Güzel geçen davetim de sizlere önce hangisinin tarifinden başlayalım diye sormuştum.Gelen yorumlarda 2 pasta 1 kurabiye ve 1 tahinli çörek istenildi.Pasta ve kurabiyenin tariflerini yakın arkadaşlarım isteyince ben de tahinli çörek tarifini isteyen,beni güzel yorumlarıyla yanlız bırakmayan sevgili Seda nın istediğini yapmaya karar verdim.
O gün için her zaman olduğu gibi ilk önce elimdeki Emine Beder kitaplarına göz atarken hamur işleri kitabında bu tarif gözüme çarptı.Tahinli çöreği ve tahinli herşeyi çok sevdiğim için hemen bunu yapmalıyım dedim. Yalnız bu benim ilk hamur açma deneyimim olacaktı :)Yapabilir miyim acaba diye hiç düşünmeden direk bunu yapmalıyım diyerek kolları sıvadım.
MALZEMESİ:
1 yumurta (akı,sarısı ayrılır)
4 su bardağı un
1/2 kibrit kutusu kadar yaş maya (30 gr.)
1 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı su
10 çorba kaşığı sıvıyağ
1,5 çay bardağı tahin
tuz
YAPILIŞI:
Ilık suyun içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım.
Unun ortasını açıp içine mayalı sıvıyı,yumurta akını,sütü ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım.
Hamur kabının ağzını örtüp hamur 2 misli kabarana dek mayalandıralım.
Mayalanan hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp beze yapalım.
Bezeleri unlanmış zeminde 0.1 mm kalınlığında açalım.
Tahini ve sıvıyağı karıştırıp yufkanın üzerine sürerek rulo yapıp saralım.
Hamur rulosunun iki ucunu ters yönlerde ip büker gibi bükelim.
Bir ucu sabit kalacak şekilde kendi etrafında döndürerek yuvarlayalım.
Hamuru yağlanmış fırın tepsisinde 30 dakika daha bekletelim.
Yumurta sarısını 2 çorba kaşığı yağ ile karıştırıp hamurların üzerlerine sürerek önceden ısıtılmış 190 C ısılı fırında altları üstleri pembeleşene kadar pişirelim.
- ben malzemeyi biraz fazla kullanmak zorunda kaldım. mesela 1 paket yaş maya (45 gr. ) fazlasını ayırırsam kötü olabileceğini düşünerek hepsini kullandım.
- dolayısıyla un miktarı fazla oldu.
- en başta ılık su ile değil süt ile mayalandırdım,suyu hamurun içine kattım.
- şeker miktarını aynı kullanmıştım ama şekeri az geldi, tadı biraz ne tatlı ne tuzlu ara birşey gibi oldu.
- eğer ki bir paket yaş mayadan yapacaksanız mutlaka şeker miktarını arttırın, benim yaptığımda bir şeyler eksik gibiydi. ve sanırım bu şekerinin az olmasından kaynaklandı.
- daha bol tahinde kullanabilirsiniz bu miktar biraz az geliyor,ağzınızda tahin tadı pek alamıyorsunuz.
- ilk gün hele de taze fırından çıkardığınızda çıtır çıtır ve lezzetli oluyor,ertesi güne kaldığında yumuşuyor.
İstediğimi dikkate aldığın için çok teşekkür ederim arkadaşım.Ellerine sağlık. Biraz uğraştırıcı fakat sonuç harika. Anneciğim de çok sever. En kısa zamanda Ona bir sürpriz yapayım.
YanıtlaSilBu arada madem naz 'ım geçiyor.Bir de patatesli böreğin tarifine de öncelik verirsen çok sevinirm.Sevgilerimle
bende tahinli herşeyi çok seviyorum kuzencim.Dün k.validemle yaptık bizde.İçine sürdüğün tahinede şeker koysaydın tam istediğin gibi olurdu diğer malzemeler hemen hemen aynı bizim yaptığımızla biz 1su bardağı tahin kullanmıştık.ellerine sağlık =HNDN=
YanıtlaSilbence de seker ve tahin miktari biraz daha fazla olsaydi, cok daha guzel olacakti Fattamcim. Ama o halleriyle bile guzellerdi.Ellerine saglik.
YanıtlaSilSEDA rica ederim arkadaşım ne demek,evet biraz uğraştırıyor ama çıkan sonuca kesinlikle değiyor.Elimden geldiğince en kısa sürede yayınlamaya çalışacağım.
YanıtlaSilHNDN Canım benim, afiyet olsun sizede, birde öyle deneyeceğim sanırım yiyenler de öyle söylemişlerdi,1,5 çay bardağı zaten 1 su bardağına yakın oluyor.
SOFRA ÖRTÜSÜ teşekkür ederim ablacım, yaparız inşallah bir daha eksiklerimizi gidererek.