Hemen arkadaşlar hamur yoğurdular ve bir çırpıda böreğimizi yaptık.
Öyle kolay geldi ki bu börek, ben de cesaretlendim ben bunu yaparım diye.
Yaptım mı peki?
Tabi ki yaptım hiç kaçar mı :)
Hem de hemen ertesi gün yaptım, çaya gelecek misafirlerim için kolları sıvadım.
Ben kursta ki gibi kol böreği olarak yapmadım, anneciğimin eskiden yaptığı çarşaf böreği gibi yaptım.
Şimdi ilk başta kurstaki fotoğrafları en sonda kendi yaptığım çarşaf böreğimin fotoğraflarını yayınlacağım.
MALZEMESİ:
Hamur için:
2,5 su bardağı su
yarım su bardağı sıvıyağ (içine)
aldığı kadar un
tuz
İç harç:
patatesli, kıymalı, peynirli vs.
Sıvıyağ
Yapılışı:
Su, yağ, un ve tuzla hamur yoğurulur.
3 bezeye ayrılır, ve dinlendirilir.
(ne kadar dinlendirirseniz o kadar kolay açılırmış)
Önce merdane sonra oklava yardımıyla biraz açılır.
Üzerine bolca sıvıyağ sürülür ve biraz daha dinlendirilir, sonra hafifçe yufkalar her tarafından çekilerek inceltilir.
Kenarlarına iç harç konulur.
Hafif çekiştirerek rulo yapılır, bu arada ortası incelerek kopar.
İlk yufka kendi etrafında döndürülerek tepsinin ortasına yerleştilir.
(Veya dikdörtgen tepsiye uzunlamasına yerleştirilebilir.)
Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılır, ortaya yerleştirilmiş yufkanın etrafında döndürülür.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 ısılı fırına verilir.
Üzeri kızara kadar pişirilir.
Ve sonra afiyetle mideye indirilir :)
Sıra geldi benim yaptıklarıma:
Tek başıma yaptığım için çarşafdaki anını fotoğraflayamadım, çünki ellerim yağlıydı ikide bir elimi yıkamak zorundaydım, kusuruma bakmayın...
Bir itiraf geliyor ki, ilk kez kendi başıma böyle bir işe kalkıştım.
Açıldıkça açıldı hamur, biraz fazla dinlendirmiştim çünki.
Masanın üzerinde yağlayarak yine uzun bir süre beklettim, yaklaşık 1 saat kadar.
Sonra iki kat çarşaf serdim yere, yağı altına geçmesin diye.
Yufkamı çarşafın üzerine alıp başladım genişletmeye.
Dedim ya çok dinlendirdim diye, nasıl güzel açıldı kocaman oldu, çarşafdan taşacaktı nerdeyse.
Yeterince açılınca iç harcını koydum ve çarşafın bir ucundan yavaşça kaldırıp ortaya kadar rulo yaptım.
Sonra diğer ucundan çarşafı tutup kaldırdım ve diğer ruloyla ortada birleştirdim.
Yine ilk yufkayı kendi etrafında döndürüp sonra tepsiye aldım.
Diğer yufkalara da aynı işlemi yapıp ortadaki yufkanın etrafında döndürdüm.
Bu da benim fırından çıkmış böreğim.
En son misafirlerime büyük bir gururla sundum böreğimi.
Tadına gelirsek biraz tuzsuz olmuştu, sonra patatesleri çiğ olarak rendelemiştim, elektrikler kesilince biraz daha uzun beklemek zorunda kaldı, o yüzden biraz kararmıştı, iç harcı az gelmişti, ee ilk kez yapıyorum olsun o kadarcık kusurda değil mi? :)
nasillezzetli gorunuyorlar.ellerinize saglik.sevgiler.
YanıtlaSilellerinize ve ellerine sağlık bacım, çok güzel görünüyor MAŞAALLAH, olsada yesek :)
YanıtlaSilCanımmm ellerine sağlık.
YanıtlaSilBen sana gelmek istiyorum amaaaa bu börekleri boşa yapma ben yerim vallaa:D
U. AYDIN teşekkür ederim :)
YanıtlaSilsevgilerimle.
RUVEYDA AKSARAY siz de benim dünyama hoşgeldiniz,
çok teşekkür ederim, Allahü tealaya emanet olunuz. Sevgilerimle.
CADI KIZIN DIRDIRI sağol canım benim.
Gel canım sana da yapayım ne istersen, yeter ki gel :)
offf offff bu ne muhteşem bir görüntü, çarşaf böreği çarşaf ol, dolan gel bana doğru.. Yerim ben seni nam naammmm naaammm.. Tadı da görüntüsü kadar güzeldir eminim, ellerine sağlık canım benim..
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, ALLAH razı olsun bacım, sevgiler, saygılar bizden BİİZNİLLAH, sizde ALLAH C.C emanet olunuz.
YanıtlaSilDİLEKCE ah canım sen yeter ki gel bana çarşaf böreği dolansın, en son da çikolatalı pastayla ziyafeti taçlandıralım :) Benim yaptığım acemi işiydi ama sonuçta el açma böreği yapmışım yani en önemlisi de o.
YanıtlaSilSağol canım, öpüyorum Allahü tealaya emanet ol...
RUVEYDA AKSARAY amin inşallah...
olsun o kadar canimmmm :)) ama varya goruntu sahaneeeeeeeeee, ne iyi ettin su kursa gitmekle. Kiskaniyorum vallahi :)
YanıtlaSilKurstaki çok güzeldi, benim yaptığım acemi işi olmuştu :)
YanıtlaSilKurs gerçekten iyi oluyor hem cesaret kazanıyoruz, hem de bilmediğimiz bazı şeyleri ve püf noktalarını öğreniyoruz.
Vallahı ıkısı de bırbırınden guzel gorunuyor , bu ara tutamadıgım oruclarımı tutmaktayım , su an ısyerındeyım ve canım borek cektı :)
YanıtlaSilSevgiler
ben şimdi ilk baştaki böreği anlamadım
YanıtlaSilaçtık, kenarlara harç koyduk rulo yaptık orta boşluk ne olacak anlamadım orasını :/
Çok güzel:) Elinize sağlık .
YanıtlaSilŞENAY- DOĞAM benim dünyama hoşgeldiniz,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
Allah kabul eylesin oruçlarınızı, eve gider gitmez deneyin isterseniz, eminim çok hoşunuza gidecektir, bir de bu börekler tok tutar, sahurda iyi gidecektir. :)
Sevgilerimle...
MUHABBET SOFRASI açıp kenarlarına harcı koyunca, çarşaf böreğini elimizle çekiştirerek büyüttüğümüz gibi, kol böreğini de alttan hafif hafif çekiştirerek rulo yapıyoruz ki incelsin tel tel olsun, yufkamız inceldikçe de ortası yer yer kopup yırtılıyor. Ve yufka uzun bir rulo oluyor.
YanıtlaSilUmarım anlatabilmişimdir...
ÇİÇEKLENDİM BEN blogumuza hoşgeldiniz,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederiz.
HARİKA HARİKA:))))
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK.
Benim dünyama hoşgeldiniz, teşekkür ederim. :)
YanıtlaSilUn olarak hangi markayı kullandınız. Benim annem göçmen, bu böreği çok iyi yapar. Son yıllarda unların bozulduğundan şikayetçi olduğu için (elle çekiştirerek inceltme esnasında yufkanın muhtelif yerlerinde yırtıklar oluşuyor)unlara küstü ve çarşaf böreği yapmayı bıraktı.
YanıtlaSil