Biz o zamanlar İhlas yuvada oturuyorduk, sevgili komşumuz Asiye teyzenin görümcesi (hala derdik biz de) yapardı, öyle lezzetli olurdu ki parmaklarımızı yerdik.
Bazen patlıcanlısını bazen de pırasalısını yapardı her ikiside çok güzel olurdu.
İhlas yuvada bir katta dört tane daire vardır. İkisi doğuya ikisi batıya bakar. Bunların börekle ne alakası var diyeceksiniz, haklısınız ama çook alakası var :))
Bizim ev doğu Asiye teyzenin evi batı yönündeydi, yani bizim ev sabah güneşinde kavrulduğunda Asiye teyzenin evi püfür püfür eserdi.Öğleden sonraları ise tam tersi olurdu.
İşte böyle çok sıcak bir yaz sabahında Asiye teyzenin koridorunda sofra bezleri serildi, hamur sofrası ortaya getirildi ve hala başladı arnavut böreğini yapmaya.
Hamur resmen dans ediyordu elinde, yufkaları yapıp havaya fırlatılıyor onlarla oynuyordu,ustalık bu olsa gerek, ben ise hayran hayran seyrediyordum.
Hiç unutmuyorum o günü Betül abla --- hala birgün sonunda tavana yapıştıracaksın hamuru, demişti. Çok gülmüştük:))Asiye teyzenin serin evinde arnavut böreği yapılmış pişirilmiş sıcak bastırınca da bizim eve geçip serin balkonumuzda bir tepsi böreği hapur hupur yemiştik.
Ne günlerdi yaa...Ağlıyacağım şimdi...
Geçtiğimiz haftalarda yemek kursunda Ferahnaz hoca arnavut böreği yapacağız deyince yine çok sevindim ve tabiiki bilin bakalım kim yaptı :) bildiniz evet benn :)) peki kiminle birlikte :) yine bildiniz Demet'le :))
Bu fırsat her zaman ele gelmezdi tabi, yakın çevremde Arnavut kimse yok, bir daha da halayı görürmüyüm bilemiyorum, yıllar oldu görmeli yanlış hatırlamıyorsam nişanlıydım en son onu gördüğümde. Yani anlayacağınız bana öğretecek, gösterecek kimse yok.
Yalnız çok üzgünüm ben yoğurmada ve açmada vazifeli olduğum için yapım aşamalarının fotoğraflarını çekemedim.
Bir ara yaparsam o zaman bütün yapım aşamalarını fotoğraflayacağım söz...
MALZEMESİ:
Hamur için:
Un, Su, Tuz
1 paket margarin veya tereyağ
İç malzemesi:
1 kg. pırasa
2 kuru soğan
tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Pırasa ve soğan ince ince kıyılır.
Çok az sıvıyağda kavrulur, baharatlar eklenip ılımaya bırakılır.
Un, tuz ve ılık su ile hamur yoğurulur.
16 bezeye ayrılır, 10 dakika dinlendirilir.
Bezeler pasta tabağı büyüklüğünde açılır aralarına erimiş ve ılımış yağ sürülerek 8'er katlı olmak üzere iki grup yapılır.
10 dakika dinlendirilir.
Birinci hamur katı tepsi büyüklüğünden biraz daha büyük açılır, yağlanmış tepsiye kenarları dışarıda olacak şekilde konulur.
Pırasalı harç üzerine yayılır, diğer 8li hamurda açılıp üzerine yerleştirilir.
Alttaki hamur üsttekinin kenarlarını kapatacak şekilde kıvrılır.
170 ısılı fırında kızarana dek pişirilir.
Fırından çıkar çıkmaz üzerine *yağlı su sürülür, üzeri kapatılır dinlendirilir, daha sonra servis yapılır.
- artan margarin veya tereyağına biraz su ilave edilerek üzerine sürülür.
Bu böreğin methini çok duydum ama yemek ir türlü kısmet olmadı.Bir arnavut komşu yada arkadaş bulsak??
YanıtlaSilarnavut bir komusumuz vardi Turkiye'de. O yapardi bunu bende parmaklarimi yerdimmmm. Cok severimm. Ellerine saglikk valla
YanıtlaSilLİMON ÇİÇEKLERİ çok meşhur bir börek, yapımı çok zor değil ama yine de ilk önce bilen birinin yanında yapımını görmek çok daha iyi olur, tabi ki ne kadar yaparsak yapalım onların yaptıkları kadar lezzetli olmuyor.
YanıtlaSilFRANSALI GELİN onların yaptıklarının tadı lezzeti bambaşka oluyor gerçekten de...Teşekkür ederim canım.
Ne güzel hatıralar insanın iyi komşu sahip olması kadar güzeli yok:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım tarif için teşekkürler:)
İKİZ ANNESİ iyi bir komşuya sahip olmak çok büyük bir nimet gerçekten de,insan uzak kaldığında daha da kıymetini anlıyor.
YanıtlaSilrica ederim canım :)