En son davetimde yaptığım pasta, aslında bu tarifle pasta haftasını bitirecektim ama yemek kursunda da ekler ve ıspanaklı pasta yapınca hepsini aynı hafta da yayınlamak istedim.
Şimdi ayrıntılı olarak pastamızın yapım aşamalarını ve püf noktalarını yazacağım.
Öncelikle çileğin azizliğine uğradım üzerine jöleyi sürünce suyu aktı, görüntü tamamen bozuldu :(
Hani dondurulmuş falan olsa anlayacağım suyunun akmasını ama taze çilekten nasıl böyle bir şey oldu anlamadım, çok üzüldüm ama nazar boncuğu olsun dedim artık olan oldu çünki.
Bir de genelde pastayı en son masaya servis yapacağım zaman getirdiğimde fotograflıyorum, o zaman da zor oluyor biraz aceleye geliyor istediğim gibi fotoğraflayamıyorum.
Hele de dilim pastanın fotografı hiç ama hiç hoşuma gitmedi,
görüntüyü düzeltebilmek için bayağı bir kesip biçmek zorunda kaldım.
Belki daha iyi bir görüntü olabilirdi ama o gün için ancak bu kadar yapabildim.
Eminim siz verdiğim bu tarifle çok daha muhteşem görüntüler elde edeceksinizdir.
Tad konusunda kesinlikle emin olabilirsiniz.
% 100 en özel pastaneden alınmış gibi bir tad.
Pandispanyanın tarifi Kadıköy İsmek yemek kursunun hocası Filiz hanıma ait.
Filiz hanımın kendi elleriyle yapıp süslediği pastanın tarifi için arkadaşımın bloguna buradan buyurun.
MALZEMESİ:
Pandispanya İçin:
(28 cm kalıp için )
8 yumurta
8 çorba kaşığı şeker
8 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı nişasta
Krema İçin:
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 vanilya
1 limon veya portakal kabuğu rendesi
1-2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
Üzerine :
1 poşet krem şanti
1 yemek kaşığı vanilyalı soğuk pasta jölesi
1 küçük paket tart jölesi
Süslemek İçin:
muz, kivi, çilek vs.
Pastayı Islatmak İçin:
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
YAPILIŞI:
Önce temiz bir kapta yumurtaların akları bir fiske tuz yardımıyla güçlü bir mikserle krema kıvamına gelene dek çırpılır.( en az 5-6 dakika)
Başka bir kapta yumurtaların sarıları şekerle birlikte güçlü bir mikserle çırpılır ( en az 5-6 dakika)
Çırpılmış sarılar ve beyazlar birbirine karıştırılır.
Un, kabartma tozu, nişasta iki kez elekten geçirilerek yumurtaların üzerine elenir.
Tahta bir kaşık yardımıyla havalandırılarak karıştırılır.
28 cm'lik pasta kalıbına boşaltılıp ılık fırında 170 derecede pişirilir.
Piştikten sonra fırından çıkarılıp bir kenarda soğumaya bırakılır.
Krema için bir tencereye sütü, nişastayı ve unu ekleyip topaklanmaması için karıştırılır, içine şekeri de ilave edilip ocağın altı yakılır.Çırpma teliyle sürekli karıştırılır.
Koyulaşıp üzeri göz göz olana dek pişirilir, altı kapatılıp içine vanilya ve tereyağı ilave edilir.
Soğuyan pandispanyamız kalıbından çıkarılıp 3 parçaya ayrılır.
Her katı bir fırça yardımıyla portakal suyuyla ıslatılır.
Kremanın yarısı ortadan başlayarak eşit bir şekilde sürülür.
Üzerine dilediğiniz meyvalardan konulur.
( ben bir katına sadece çilek, diğer katına sadece muz kullandım)
Kesik pandispanya parçası üzerine oturtulur.
Kalan krema yine ortadan başlayarak eşit bir şekilde yayılır.
Arzu ettiğiniz meyvalar yerleştirilir.
Son pasta katı üzerine kapatılır.
Krem şanti poşetin üzerindeki tarife göre hazırlanır ve pastanın her yeri krem şantiyle kaplanır.
Vanilyalı soğuk pasta jölesi 1 çorba kaşığı su ile inceltilerek düzgün bir şekilde pastanın üzerine yayılır.
Kalan meyvalardan pastanın üzerine konulup kararmaması için tart jölesi (paketin üzerindeki tarife göre hazırlanmış) ortadan başlayarak üzerine dökülür.
Bir gece buzdolabında bekletilip ertesi gün servis yapılır.
- yumurtalar mutlaka oda ısısında olmalı, aklara sarılardan bulaşmaması gerekiyor,
- unu ve nişastayı ne kadar çok elerseniz o kadar güzel kabarır,
- mutlaka unlu malzeme tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır,
- un elendikten sonra eğer pandispanya çökerse hiç fırına koymayın, çünki kabarmaz,
- kalıba pandispanya hamurunu boşaltınca bir kaç kez kalıbı tezgaha vurun, pandispanyanın içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın, daha güzel kabarması için,
- tart jölesi meyvaların kararmaması için kullanılır, eğer meyvalı yapmayacaksanız kullanmayın.
pastada görüntüde gayet güzel görünüyorlar ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilCanımmm ellerine sağlık gayet güzel ve iştah açıcı görünüyor bence hiç üzülme.
YanıtlaSilTarif için sağol tatlım:)
HAYATIN TADLARI yorumlarınız beni daha çok motive ediyor bir sonrakinde hatalarımı telafi edeceğime inanıyorum.Teşekkür ederim...
YanıtlaSilİKİZ ANNESİ teşekkür ederim canım, pandispanya gerçekten çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim.
Hazır pandispanya ve senin krema tarifinle pastamı yaptım.
YanıtlaSilBol muz ve çilekli:)
Leziz oldu tarif için teşekkürler:)
afiyet olsun canım, pandispanyayı da sen yapsaydın keşke :)
Sil