Bilirsiniz damatlar geldiğinde daha bir özenli yemekler hazırlanır, bu geçmişte de öyleymiş.
Anadolunun bazı yerlerinde ise bu özel dolma yapılırmış damatlar geldiğinde, özelliği ise içinde pirinç veya bulgur kullanılmıyor,kıyma ve ceviz kullanılıyor.
Yemek kursunda yaptığımız ve geçmişini öğrendiğimiz damat dolması...
MAZEMESİ:
12 adet küçük boy kabak
1/2 su bardağı sıvıyağ
350 gr. kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
100 gr. ceviziçi
tuz, karabiber
Üzeri için:
sarmısaklı yoğurt
YAPILIŞI:
Kabaklar yıkanıp temizlenir, içleri oyulur.
Sıvıyağda pembeleşene dek kızartılır.
Kıyma ve zeytinyağı küçük bir tencerede suyunu çekene dek kavrulur.
Kıyılmış maydanoz ve dövülmüş ceviziçi eklenir.
1-2 dakika pişirilir, tuz ve biberi eklenip altı kapatılır.
Kızaran kabakların içlerine doldurulur.
Kabaklar tencereye dizilir.
Biraz su ilave edilir, kabaklar yumuşayana dek pişirilir.
Servis tabağına alınıp sarmısaklı yoğurt ile servis yapılır.
aslında buna gelin dolması deselermiş :) yşsın feminizm :) şaka bir yana antakyada bu dolmanın adı şıh-el mahşi.manası da dolmaların şahı demek.nasıl ama? :)ben de diyom diyom size bir antakya yemeği yapmadım yani dimi
YanıtlaSilevet ya niye yok gelinlere özel dolma :) hımm demek antakya da ismi şıh-el mahşi, süpermiş hemen başlığı düzelteyim, şöyle okkalı görünsün :) yaa hep söylüyorsun yapayım diye, bir türlü kısmet olmadı sağlık sorunları yüzünden, en kısa zamanda icraat bekliyoruz :)
YanıtlaSil