Pages

6.05.2011

3 AYRI FELLAH KÖFTESİ TARİFİ

Maaşallah bol bol fellah köftelerimiz var  bu gün :)
( aslında ben bunu boş bulduğum bir anımda  yazıyorum muhtemelen sizin okuduğuz günden üç gün öncesi )

Fellah köftesiyle ilk tanışmamız 98-01 yılları arasında İhlas yuvada otururken komşumuz Nihayet teyze vasıtasıyla olmuştu.Kendisi çok lezzetli yapardı, buradan kulakları çınlasın.

Bu gün ben sizlere 3 ayrı tarif vereceğim, ilki komşucumun yaptığı ve bir akşam bana süpriz yaptığı fellahımız...


Biz fellah köftesini yoğurt soslu seviyoruz siz dilerseniz kullanmayabilirsiniz.
 Olcay ablamın fellah köftesi biraz farklı, bizim tariflerimizden farklı olarak irmik kullanılmış,o da yemek kursunda yaptıkları bulgur köftesinin tarifini kullanmış.

MALZEMESİ:

500 gr. ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar sıcak su
tereyağ,
salça
baharatlar

YAPILIŞI:

Bulgurların üzeri kapatılacak kadar sıcak su konulur,irmik ilave edilip üstü kapatılır.
Şişen bulgurlara yumurta, tuz, un ilav edilip yoğurulur ve misket büyüklüğünde köfteler yapılır.
Bir süre buzdolabında bekletilip kaynar suda haşlanır servis tabağına alınarak üzerine yoğurt ve en son üzerine tereyağında inceltilmiş salça ve baharatlar gezdirilerek servis yapılır.

  • yalnız bu tarifte un miktarı az geliyormuş ve  köfteler çok yumuşak oluyormuş ablam öyle diyor.




Bu da bizim yemek kursunda yaptığımız fellah köfteleri.
Bunun malzemesinde ise ablamın ve benim tariflerimizden farklı olarak içine salça konuluyor, üzerine yoğurt gezdirilmedi, açıkcası ben yoğurtlu halini daha çok seviyorum...

MALZEMESİ:

4 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 su bardağı sıcak su
6 yemek kaşığı un
1 yumurta akı
tuz, kırmızı pul biber, kimyon

Üzeri için:

6-7 kaşık sıvıyağ
6 diş sarmısak
4-5 domates
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz

YAPILIŞI:

Bulgur ve baharatlar karıştırılır, salçalar eklenir, büyük bir kaba alınır.
Üzerine sıcak su dökülür, ağzı kapalı 10 dakika bekletilir.
Un ve yumurta akı eklenip yoğurulur.
Eller arasıra soğuk suya batırılıp bulgur ezilene dek yoğurmaya devam edilir.
Fındık büyüklüğünde kopartılıp yuvarlanır, ortasına parmakla bastırılır.
Tuzlu suda haşlanır, süzülüp servis tabağına alınır.
Bir tavada sıvıyağ ve sarmısak kavrulur, salça ve domates rendesi eklenir, tuzuda eklenip bir-iki dakika pişirilir.
Sos köftelerin üzerine gezdirilip maydanoz yaprakları ile süslenir.

bu köftenin de kıvamı yumuşak oluyor ve üzerinin sos miktarı az geliyor.

Ve sıra geldi benim şaheserime :))





Yemek kursunda yaptığımız fellah beni tatmin etmeyince ertesi gün akşam gelen misafirlerime( taaa Ankara'dan gelen Olcay ablamın annesi Emine teyzelere) yaptım.

Valla ayıptır söylemesi ama en lezzetlisi bu tarif oluyor, kıvamı falan tam tutuyor benden söylemesi,
ben yaptığım için değil tarif  Emine Beder'e ait o yüzden çok lezzetli oluyor...
MALZEMESİ:

2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
5 su bardağı sıcak su (haşlamak için)
1 yumurta
5 çorba kaşığı un (tepeleme)
karabiber, kimyon
tuz

Üzeri için:
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı salça
4-5 diş sarmısak
2 domates
sumak 
maydanoz yaprakları 

arzuya göre bol yoğurt

YAPILIŞI:

Bir kabın içine bulgurşarı alıp sıcak suyu ekleyelim, üzerini kapatıp 10 dakika şişmesini sağlayalım.
Bulgurlara yumurtayı, unu,tuzu ve baharatları ekleyelim.
Ara sıra su serperek bulgurlar kolayca şekil alacak kıvama gelene dek yoğuralım.
Bulgur hamurundan bilye iriliğinde köfteler yapalım.
Bir tencerede suyu kaynatalım, köfteleri tencereye atıp 5-6 dakika hafifçe yumuşayana dek haşlayalım.
Delikli kepçe ile çıkarıp servis tabağına alalım.
Tavaya sıvıyağı alıp salçayı, dövülmüş sarmısakları,doğranmış domatesleri  ekleyip yarım dakika kavuralım,
Bir kepçe köftelerin haşlanma suyundan ekleyip  bir taşım kaynatalım.
Önce çırpılmış yoğurdu köftelerin üzerine gezdirelim, sonra sosunu üzerlerine gezdirip maydanoz yaprakları ve sumak serperek servis yapalım.

10 yorum:

  1. Mmmmmmm Fatma'cımmmm yapma böyle şeyler yaaaa ekrana yapıştım resmen.. hele de üçüncü ve favorim olan tarifte.. Benim neden kilolu olduğum anlaşıldı bak hep bu blogger yüzündenmiş meğer.. Biraz uzak kalınca iştahım da gitti kilolar da :)) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Hepsi birbirinden güzel görünüyor ama ilk resme bayıldım:) Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  3. fellah köftesi antakyaya özgü muhteşem yiyeceklerden birisi.Orjinali de yoğurtlu olur. biz de afiyetle yeriz :))

    YanıtlaSil
  4. DİLEKCE'M bir de beni düşün hem yapıyorum hem yiyorum hem de diyet yapıyorum, aynı zamanda sizlerin bile iştahlarını kabartıyorum çok kötüyüm ben çoookkk :))


    İKİZ ANNESİ teşekkür ederim, ablama ileteyim hemen :))


    NURAN canım bir gün senden de bekliyoruz haaa :)

    YanıtlaSil
  5. okudum ve yazamadan gecemedim fellah koftesi demissiniz fellahlar gotursun sizi emi birkere onun adi fellah koftesi degil sarimsakli kofte umarim ogrenirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adını vermeyen pek sevgili adsız! bilmeyenler öğrensin Onun adına fellah köftesi denir, bazı yöreler de ise sarımsakli köfte derler, ama çoğunlukla fellah diye geçer. Ot gibi yaşamıyoruz herhalde, Antepli ve de Antakyalı dostlarımız var, onlarda da yiyoruz ve onlarda fellah diyorlar. Bilmem anlatabildim mi...

      Sil
    2. Bu arada salca in cesidini sormustum adimi yazmayi unutmusum ozur dilerim ismim sumeyya usa -texas dan yaziyorum :)))

      Sil
  6. Ellerinize saglik tesekkurler ...3.tarif cok dikkatimi cekti ama yzerindeki sos icin 1 corba kasigi salca demissiniz ne salcasi oldugunu belirtmemissiniz denemeyi dusunuyorum yanlis yapmak istemiyorum..simdiden tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sümeyya Texas'dan benim dünyama hoşgeldin :)
      Teşekkür ederim.
      Salça olarak ben genelde domates salçası koyuyorum, ama istersen yarısı biber, yarısı domates salçası kullanabilirsiniz.
      Sevgilerimle.

      Sil
  7. senin tarifin gerçekten çok güzel oldu.netten aldığım tarifin ölçüleri tuttu ilk defa.çookk teşekkürler

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...