Geçtiğimiz hafta burada bahsettiğim misafirlerime yaptığım pasta çok beğenildi.
Aslında çikolatalı bir pasta yapacaktım ama tam olarak nasıl olacağına karar verememiştim...
Önce pandispanyayı yaptım, sonra düşünüyorum ara kremasını nasıl yapsam, üstünü nasıl süslesem falan diye.Sonra birden kafamda şimşekler çaktı eşimin stoklarındaki crunchlar aklıma geldi.
Bir denemekten ne çıkar, belki hem farklı bir tat yakalamış olurum diye düşündüm.
Sonuç gerçekten de inanılmaz oldu.O kadar lezzetli oldu ki inanamadım bunu gerçekten de ben mi yaptım diye.
Başta içi dışı çikolatalı olunca herkes biraz çekimserdi hani fazla çikolata iç bayar diye. Ama tadına bakınca hiç de öyle olmadı. Parmaklarımızı yedik desek yalan olmaz :)
( Fotograflar biraz amatörce aslında amatöründe amatörü, foto konusunda çok beceriksizim :( )
Üst ebru gürüntüsü ise yine birden bire oldu.
Soğuk pastanın üzerine sıcak çikolatayı dökünce birden alttaki çikolata eridi düzeltmeye çalışırken birbirlerine karıştı ben de bunu değerlendirdim :) kenarlardan akıttım.
Şimdi geçelim pastamızın tarifine.
Pandispanyayı sevgili Müge'nin pandispanya dosyasından yararlanarak yaptım.
Bldiğiniz gibi pastacılıkta herşey gramla ölçülüyor, Müge hem kahve fincanı ölçüsü, hem de gram ölçüsü vermişti.İyi ki ölçerek yapmışım,kahve fincanım küçük geldi.
Bence siz de mutlaka hassas ölçüm yaparak kullanın pandispanyalarda bir gram bile çok önemli.Eksik yada fazla olabilir dikkat etmek gerek.
MALZEMESİ:
(24 cm.lik kalıp için)
4 adet iri yumurta
4 Türk kahve fincanı şeker (320 gr.)
3 Türk kahve fincanı un (150 gr.)
1 Türk kahve fincanı yoğurt (100 gr.)
2 yemek kaşığı kakao (50 gr.)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ARA KREMASI:
1 paket kakaolu krem şanti
1,5 paket nestle crunch original (45 gr.lık paket)
ÜZERİNE:
Bitter çikolata
2-3 kaşık süt
YAPILIŞI:
Önce yumurta akları ve sarılarını ayrı ayrı kaplara alın.
Şekerin yarısını beyazlara ilave edip en az 5-6 dakika mikserle krema kıvamına gelene dek çırpalım.
Yumurta sarılarına kalan şekeri ve kaynar suyu ilave edip mayonez kıvamına gelene dek en az 5-6 dakika çırpalım.
Çırpılmış yumurta sarılarına sıvıyağı da ekleyip biraz daha çırpalım.
Yumurta aklarını da sarılara ilave edelim.
Unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve kakaoyu iki kez eleyerek yumurta karışımlarına ekleyelim.
Tahta bir kaşık veya spatulayla alttan üste hafifçe karıştıralım.
24 cm.lik pasta çemberinin altına yağlı kağıt serip pandispanyamızı kalıba boşaltalım.
Önceden ısıtılmış 180 ısılı fırında pişirelim.( ortalama 45-50 dakika da pişiyor, bazı fırınlarda 1 saatide bulabilir )
1 paket krem şantiyi 1,5 bardak süt ile çırpalım, içine 1,5 paket nestle crunchı rendeleyip karıştıralım.
Ilıyan keki üç parçaya ayıralım.
Pasta çemberine alt tabanı yerleştirelim.
Alt tabanına şekerli neskafe sürelim( fazla sürmeyin zaten kekin yapısı sünger gibi oluyor)
Kremanın bir kısmını düzgünce yayalım.
Diğer parçayı üstüne oturtalım yine çok az ıslatalım, kremadan yayalım.
Son katı çok az ıslatıp üzerine kapatalım.
Çemberden çıkarıp her tarafını kalan kremayla sıvayalım.
Bitter çikolataları bir kaba alıp benmari usulü eritelim içine 2-3 yemek kaşığı süt ilave edip inceltelim.
Pastanın üzerine ortasından başlayarak yavaşça dökelim, kenarlara akmasını sağlayalım.
Bir gece buzdolabında bekletip servis yapalım.
- yumurtaları keskinoğlu L boy kullandım
- pandispanyayı sabah yaptım, akşam kremasını hazırladım, bir gece dinlendirdim.
- pandispanyayı bir gün önceden yapıp dinlendirirseniz ve daha sonra da kremayla bir gece bekletirseniz daha lezzetli oluyor, hem pandispanya dinlenmiş hem de kremalar birbirine özdeşleşmiş olur
- cruchı 45 gr.lık paketten bir adet + yarım paket kullandım, tupperware peynir değirmeninde rendeledim çok pratik oldu
- krem şanti evde sade varmış, ben de içine 1 dolu yemek kaşığı kakao ilave ettim
- kat aralarına dilerseniz dondurulmuş vişne kullanabilirsiniz ben evde yoktu kullanamadım
- şu an aklıma gelenler ayrıntılar, püf noktalar bunlar :))
Şimdi bana müsade, hepinize iyi geceler, sevgilerimle...
yemeyip yaninda yatilacak turden degil, hemen huuup diye hepsi mideye indirilecek turden yani :)))
YanıtlaSilolsa da yesem yine :)
ayy harika hele hele gece gece bu saatte ,tamamen iştahım açıldı ,çok güzel bir görünüm ellerinize sağlık,denemekte fayda var... :)
YanıtlaSilKEBELEK :)) üzgünüm ama yakında yapmayı düşünmüyorum :))
YanıtlaSilZEYNEP teşekkür ederim, çok lezzetli oluyor yapmanızı tavsiye ederim :9