Merhaba!
Bir önceki yazımda (kasım ayı davetimde) yaptığım el açma böreğimin tarifiyle sizlerleyim.
Bu sefer arayı fazla açmadan tarif girmek istedim. :)
Bu tarifimi sevgili ablam( sofraortusu.com ) Olcay ablama ithaf ediyorum, çünki benden tuzlu bir tarif bekliyor :)
Geçtiğimiz dönem pasta kursumuzda yaptığımız has börek, aynı baklava gibi yapılıyor, hamuru benziyor açması aynı, lezzeti ise on numara.
Böyle çıtır çıtır nefis birşey.
Çok pardon ağzımın suyu akdı neredeyse :)
İsterseniz hemen tarifine geçeyim :)
Has börek
Malzemesi:
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
iç malzemesi:
500 gr. beyaz peynir
üzerine:
1 su bardağı sıvıyağ
açmak için:
bol miktarda nişasta
Yapılışı:
Sıvıyağ, yoğurt, yumurta çırpılır, içine sirke, kabartma tozu, tuz eklenip çırpmaya devam edilir.
Azar azar un ilave edilip yumuşak özlü bir hamur yoğurulur.
Yarım saat dinlendirilir.
Hamur 40 bezeye ayrılır.
Her bir beze bolca nişastaya bulanarak pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
Aralarına nişasta elenir.
20 tanesi üst üste konularak yine bol nişasta eklenerek tepsi büyüklüğünde açılır.
Yağlanmış tepsiye yayılır, üzerine iç harcı konulur.
Diğer 20 beze de aynı şekilde açılıp harcın üzerini kapatılır.
Kare kare kesilip, üzerine sıvıyağ dökülür.
180 derece fırında pişirilir.
- Nişasta ile açılması böreğin daha gevrek olmasını sağlıyor
- Beze araları mutlaka bol nişastaya bulanmalı ve arada ters düz edilmeli
- Tarifte üzerine sıvıyağ yazıyordu ama ben bol miktarda tereyağ gezdirdim
- Orta hararetli ısıda pişirlmelidir aksi takdirde dışı pişer ama içi hamur kalır
- Bu tarifle yaklaşık 24 dilim börek çıkıyor
Yapacak olan arkadaşlara şimdiden kolay gelsin, yiyecek olanlara ise afiyet olsun diyorum. :)
Sevgilerimle.