesinlikle :)
YanıtlaSilsenin bekarlık sofranla nostalji yaşadım.
YanıtlaSilsu böreği de tam sürpriz oldu bekliyos
NEVAL ahh ahhh ben her pazar nostalji yaşıyorum böyle...
YanıtlaSilsu böreğinin tarifini yukarıda verdim, biraz gecikerek geliyor tarifler kusuruma bakmayın...