Çarşamba akşamı eşim telefon açtı balık getiriyorum dedi,benim ise o gün için yaptığım yemeğim vardı,balığı sonraki gün tüketmek için hemen buzdolabına kaldırdım.
Ertesi gün komşucuğum da geldi akşam beylerin gelme saatine kadar hazırladık balığımızı.
Afiyetle oturduk yedik.
Eee balığın arkasından ne yenir :))
Tabii ki irmik helvası.
Masadan kalktığımız gibi komşucum ablacım bulaşığa girişti ben de helvamızı kavurdum.
Aslında benim senelerdir yaptığım tarife göre yapacaktım ancak bu sefer içine dondurma koyalım dedik fakat eski tarifim biraz fazla yumuşak hafif şerbetli gibi oluyordu.Nasıl yapsam da arasına dondurma koyalım diye düşümdüm,Neyse bildiğin gibi yap o zaman dedi ablacım.bende yapmaya başladım ama kendi tarifim yerine biraz değiştirdim sonucu merakla bekledik bu arada yaparken kolumu da yaktım.Yine yumuşak mı olacak derken çok lezzetli bir helva çıktı ortaya.Bayıla bayıla yedik hatta ayy çok yapmışım dedim ama bir akşamda bitirdik.Biz dondurma koymadık arasına,siz isterseniz koyabilirsiniz.
MALZEMESİ:
1 paket tereyağ (250 g.)
2 su bardağı irmik
3 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
dolmalık fıstık
(bende o az fotoğrafta gördüğünüz kadar vardı kullanmadım)
YAPILIŞI:
Tencereye tereyağını alıp eritin, içine fıstıkları atıp biraz kavurun.
İrmikleri ilave edip kavurmaya devam edin.
Hafif pembeleştiğinde şekerini ekleyip rengi dönene kadar kavurun.
Önce sütü ekleyip hızla karıştırarak suyu da hemen arkasından ekleyin.
(dikkat elinizi yakmayın) Koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
Tencerenin kapağını kapatıp arasıra karıştırın.
Altını kapatıp biraz demlendirin sonra servis yapın.
(eski tarifimin ölçüsü de: 1 yağ, 2 irmik, 3 şeker, 4 su veya süt şeklindeydi eski dostumuz çok sevdiğim Emine ablanın tarifiydi bu.yani yağı neyle ölçtüyseniz diğerlerini onunla ölçeceksiniz.Mesela 1 çay bardağı,2 çay bardağı,3 çay bardağı, 4 çaybardağı veya 1 kahve fincanı, 2 kahve fincanı v.s. )