Ben de fırsat bulmuşken birikmiş arkadaş davetlerini yazıyorum.
Çok hoşuma gidiyor gittiğim dost sofralarını buraya eklemek,yazarken yine aynı günü ve mutluluğu duyuyorum.
Yüzümde kocaman bir tebessümle yazıyorum.
O günleri hatırladıkça hatta aradan geçen epey uzun zamanlarda sonra arşivime baktığımda aynı günlerin heyecanını duyuyorum.
İşte bu gün yazdığım bu davet de yine çok özel ve çok güzel davetlerden biri.
Geçtiğimiz gün birkaç arkadaş ortak bir arkadaşımıza gittik.
Çok uzun zamandır gitmek istiyorduk ama bir türlü kısmet olmamıştı.
Nasip bu zamanaymış demek ki.
Uzun zaman derken gün-ay falan değil.Yıllardan bahsediyorum:)
Ev sahibi arkadaşımız diğer bütün arkadaşlarım gibi çok becerekli çok hamarat ve çok yoğun.Onca yoğunluğunun arasında bizi evine kabul etti sağolsun,fazla birşey hazırlama dediysekte yine de zahmete girmiş, çok da lezzetli mamalar hazırlamış.
Ellerine sağlık arkadaşım.
harika görüntüsüyle karışık yeşillik salatası
davetlerin olmazsa olmazı kısır
galeta ununa bulanmış kıymalı krep
ıspanaklı kiş
zeytinyağlı beyaz lahana sarması
cevizli rulo
ve büyük final aşure
Herşey çok güzeldi hepsi de çok lezzetliydi aslında masanın görüntüsü çok güzeldi,fotoğrafını çekmek isterdim ancak biz masaya oturduktan sontra fırından sıcak sıcak ıspanaklı kiş geldi.O gelmeden masa tam olmadığı için ben de tek tek çektim resimleri.
Sizler için tariflerini almayı da ihmal etmedim tabii:)
Aaaa az kalsın yazmayı unutuyordum.Kısır bildiğiniz kısırlardan biraz farklı ev sahibi arkadaşımızın Van'lı bir arkadaşı yapmış.Çok lezzetliydi bayıldım tadına zaten kısırı çok severim.
Kısıra bir de sarımsak çok yakışıyor,normalde sarımsak sevmeyen ben bile sarımsak koyuyorum,nar ekşisini söylememe gerek bile yok sanırım herkes biliyor zaten.
Tariflere ıspanaklı kiş ile başlayayım diyorum ne dersiniz:)
MALZEMESİ:
Tart için:
100 gr. tereyağ
2 kaşık yoğurt
1 yumurta
yarım paket kabartma tozu
tuz
küçük bir çay bardağı kadar sıvıyağ
aldığı kadar un
aldığı kadar un
İç malzemesi:
Yarım kilo ıspanak
kuru soğan
kaşar peynir
arzuya göre pastırma
Beşamel sos için:
2 kaşık un
2 yemek kaşığı tereyağ
2-2,5 bardak süt
arzuya göre 1 küçük kutu krema
(eğer krema kullanacaksanız süt miktarını azaltacaksınız)
kaşar peynir rendesi
YAPILIŞI:
Tart hamur malzemesini bir kaba alın ve güzelce yoğurun.
Yağlanmış fırın tepsisine düzgünce yayın.
Ispanaklı bol suyla yıkayıp ince ince kıyın.
Soğanları kavurun ve ıspanakların suyunu iyice elinizle sıkarak soğanların üzerine ekleyin ve harlı ateşte suyunu bırakmadan pişirin.
Ispanakların içine kaşar peyniri rendeleyin ve karıştırıp tart hamurunun üzerine yayın.
Arzuya göre pastırmaları dizin.
Üzerlerine hazırladığınız beşamel sosunu dökün ve fırınlayın.
Üzeri kızarana kadar pişirin.
Bir kenarda kaşar peynir rendeniz hazır bulunsun servise yakın pişmiş kişimizin üzerine kaşar rendesi serpip tekrar kaşarlar eriyip kızarana kadar fırınlayın.
Fırından çıkarır çıkarmaz sıcakken servis yapın.
sırada cevizli rulomuz var.
MALZEMESİ:
Hamur için:
1 paket maya
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
1 yumurta sarısı (üzerine)
İç malzemesi:
toz şeker
tarçın
ceviziçi
YAPILIŞI:
Hamur malzemesini bir kaba alın ve özlü bir hamur yoğurun.
Eğer hamur katı ama elinize yapışıyorsa biraz daha yağ ilave edin,sakın un eklemeyin,yoksa çok katı olur ve hamurda çatlaklar oluşur.
Yoğurduğunuz hamuru 2 ye veya 3 e ayırın.
Elinizin altında masa veya tezgahınızın boyunca uzatın.(eğer alanınız dar ise hamuru bir kaç parçaya bölerek bu işlemi yapabilirsiniz)
Merdane yardımı ile hamurun karşılıklı kenarlarından 20 cm olacak şekilde genişletin.
Tam ortasına önce toz şeker,sonra biraz tarçın en son da bolca ceviziçlerini serpiştirin.
Rulo haline getirin ve içlerindekiler dökülmemesi için iyice sıkın.
Sonra küçük parçalara dilimleyip tepside mayalandırın.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırınlayın.
cevizli rulonun tadina bakmis biri olarak, diger guzelliklerin tadlarinin da harika oldugunda hic suphem yok...yapanlarin ellerine yiyenlerin midelerine saglik...
YanıtlaSilsüper bir sofra ya, harika. :)
YanıtlaSilBenim dünyam dostlarla beraber geçirilen anların tadına doyum olmuyor gerçekten. maşallah yapılan lezzetlerin her biri harika. tam da ıspanak mevsimi iken ıspanaklı kişi mutlak denemeliyim. ellerinize sağlık .
YanıtlaSilMmmmmmmmmmmm Fatmacım ne denir ki şimdi blemedim.. Ağzım açık mamalara bakakaldım :))) Arkadaşının elelrine sağlık ne güzel şeyler döktürmüş öyle.. Seni gördükçe okudukça uzun zamandır istediğim yemek kursuna gitme olayını daha bi hatırlıyorum nedense.. Bu yıl Kadıköyde gidicektim hem yemek hem de fotoğrafçılık ama ikisi de işgünüme geldiği için kısmet olmadı.. Seneye hafta sonuna bulursam kaçırmamalıyım :)) Öptüm canım..
YanıtlaSilFatmacım kim bu marifetli arkadaş beni de tanıştırsan ne güzel olur:)))) ayıp oluyo ama gece iştahım kabarıyor bu fotoları görünce:)
YanıtlaSilsofra örtüsü afiyet olsun ablam az çok tahmin etmişsindir ne kadar çok lezzetli olduklarını.
YanıtlaSilSwotpisces bloguma hoşgeldin canım,güzel yorumun için de ayrıca teşekkür ederim :)
Seda haklısınız dostlarımızla beraberken o doyumsuz güzel sohbetlere dalınca zamanın geçtiğini anlamıyoruz, o gün de güya erken kalkacaktık ama sohbete öyle bir dalmışız ki vaktin ne zaman geçtiğini anlamadık nerdeyse yatsı ezanları okunuyordu kalkarken.Evde ıspanağım varken tam da zamanıyken ben de yapmayı düşünüyorum.Size de kolay gelsin o zaman.
Dilekce canım valla ben de ne başlık atacağımı bilememiştim baştan,çok lezzetliydi hepside arkadaşımın adına ben teşekkür ederim.Kadıköy yemek kursuna ablam sofra örtüsü gidiyor bende başta oraya yazılacaktım ama sonra gidip gelmek zor geldi eşimin işine yakın olan ismeki tercih ettim.cumartesi günleri de oluyor kurslar keşke gidip yazılırken tercihini haftaonu için kullanabilseydin.Öyle güzel eğlenceli ve sıcak bir ortam ki...Ben de seneye Allah izin verirse pasta kursuna gitmek istiyorum.ben de seni çok öpüyorum canım Allaha emanet ol.
Esra görüştüğümüzde söylerim canım ahh kıyamam ben sana:))