Bugün, bu saatte hazır vaktim varken, blogumu boş bırakmamak adına, aldım kucağıma laptobumu başladım yazmaya.
Eşim Kuzey Güney izliyor ben bir yandan ona çay taşırken bir yandan nette dolanıyorum işte.
Kuzey-Güney demişken dizi başladığında yemek yiyorduk, yeni bölüm başladı eşim koştu televizyonun başına bende masayı topluyorum. Galiba Kuzey ambulansı arayacak, numarası kaçtı, ambulansın numarası kaçtı, diye sesli düşünüyor.
Ben de mutfaktan eşime seslendim bakalım ne diyecek diye:
--Canım ambulansın numarasını biliyor musun?
Hiç düşünmeden cevap veriyor:
--155 değil miydi???
Ben:
--O polisin numarası, ambulansın kaçtı?
Muzip muzip gülerek cevap verdi:
--911
Ben:
-Biz Amerika'da mı yaşıyoruz aşkım, Türkiye'de 112.
--İyi de bütün yabancı filmlerde bangır bangır 911 diyorlar, bizim filmlerimizde ise 112'den hiç bahsedilmiyor.
Eşim yerden göğe kadar haklı, bütün Amerikan dizi ve filmlerinde 911 den sürekli bahsediliyor, bizim dizi ve filmlerimizde ise maalesef 112 den hiç bahsedilmiyor.
Sokaktan geçen vatandaşı durdursak alacağımız cevap çoğunlukla aynıdır...
Burda küçük de olsa bir hatırlatma yapmak istedim sizlere.
Neyse canım bugün size dizilerden değil otlu poğaçamdan bahsedeceğim :)
Otlu poğaçayı pasta kursumuzun ilk haftalarında yapmıştık, çok lezzetli olmuştu.
Evde ise ancak arkadaşlarımın geldiği kahvaltıya yapmak kısmet oldu.
Açıkcası kendi yaptığımın bu kadar lezzetli olacağını hiç düşünmezdim :)
Böyle yumuşacık puf puf o kadar da leziz oldu ki anlatamam.
Ama o günden sonra ilk fırsatta yayınlarım diye düşünüyordum ki, unuttum :)
Pazartesi bir arkadaşımla konuşurken birden aklıma geldi aaa ben otlu poğaçayı yazmadım, diye. :)
Kısmet bugüneymiş demek ki :)
OTLU POĞAÇA
Malzemeler:
1 paket yaş maya
3 yumurta
1 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
250 gr. margarin veya tereyağ veya *alba
50 gr. tuzot
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
yarım demet kıyılmış maydanoz
yarım demet kıyılmış dereotu
1 rendelenmiş havuç
İçi için:
350 gr. beyaz peynir
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
susam, çörekotu
Yapılışı:
Derin bir kabta su, şeker ve maya kabartılır.
Yoğurt, sıvıyağ, yumurta, tuz, margarin, tuzot karıştırılır.
Un ilave edilip aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yoğrulur.
Mutfak tezgahına alınıp dereotu, maydanoz, havuç ilave edilip tekrar yoğrulur.
Mayalanması için üzeri örtülerek birkaç saat dinlendirilir.
Mayalanan hamurdan 60-65 gr.lık parçalar koparılır.
Ortası açılır, içine ezilmiş beyaz peynir konulur.
Kapatılıp avuç içinde yuvarlanıp tepsiye dizilir.
Tepsi mayası için biraz daha bekletilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam çörek otu serpilir.
180 dereceli fırında kızarana dek pişirilir.
Sonrada afiyetle mideye indirilir :)
Kursta yuvarlak yapmıştık, tereyağ kullanmıştık.
Ben klasik poğaça şeklinde yaptım ve içine *alba yağ kullandım.
Alba yağ pastanelerde poğaçalarda kullanılan bir yağ, ama süper lezzetli yapıyor poğaçaları.
Böyle hem yumuşacık, hem de hazır poğaçalardaki gibi kıyır kıyır olmasını sağlıyor.
Ayrıca daha geç bayatlıyor, aynı yumuşaklık ve tazelik ertesi güne de kalıyor.
İşte böyle efendim, bir postun daha sonuna geldik, benim yarın sabah pasta kursum var, maket pasta yapacağız, herkes kendisi yapacak.
Hepinize iyi geceler diliyorum, Allah rahatlık versin :)
afiyet olsun.ellerine sağlık.çok güzel görünüyor. şu poğaça işindeki uzun bekleme süresi hep germiştir beni.hiç sevmiyorum poğaça yapmayı.yok mu bunun pratik yolu ?
YanıtlaSilsağol canım teşekkür ederim :)
Silolmaz mı, hemen bir tupperware hamur mayalama kabı alıyorsun ve bekleme süresini minimuma indiriyorsun :)
Eğer çevrende satan yoksa ben de satıyorum yani buradan duyurulur :)
bu y ağı nerden buluyorsunuz?mesela metroda var mı?
YanıtlaSilcanım metro'da var ama 10 kg.lık kolide satılıyor, biz 3 arkadaş paylaşmıştık. aldığım duyumlara göre 2,5 kg.lık da artık satılıyormuş.
Silsağolasın :)
SilCidden 112 gibi yemek kültürümüzden de hiç bahsedilmiyor.
YanıtlaSilBana sorsan şimdi koreliler ne yer diye sana bir çok şey sayarım çünkü izlediklerimde mutlaka yemek sofrasına yer var.
Bir de öyle yiyorlar ki ballandıra ballandıra...
Bizimkiler ise kendi kültürlerini tanıtmaya adeta korkuyorlar.
Çok konuştum bundan da bi post olurmuştu galiba:)
O konuya hiç girmiyorum bile, bir keresinde bir dizide kebap ve pide yiyenlere köylü gözüyle bakılmış ve karşılarında suşi yenmişti ve ben bu duruma uyuz olmuştum.
SilKendi kültürümüze o kadar yabancıyız ki, el alemin böceklerini nimet sanıyoruz...
Çok doğru bir yere parmak bastın valla, yazmak uzun uzun post yazıp iç dökmek lazım :)
Benim eşimde çok sever Kuzey Güneyi.
YanıtlaSilama böyle güzel poğaçaların olduğu sofradan hiç bir dizi beni kaldıramazdı :)
Benim dünyama hoşgeldin :)
Silbeni hiç sarmadı bu diziyi ya, Ezel'den sonra çok seçiçi oldum, bir tek Suskunlar'a bakıyorum.
Poğaçalar süper süper, valla bende kalkmam :)
Merhaba canım, otlu poğaçalar enfes görünüyor. İçinde ot olması yeterli bir şeyi sevmem için!!
YanıtlaSilHer ne kadar daha önce mimlenmiş olsan da versatile blogger award'da seni de seçtim :)
http://lezize.blogspot.com/2012/05/versatile-blogger-award.html
Sevgiler
Canım çok teşekkür ederim, senin tarafından mimlenmek beni çok mutlu etti :)
Silİlk fırsatta yayınlayacağım.
Sevgilerimle.
Ellerine sağlık arkadaşım pek bir değişik poğaçaymış. havuçlu , alba yağlı....
YanıtlaSilBu arada evde yaptığınız poğaça kurstakinden daha lezzetli görünüyor.
çok teşekkür ederim canım,
Silbiraz farklı lezzeti de oradan geliyor zaten :)
Kursta yapılan biraz fazla kalmıştı fırında, ben o kadar uzun tutmadım.
bu tarifi deniycem
Silbu tarifi deniycem
Silha ha ha komikmiş.
YanıtlaSil:)
otlu poğaça da çoook severiiiim.
baksana eşin yandıııı çok kilo alcaaak.
:)
bu tarif çok güzel oluyor :)
SilZaten çok kilolu ki :)
ben tuz ot kullanmıyorum onun yerine ne kullanabilirim.
YanıtlaSilbende kullanmıyorum tuzot. yerine bir şey koymanıza gerek yok.
Silteşekkürler.
YanıtlaSilyasemin yaman asta yaği alipdeneyeceğim
YanıtlaSil