Hemen arkadaşlar hamur yoğurdular ve bir çırpıda böreğimizi yaptık.
Öyle kolay geldi ki bu börek, ben de cesaretlendim ben bunu yaparım diye.
Yaptım mı peki?
Tabi ki yaptım hiç kaçar mı :)
Hem de hemen ertesi gün yaptım, çaya gelecek misafirlerim için kolları sıvadım.
Ben kursta ki gibi kol böreği olarak yapmadım, anneciğimin eskiden yaptığı çarşaf böreği gibi yaptım.
Şimdi ilk başta kurstaki fotoğrafları en sonda kendi yaptığım çarşaf böreğimin fotoğraflarını yayınlacağım.
MALZEMESİ:
Hamur için:
2,5 su bardağı su
yarım su bardağı sıvıyağ (içine)
aldığı kadar un
tuz
İç harç:
patatesli, kıymalı, peynirli vs.
Sıvıyağ
Yapılışı:
Su, yağ, un ve tuzla hamur yoğurulur.
3 bezeye ayrılır, ve dinlendirilir.
(ne kadar dinlendirirseniz o kadar kolay açılırmış)
Önce merdane sonra oklava yardımıyla biraz açılır.
Üzerine bolca sıvıyağ sürülür ve biraz daha dinlendirilir, sonra hafifçe yufkalar her tarafından çekilerek inceltilir.
Kenarlarına iç harç konulur.
Hafif çekiştirerek rulo yapılır, bu arada ortası incelerek kopar.
İlk yufka kendi etrafında döndürülerek tepsinin ortasına yerleştilir.
(Veya dikdörtgen tepsiye uzunlamasına yerleştirilebilir.)
Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılır, ortaya yerleştirilmiş yufkanın etrafında döndürülür.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 ısılı fırına verilir.
Üzeri kızara kadar pişirilir.
Ve sonra afiyetle mideye indirilir :)
Sıra geldi benim yaptıklarıma:
Tek başıma yaptığım için çarşafdaki anını fotoğraflayamadım, çünki ellerim yağlıydı ikide bir elimi yıkamak zorundaydım, kusuruma bakmayın...
Bir itiraf geliyor ki, ilk kez kendi başıma böyle bir işe kalkıştım.
Açıldıkça açıldı hamur, biraz fazla dinlendirmiştim çünki.
Masanın üzerinde yağlayarak yine uzun bir süre beklettim, yaklaşık 1 saat kadar.
Sonra iki kat çarşaf serdim yere, yağı altına geçmesin diye.
Yufkamı çarşafın üzerine alıp başladım genişletmeye.
Dedim ya çok dinlendirdim diye, nasıl güzel açıldı kocaman oldu, çarşafdan taşacaktı nerdeyse.
Yeterince açılınca iç harcını koydum ve çarşafın bir ucundan yavaşça kaldırıp ortaya kadar rulo yaptım.
Sonra diğer ucundan çarşafı tutup kaldırdım ve diğer ruloyla ortada birleştirdim.
Yine ilk yufkayı kendi etrafında döndürüp sonra tepsiye aldım.
Diğer yufkalara da aynı işlemi yapıp ortadaki yufkanın etrafında döndürdüm.
Bu da benim fırından çıkmış böreğim.
En son misafirlerime büyük bir gururla sundum böreğimi.
Tadına gelirsek biraz tuzsuz olmuştu, sonra patatesleri çiğ olarak rendelemiştim, elektrikler kesilince biraz daha uzun beklemek zorunda kaldı, o yüzden biraz kararmıştı, iç harcı az gelmişti, ee ilk kez yapıyorum olsun o kadarcık kusurda değil mi? :)