İlk olarak burada ki çikolatalı pastanın tarifiyle başlayacağım.
Sonra da sırayla komşulara yaptığım cikolatalı chessecake ve en son da geçtiğimiz günlerdeki davetten 3 katlı meyvalı pastanın tarifini vereceğim.
Pastamızın yapımını Olcay ablayla birlikte yaptık.
O da Kadıköy İsmek yemek kursuna gidiyor. Beraber her iki kursta yapılan tarifleri bir pastada birleştirdik, bizim kursta yaptığımız pandispanyayı, onların kremasını denedik.
Bir gece öncesinde saatlerce uğraştık, sonunda bittiğinde uğraştığımıza değmişti.
Tabi ki böyle profesyonel pasta denemesini ilk kez yaptığımız için( üst kreması sebebiyle) ufak tefek hatalarımız oldu.
Üstteki krema ise özel pastacı kreması.
Bir iki ay önce Kadıköy'de açılan pasta marketten almıştım, soğuk jöle diye geçiyor adı.
Sadece çok az suyla incelterek kullanıyorsunuz, özelliği orada, tıpkı hazır pastalar gibi görünümü daha canlı ve daha güzel oluyor.
Ben sizlere bizim yaptığımız gibi orijinal tarifi vereceğim, siz üst pastacı kreması yerine başka bir krema kullanabilirsiniz.Çikolatalı sos veya benmari üsülü eritilmiş çikolata vs.
MALZEMESİ:
PANDİSPANYA:
6 adet yumurta
6 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
ARA KREMASI:
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 çorba kaşığı kakao
yağ yerine çikolata veya nutella
ÜST KREMASI:
1 poşet krem şanti
çok az kakao
3 yemek kaşığı çikolatalı soğuk jöle
3 yemek kaşığı vanilyalı soğuk jöle
YAPILIŞI:
İlk önce oda ısısındaki yumurtaların akları ve sarıları ayrılır.
Akları bir fiske tuz ilavesiyle kar haline gelene dek çırpılır.
Şeker ve yumurta sarıları da ayrı bir kapta çırpılır.
Yavaşça birbirlerine karıştırılır.
İki kez elenmiş un ve nişastalar tahta kaşıkla karıştırılarak yumurtalara yedirilir.
Yağlanmış ve unlanmış pasta kalıbına dökülüp 170 ısılı fırında kapağı açılmadan pişirilir.
Fırından alınıp soğutulup ortadan ikiye kesilir.
Krema için bütün malzemeyi bir tencereye alıp pişirilir,
Altı kapatılınca içine yağ yerine bitter çikolata eklenir( biz evde olmadığından nutella ekledik) ve mikserle yumuşak bir kıvam olana dek çırpılır.
Krem şanti üzerindeki tarife göre hazırlanır, içine hafif rengini döndürmesi için kakao eklenip çırpılır.
Pastanın kesik yüzeyleri bir bardak neskafeyi ve bol şekerli suyla ıslatılır.
Ara kreması ortadan başlayarak her tarafına eşit yayılarak şekilde sıkılır.
(arzu ederseniz içine meyva dizebilirsiniz vişne vs.)
Üst parçası üzerine oturtulur.
Pastanın üstü ve yanlarına krem şanti kaplanarak astar yapılır.
Çikolatalı soğuk jöle bir-iki yemek kaşığı su ile inceltilerek pastanın üzerine ve yanlarına incecik sürülür.
Vanilyalı soğuk jöle de bir-iki yemek kaşığı su ile inceltilerek pastanın üzerine dilediğinizce şekil vermek için kullanılır.
Bizim gibi birkaç yerine damlatarak kürdanla şekil verebilir veya ortadan başlayarak yuvarlak şekilde sıkarak sonra kürdanla yine çekebilirsiniz.
- yumurta aklarına hiçbir şekilde sarılarını karıştırmayın mikserin gücüne bağlı en az 5 dakika çırpın
- pandispanyanın güzel kabarması için yumurtaların mutlaka oda ısısında olması ve unun birkaç kez elenmesi gerekir
- kremada yağ yerine çikolata kullandık (veya nutella) eğer güçlü bir miksere rağmen hala kıvamı çok katıysa biraz süt ilave edebilirsiniz.biz mecburen sütü fazla tuttuk çünki benim mikserim fazla güçlü değildi
- biz üst çikolatalı pasta jölesini çok yoğun olarak kullanmıştık, eğer ince bir kat sürülürse daha düzgün bir görünüm elde edilebilir
Harika görünüyor en yakın zamanda deneyeceğim.Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilzahmetli ama harika bir pasta olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilİKİZ ANNESİ teşekkür eerim canım, kolay gelsin sana da :)
YanıtlaSilOLSA DA YESEK SUZAN bloguma hoşgeldin, güzel yorumun içinde ayrıca teşekkür ederim, çok uğraştırdı ama kesinlikle uğraştığımıza değdi çok lezzetli oldu.