Pages

19.05.2011

İÇLİ KÖFTE

Yine yemek kursumuzdan muhteşem bir lezzet geliyor.
Sanırım içli köfteyi sevmeyen yoktur, ben çok seviyorum yerken kendimi kaybediyorum.
Tıpkı yaptığım gün kendimi kaybetmem gibi...

Yemek kursunda içli köfte yapacağımızı öğrendiğim de heyecandan yerimde duramadım,bir haftanın çabucak geçmesini istedim.
Sonunda beklediğim gün geldi, alışverişler yapıldı, tarifler yazıldı Ferahnaz hoca kim neyi yapmak istiyor diye sorunca ben tabii ki içli köfteyi seçtim :)
Yapışık arkadaşım Demet'le :)) ( biz genelde tarifleri onunla birlikte yapıyoruz kursa başladğım ilk günden beri ) başladık önce hamurunu yoğurmaya.
Aman Allahım ne kadar zormuş meğer onun dışını yoğurmak, yoğur babam yoğur bir  türlü şekil alacak gibi olmuyor.
Malzemeyi ikiye ayırdık rahat yoğurabilmek için 2 arkadaş karşılıklı yoğuruyoruz 2 arkadaş tepsilerimizi tutuyor çünki hızımızı alamıyoruz tepsiler çarpışıyor ortadaki su dökülüyor :))
Diğer bir arkadaşsa dönüşümlü olarak elimizden alıp o yoğuruyor birimiz dinleniyor.
İşte böyle 5 kişi içli köfte yaptık...
Ben kendimi öyle bir kaptırmışım ki  bir an göğsümde bir baskı hissettim. Bildiğiniz gibi daha önce kalbimden küçük bir operasyon geçirmiştim, bilmeyenler için buraya tık tık. Hala dr. kontrolündeyim.
Sağolsun Ayşegül abla hemen müdale etti uzun süre benimle ilgilendi...
Neyse işte içli köfte uğruna sağlığımdan oluyordum, ama bir lezzetli olmuş bir lezzetli olmuş sormayın gitsin.Hıımmmm parmaklarımı yedim :))

İşte uğruna hastanelik olduğum içli köftem:


MALZEMESİ:

1 kg. ince köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
1 yumurta
1 su bardağı un
tuz
1 yemek kaşığı biber salçası

İç Malzemesi:

1 kg. kuru soğan
500 gr. kıyma
yarım paket margarin veya tereyağ
1 su bardağı ceviziçi
tuz, karabiber

YAPILIŞI:

Soğan yemeklik doğranır, tereyağ ve kıyma eklenip suyunu çekene dek kavrulur.
Baharatlar ve ceviziçi ilave edilip soğutulur. ( akşamdan hazırlanır, donuk olacak.)
Bulgur ve irmik karıştırılır.Tuz ve salça eklenir.
Sıcak su dökülüp 10-15 dakika bekletilir.
Yumurta ve un eklenir.Karıştırılır.


Soğuk su ilavesiyle bulgur, hamur gibi olana dek yoğrulur.
Limon büyüklüğünde kopartılıp, yuvarlanır.
Parmak yardımıyla içi oyulur.
Kıymalı harçtan konulup ağzı kapatılır.
Büyük bir tencereye su ve yarım limon suyu konulup tuz eklenir,kaynayınca köfteler atılır.
Su yüzeyine çıkan köfteler alınıp üzerine kızdırılmış tereyağ dökülüp servis yapılır.
  • eğer kızartmak isterseniz yine haşlayıp sonra bol kızgın sıvıyağda kızartabilirsiniz.


sonrada ham hum mideye afiyetle indirilir  :))








12 yorum:

  1. ellerine sağlık arkadaşım bende çok severim ama yapımından dolayı pek deneme:((
    ama tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Allah korusun canım dikkat et kendine.

    YanıtlaSil
  3. SEZOBİGO çok seven ve denemiş biri olarak ben de bir daha yaparmıyım bilemiyorum :(

    İKİZ ANNESİ 6 ayda bir kontrole gidiyorum canım, Allah cümlemizi beterlerinden korusun...

    YanıtlaSil
  4. Tarif ve sunumlarınız çok başarılı,emeğinize sağlık.Ayrıca acil şifalar dilerim.

    YanıtlaSil
  5. BEYLİKDÜZÜ bloguma hoşgeldiniz, güzel yorumunuz ve dilekleriniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. çok geçmiş olsun canım kendine dikkat et buarada nasıl canım çekti anlatamam ellerine sağlık cesaret edip deniyemedim hala ya...

    YanıtlaSil
  7. NECLA bloguma hoşgeldin canım güzel yorumun ve dileklerin için çok sağol canım teşekkür ederim,.
    İçli köfteyi çook seviyorum ama bir daha deneyebileceğimi pek sanmıyorum,yanında bir yardımcı olmadan çok zor, belki bir gün yaparım yine kimbilir...

    YanıtlaSil
  8. Benim hamarat arkadaşıma uzun bir aradan sonra yine merhaba.. :)) Bi türlü iyileşemeyen ve yeni ev taşıma telaşının zirvesinde olan Dilekce der ki; Mmmmmmm müthişsin Fatma! :)) Köfteler harika görünüyor elinize sağlık ama benden de ufak bir ekleme olsun, o kızdırdığın tereyağına birazcık da salça koyup sulandırırsan işte o zaman o sosun tatı bi bambaşka oluyor.. Denemesi bedeeefaaa :)) öpüyorum...

    YanıtlaSil
  9. ayyy biliyor musun ben de tam seni düşünüyordum bu kız ne yapıyor hiç sesi çıkmıyor iyileşti mi taşındı mı... derken bir de baktım ki senin yorumun, kalp kalbe karşıymış derler...
    Teşekkür ederim canım teveccühünüz,valla köftelerin lezzeti on numaraydı, kulağıma küpe olsun senin dediğin tabii bir daha göze alıp yapabilirsem :))
    ben de seni çok öpüyorum canım Allaha emanet ol...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba canım içli köfteye bayılırım.Ellerine sağlık nefis görünüyorlar.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Evet canım hakkaten kalp kalbe karşıdır.. Sık sık yazamasam da hep aklımdasın.. Bloğum da öyle.. İnşallah yakında daha çok görüşecez :))

    YanıtlaSil
  12. FATOŞ ÖZTÜRK teşekkür ederim canım, sıcacık sevgilerimle...

    DİLEKCE inşallah canım...

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...