İşte benim çocukluğumun en sevilen pastası :)
Ben küçükken, annem fırından ekmek alırdı, fırın dediysem bir taraftan pasta, börek vb. şeylerde yaparlardı.
Annem, her ekmek almaya gittiğinde bana oradan mutlaka alman pastası alırdı.
Gele gide artık annemi tanıyan çalışanlar; eğer o gün taze değilse kaş-göz işaretleriyle anneme almamasını söylerlerdi.
Hey gidi günler heyy...
Benim en sevdiğim alman pastası bu şekilde olanı, hani burada tarifini verdiğim alman pastası ise evlerde annelerimizin yaptığı ilk pasta olma ünvanını taşır, işte onu ise hiç aramam.
Geçtiğimiz haftalarda pasta kursumuzda Filiz hocayla haftaya neler yapsak diye düşünürken, bu pastayı çok seven ikili; Demet ve ben atıldık,
-hocam nooolurrr alman pastası yapalım. diye.
Filiz hocamız da hemen peki dedi ve bir sonraki haftayı iple çeker olduk. :)
Alman pastasının yapımında bizim grup görev aldı, ben hamurunu yoğurdum, Demet ununu ilave etti :)
Ayşegül abla ve Tuna ise ara kremasını yaptılar.
Hamur o kadar güzel mayalanmıştı ki, Filiz hoca -çok güzel bir hamur olmuş, tatlı hamurlarının kabarması aslında zor olur, deyince ben oturduğum yerde kollarımı şöyleee bir kaldırdım, hani koltuklarım kabardı derler ya işte o şekil :)
Eee Demet bu boş durur mu?
-ben unu ilave etmesem sen yoğurabilecektin sanki. diye çemkirdi.
Ama halimizi görseydiniz gülmekten kırılırdınız :) :)
Biz kasım kasım kasılarak sonunda Alman pastamızı bitirdik.
Yani öyle fotolar çektim ki o güne dair, şimdi bile kahkahalarla gülüyorum :)
Bir arkadaş alman pastasına seni şimdi öyle bir yiyeceğim bakışı atarken :)
Sonra ağzı dişleri çikolatasına bulanmış halde, sanki zombi gibi :)
Şimdi size de vereyim tarifini sizde güle eğlene yapıp yiyin :)
ALMAN PASTASI:
Malzemesi:
Hamur için:
1 kg un
200 gr. tereyağ veya alba veya margarin
3 yumurta
200 gr. toz şeker
40 gr. maya
1 tatlı kaşığı mahlep
1 su bardağı ılık su
2 gr damla sakızı
Kreması için:
1 kg süt
120 gr mısır nişastası
3 yumurta
250 gr toz şeker
100 gr margarin veya tereyağ veya biskin olabilir
1 paket vanilya
Üzeri için:
pudra şekeri
veya
eritilmiş bitter çikolata
Yapılışı:
Kremanın yapılışı:
Sütü kaynatarak soğumaya bırakınız.
Başka bir tencerede nişasta ve yumurtaları karıştırınız.
Soğuyan sütün 1/3'ini karıştıra karıştıra ilave ediniz iyice yediriniz.
Sürekli karıştırarak pütürlenmeden kalan sütü de ilave ediniz.
Kaynayınca şekerini ilave ederek 2-3 dakika sonra ocaktan alınız.
Yağ ve vanilyasını ekleyiniz.
Mikserle çırparak soğutunuz.
Soğumuş kremayı daha rahat kullanabilmek için sıkma torbasına doldurunuz.
Hamurun yapılışı:
1 bardak ılık suda önce maya eritilir.
Damla sakızı havanda dövülür.
Un hariç diğer malzemeler karıştırılır.
Unu ilave edilip hamur yoğurulur ve birkaç saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurdan yumrta büyüklüğünde bezeler koparılarak yuvarlanır ve fırın tepsisine dizilir.
Yaklaşık olarak 15- 20 dakika da tepsi mayası için bekletilir.
150-170 derece ısılı fırında 25-30 dakika pişirilir.
(herkesin fırını farklıdır, pişme süresini kendi fırınınıza göre yapınız)
Pişirilen hamuru enine ortadan bıçakla ikiye keserek, sıkma torbası yardımıyla kremadan sıkın.
Üzerine isterseniz eritilmiş çikolata isterseniz pudra şekeri serpiştirerek servis yapın.
Sonrada ağzını şapırda ta şapırda ta (başkasının midesini bulandıracak gibi değil ama :) ) ham hum mideye indiriyoruz.
Yapacak olanlara kolay gelsin, iyi eğlenceler :)
Yaparken kulaklarımı çınlatmayı unutmayın :)
Bir de yaptığınız zaman bir tanede benim için yiyin :)
Anlaştık mı?
(Bu aralar çok yoğunum, yorumlarınıza dönemedim, ilk fırsatta cevaplayacağım, kusuruma bakmayın lütfen, bu postu da küçük bir fırsattan istifade yazıyorum, sağlıkla mutlulukla kalın. Sevgilerimle.)
gordugum alman pastalarinin en guzeli,sahane,hepinizin ellerine saglik diyelim,katkisi olan cokmus baksana....sevgilerle hayatim
YanıtlaSilVaovv bunu bir iltifat olarak alıyorum :) Çok teşekkür ederiz :)
SilSevgilerimle.
bende mimin var:)
YanıtlaSilteşekkür ederim canım, bu ara o kadar çok mim birikti ki :)
Silhey seviyorum bunu ben. hep yerim ki.
YanıtlaSilyani bi çocukluk düşünü gerçekleştirmiş gibi olmuşsun ne güzeeeeel.
:)
ben de çok seviyorum bu pastayı :)
Silnasılda özlemişim birde çok iyi oldu o gün yapmamız :)
çok güzel görünüyo hemen denicem:)
YanıtlaSilçok nefisti çookk, bencede hemen deneyin, sonra hımmm nefis oldu diyen yorumunuzu da bekliyorum :)
SilBu tarifin bana çokcukluğumu hatırlattı. Bizde annemle her çarşıya çıktığımızda mutlaka bundan bitane yerdik :) ellerine sağlık
YanıtlaSilhepimiz aynı anılara sahipmişiz demek ki.. :)
Silteşekkür ederiz, bu arada benim dünyama hoşgeldiniz :)
harika olmuş.sizi keşfettiğim için şanslıyım...bu hamurun kıvamı kulak meme yumuşaklıgımı olacak yoksa ele yapışıcak mi
YanıtlaSilTeşekkür ederim, teveccühünüz.
SilKulak memesi yumuşaklığında denebilir, mayalı poğaça gibi yumuşak olacak, ele yapışmayacak.
şunun güzelliğine bak bayıldım.
YanıtlaSil