Geçen gün gelen misafirlerime zeytinli ekmek yapmak istedim.Mayalı hamur her ne kadar gözümü korkutsa da yine de inat ettim.Aslında bunu annemin elinden yiyeceksiniz.Hem görüntüsü hem de lezzeti çok daha güzel oluyor.Benim ki acemi işi oldu,ne de olsa daha bu ikinci yapışım.İtiraf edeyim mayalılarda annemin kızı değilim.Neyse benim arkadaslarım cok beğendiler tadı da cok nefis dediler.Kalan parçaların ancak fotoğraflarını çekebildim.Artık tarife geçeyim.
ZEYTİNLİ EKMEK
Malzemesi:
125 gram tereyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı sıcak su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mahlep
aldığı kadar un
doğranmış zeytinYapılışı:
1.Önce yaş mayayı bir kasenin içinde ılık suyla ıslatın.
2.Bir tavada tereyağını eritin
3.Sütü biraz ısıtın ve bir taraftan da suyu kaynatın.
4.Hamur yoğuracağınız kaba önce erimiş tereyağı ve sırasıyla ılık sütü,sıcak suyu,unu,tuzu,şekeri,mahlebi ve son olarak ta mayayı ilave edip yoğurun.
5.Hafif ele yapışacak kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp bir kaç saat dinlendirin.
6.Mayası geldiğin de hamurun içine doğranmış zeytin ilave edip yağlanmış fırın kabına dökün ve biraz daha kabarmasını bekleyin.
7.En son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp arzuya göre susam serpip 180 derecelik fırına sürün.
( Bu ölçüde cok büyük bir tepsi zeytinli ekmek çıkıyor o yüzden ben hamuru küçük tepsiye göre yapıp kalan hamuru poğaça yapıyorum)
Ayy şu zeytinli ekmeklere bayılıyorum ve epeydir yapamadım.. bir de bu tarifi deneyeceğim.. saat gece 01,00 ve ben çok acıktım .. afiyet olsun size .. kolay gelsin ..
YanıtlaSil