Soğuk kış günlerinde soframızın baş tacı çorbalar oluyor.
Bir de soğuk algınlığı geçirdiyseniz, dumanı üstünde bir çorbanın, özellikle de anne elinden çıkmışsa tadına doyum olmaz...
Bu yaz annem tarhana yaparken yanında olamadım, aslında amacım yanında olup bütün aşamalarını fotoğraflamakdı ama olmadı, nasip değilmiş.
Biz de yaş tarhana pek tüketilmez, daha doğrusu ben bilmiyordum, yaş tarhananın tüketildiğini, 2 sene önce öğrendim. (cahillik işte :) )
Öğrenince annemden istedim o da benim için tarhanayı kurutmadan biraz ayırmış.
Tabii ben yaş tarhananın nasıl pişirildiğini de anneme sordum, al işte ne kadar beceriksiz olduğumu itiraf ettim, dilime acı biber süreyim : )
O günden beri düşünüyordum bloga koyayım bunu, belki benim gibi bilmeyenler vardır diye.
Yaş tarhananın yapılışı kuru tarhanadan birazcık farklı, yani biz klasik tarhanayı, yağı ve salçayı kavurup suyu ilave edip üzerine bir miktar tarhana ekleyerek yapıyoruz.
Belki siz daha farklı şekilde de yapabilirsiniz, bazı tarhanalar var ki ıslatmadan yapılmıyor.
Yaş Tarhana Çorbası
Malzemesi:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
2 yemek kaşığı yaş tarhana
1-2 diş sarmısak (arzuya göre)
1 litre su
tuz
Yapılışı:
2 yemek kaşığı yaş tarhanayı, bir kasede, üzerini kapatacak kadar ılık su koyarak birkaç saat bekletelim.
Tencereye tereyağını alıp salçayı kavuralım.
Islattığımız tarhanayı karıştırarak ezelim ve tencereye ilave edip, karıştıralım.
Kenarda hazır beklettiğimiz 1 litre suyu üzerlerine ekleyelim, tuzunu ayarlayalım kaynayana kadar çırpma teliyle karıştırarak pişirelim.
Kaynamaya başlayınca altını kısalım ve içine sarmısakları rendeleyelim.
15 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra altını kapatalım.
Böylece çok lezzetli, besleyici çorbamız hazırlanmış oluyor.
- yaş tarhanayı daha çok pişirmek gerekiyor, aksi takdirde hamur tadı çok yoğun olarak geliyor, bu da pek hoş olmuyor.
- içindeki yeşilliklerin ve baharatların görünmesini istemiyorsanız blenderdan geçirebilirsiniz.
- eğer koyu kıvamlı sevmiyorsanız, su miktarını biraz daha arttırın, bu miktar az gelebilir.
Biz eşimle bu tadı da çok sevdik, annemin ayırdığı 1 kavanoz tarhanayı şimdiden tükettik.
Gelecek yıl daha fazla ayırmayı düşünüyorum.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum...
mmm sicacik icilmezmi simdi olsaydi.ellerine saglik oncelikle annenin tabiki.sevgilerle.
YanıtlaSilBende de 1 kavanoz tarhana hazır durmakta anneciğim yaptı. :) Hem pratik, hem lezzetli:) Ellerinize sağlık. Çok sevgilerimle:)
YanıtlaSilKuru olanı tüketiyorum bende sürekli ama yaş hiç denememiştim.Tarhana gibisi de yok haklısın biraz da acılı olursa ohhh yarın yapayım bari:)))
YanıtlaSilU. AYDIN annemin sayesinde evimizden tarhanamız eksik olmuyor, Allah razı olsun ondan. Çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.
YanıtlaSilÇİÇEKLENDİM ahh o anneler iyi ki varlar, kışın kurtarıcım oluyor tarhana şipşak hemen pişiriyorum :)
sevgilerimle canım :)
İKİZ ANNESİ kuru olanı hep tüketiyorduk ama yaş olanı da güzel oluyor tavsiye ederim, tereddüt etmiştim o yüzden az ayırmıştı annem, biz sevdik bunun da tadını. Hiçbir şey tutmuyor tarhananın yerini, ben acılı biber salçası koyuyorum süper oluyor :) sevgilerimle.
acaip istettin valla.
YanıtlaSilhiç evde yapmadım.
ama köylü kadınlardan buluyom.
yapcam şimdi inan ki.
bi de erişte canım çekti üstüne.
:)
Ellerine sağlık canım;)
YanıtlaSilBu arada buluşma ayarlıyorum senide beklerim muhakkak;)
DEEPTONE teşekkür ederim, kış aylarında bizim için vazgeçilmez oluyor tarhana çorbası, sağolsun annem yapıyor yazdan, biraz zor oluyor yapımı ama annelik işte yapmadan duramıyor :) Aaaa erişte de yapardık daha önce hatta blogda da vardır postu. :)
YanıtlaSilCADI KIZIN DIRDIRI sağol canım, sana mail atmaya çalışıyorum ama bir türlü gitmiyor bana geri dönüyor :(