Şöyle ki bu baklavayı taa burdaki davetimde yapmıştım, yemek kursunun son haftasında yapacaktık fakat son hafta kurs iptal olunca Ferahnaz hoca bize bu baklavanın tarifini vermişti o günden sonra defalarca yaptım.Her seferinde çok beğenildi ama tarifini bir türlü buraya yazmak kısmet olmadı.
Bu ramazan da arkadaşlarla iftar pikniğimize götürdüm çok beğenildi, bi arkadaş davetine yaptım yine herkes tarif sordu, dün gelen misafirlerim için bu sefer ablam yaptı benim yerime yine çok beğenildi bu gün gelen miafirlerime de ikram ettim bayrama bunu yapalım deyip tarif sordular. Kime yapsam çok beğeniliyor ve tarifi soruluyor en son biraz önce kumanda panelini açtım vaktim varken yeni bir post yazayım davetler birikti birini yazayım artık diye düşünürken istatistikleri bir kontrol edeyim dedim. Bir baktım ki bu gün arama motorlarından Fatma'nın baklavası diye aramalar yapılmış :) Bunu görünce çok güldüm ve hadi artık tam bayram üzeri yazmak farz oldu dedim ve hadi buyrun kuru baklava tarifimize.
Bize yemek kursunda Ferahnaz hoca ölçü vermemişti ben kendi denemelerimle bu ölçüde karar kıldım.
MALZEMESİ:
(ortalama 36 adet için)
12 adet baklava yufkası
50 gr. tereyağ
6-7 yemek kaşığı tahin
6 yemek kaşığı toz şeker
6-7 yemek kaşığı çekilmiş ceviziçi
YAPILIŞI:
1 adet baklava yufkasını tezgaha serelim, üzerine bir fırça yardımıyla nazikçe eritilmiş tereyağı sürelim.
2. yufkayıda üzerine serelim yine eritilmiş tereyağ sürelim.
Yufkalar 4 kat olana kadar bu işlemi yapalım.
4. kat yufkaya tereyağ sürmeden 2 yemek kaşığı tahin gezdirelim ve her tarafına eşit bir şekilde dağıtalım.
2 yemek kaşığı toz şekerini ve sonra da 2 yemek kaşığı ceviziçini serpiştirelim.
Kısa kenarından başlayarak rulo yapalım.
Yaptığımız baklava rulomuzu kesme tahtasına alarak üzerine fırça yardımıyla tereyağ sürelim verev dilimleyelim.
(Bir rulodan yaklaşık olarak 12-13 adet çıkıyor.)
Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serip dilimlerimizi dizelim. Diğer baklava yufkalarına da aynı işlemleri yapalım.
180 derecelik fırında 15-20 dakika üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Fırından çıkarıp biraz soğutup üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapalım.
- benim pratik ölçüm hep 2 dolu yemek kaşığı oluyor, tereyağ miktarı göz kararı koydum tam olarak kaç gram olacağını bilemiyorum tahminen 50 gr. yazdım fazla gelirse nasılsa değerlendirilebilir.
- bir paket baklava yufkasından çoğunlukla 45-50 adet çıkıyor, eğer bayram için hepsini yapacaksanız her 4 yufka için 2'şer kaşık malzemeleri çoğaltabilirsiniz.
İşte bu kadar basit, yapımı kolay, pişmesi kısa, yemesi paha biçilemez :)
Hadi bakalım yapacak olanlara kolay gelsin.
Çok güzel görünüyor hazır yufkadan baklava yapıyorum ama daha önce bu tarifi hiç denememiştim ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilİKİZ ANNESİ teşekkür ederim, herkes bunu hazır yufkadan yaptığını söylüyor, bu çıtır çıtır oluyor, hazır yufkadan ben hiç denemedim nasıl oluyor merak ediyorum.Bunun gibi çıtır ol(a)maz diye düşünüyorum.en kısa zamanda onu da deneyip farkı göreceğim :)
YanıtlaSildeğişik görünüyor denemek lazım ellerine sağlık..hayırlı bayramlar diliyorum..
YanıtlaSilLORESİMA teşekkür ederim canım,bir deneyin vazgeçemeyeceksiniz. sizlere de şimdiden hayırlı bayramlar.
YanıtlaSilgerçekten süper.ben abimlere giderken iftara yapmıştım.yengem bayıldı,hayatımda yediğim 2.güzel tatlı dedi,ilki künefeymiş:)biz antakyalıyız da :)
YanıtlaSilNURAN afiyet olsun canım, künefenin yeri her zaman ayrıdır :)
YanıtlaSil