Türkmen pilavını ilk kez Türkmen dostlarımızda tatmıştım.Daha önce burada ve burada bahsettiğim Türkmen dostlarımız Masume, Sıdıka ve Meryem teyze.Allahü teala razı olsun onlardan ve tanışmamıza vesile olanlardan.Onlardan insanlık bakımından öğrenecek çok şey var...
Meryem teyzelere ne zaman gitsek bizim sevdiğimizi de bildikleri için hemen bu pilavdan yaparlar.Hatta bir gün ablamda da biraradaydık ve orada da Masume yapmıştı ablama öğretmek için.
Yakın bir zaman da bana geldiklerinde de beraber yapacağız.Hoş ben bunu öğrensem bile kendim yaparmıyım bilmiyorum.Çünki onların ellerinden çıkan lezzete alışmışım kendim yaparsam aynı lezzeti asla tutturamam.
Ne zaman canımız türkmen pilavı çekse ve onları özlesek hemen bir telefon kadar yakınımızdalar.Resmiyetten uzak gayet sıcak ve samimiler.
Bu fotoğraftaki pilavı süpriz doğum günüm de yapmış Sıdıka.Bütün arkadaşlar aralarında anlaşmışlar herkes birşey yapacakmış.Meryem teyze --Fatma çok seviyor bizim pilavımızı en güzeli ona pilav yapıp götürün.demiş.
Allahü teala razı olsun hepsinden.Ve böyle iyi samimi sıcak dostlardan ayırmasın....
EE hadi tarifine geçeyim artık:)
Çaktırmayın ama tarif ablamdan aynen copy paste :)))
MALZEMESİ:
3 tane küçük havuç
1 tane büyük ya da 2 tane orta boy kuru soğan
2 tane domates
tavuk butu / başka kısımları da olabilir ya da kırmızı et – ne kadar bol etli olmasını istiyorsanız miktarı ona göre siz belirleyin.
3 su bardağı pirinç
yarım su bardağı (100 ml) sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kadar salça
yeterli miktarda tuz ve kimyon
YAPILIŞI:
Havuçları boylamasına ince, kibrit çöpü boyutunda kesin. Rende yapılmayacak. Pişerken eriyip yok olmalarını istemiyoruz.
Bol soğanlı olursa güzel oluyor. Yarım ay şeklinde doğrayın
Kırmızı et olursa kuşbaşı doğrayın. Tavuk but kullanılacaksa dersini alıp vakit varsa tuzlayıp bir akşam bekletilmeli.
3-4 kez yıkanmış pirinçleri ılık suda bekletin.
Domatesleri kabuklarını soymadan ikiye bölüp, yarım ay şeklinde kesin, aksi takdirde pişme sırasında eriyip yok olurlar.
Sıvı yağı iyice kızdırdıktan sonra önce tavukları atalım, nar gibi kızarsınlar. Et kullanılacaksa tavuk kadar kızarmaması gerekiyor, aksi takdirde çok sert olurlar.
Kuru soğanları da atıp kızarmaları sağlandıktan sonra domatesleri de ekleyin.
Domatesler biraz sularını bıraktıktan sonra havuçları ekleyin, kavrulsunlar.
Salçayı da ekleyip karıştırın.
Tüm malzemelerin üstünü örtecek kadar su koyup 10 dakika kadar kaynatın.
Et kullanılıyorsa su miktarı biraz daha fazla olsun.
Kaynadıktan sonra altını kısıp bir 10 dakika da bu şekilde pişsinler.
Pirinçleri malzemelerin üstüne yaydırın.
Alt malzemeyi karıştırmadan biraz daha sıcak su ekleyin.
Bu aşama da tuz ve kimyon eklenir
Kaynama olduktan sonra alt malzemeyi üste çıkarmadan pirinci harman edin.
10 dakika kısık ateşte piştikten sonra 15 dakikada altını kapatıp demlendirin.
Tencerenin üstünü gazeteyle kapatıp bir sofra örtüsüyle de sararsanız hem güzel demlenir hem de sıcaklığını uzun süre muhafaza eder.
Sunum yaparken tencere açılıp yavaşca malzemeler harmanlanıyor.
En önce pilav kısmı tabağa yerleştiriliyor sonrasında etler ya da tavuklar güzelce yerleştiriliyor.
NOT:Eklenen su miktarı gözkararı olmakla beraber pirincin cinsine göre değişiyor,Türkmenler genelde yasmin pirinci kullanıyorlar.
ehhh ne diyeyim yapacak olanlara kolay gelsin, bizim gibi yiyecek olanlara da afiyet olsun:)
copy-paste hakki dogmus bana napsam acep?
YanıtlaSilbi sene benim dogum gunum icin yapilan pastayi istiyorum ona gore...copy paste hakki icin :p)))
emrin olur ablam sen iste yeter ki:)))
YanıtlaSilama önce bana bir randevu vermen lazım,malum randevu defterin pek kalabalık:))))
estagfirullah.emir degil rica olur ancak fattamcim..tamam defter bu hafta dolu :)))))haftaya bi gun belirleriz artikin:))
YanıtlaSilpilav harika görünüyor yasmin pirinç demişsiniz bugün marketten üzerinde yasemin pirinç yazan pirinç aldım acaba aynımı siz yasmin demişsiniz aradaki fark nedir yapmak istiyorum cevabınızı bekliyorum teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba Meryem,
SilYasmin pirinci Türkiye de Yasemin pirinci olarak geçiyor, marketten aldığın doğrudur ancak türkmenlere bu pirinç Afganistan ve Türkmenistan dan özel geliyor.
tarifte 2defa onar dk kaynat denmiş anlıyamadım
YanıtlaSilİlk 10 dakika eti pişirmek için kaynatıyorsunuz, altını kısarak 10 dakika kadar pişiriyorsunuz. Pirinci ilave edip kaynamaya basladıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirilecek. Umarım yardımcı olabilmisimdir.
Sildün akşam bu pilavı yaptım çok güzel oldu çok teşekkür ederim
YanıtlaSilafiyet olsun, beğenmenize çok sevindim.
Sil