Pages

27.12.2009

ÇİKOLATA SOSLU FRİGO


MALZEMESİ:
1 yumurta
4 su bardağı süt
6 çorba kaşığı un
1 su bardağı şeker
2 paket vanilya
50 gr margarin
1 paket çikolata sosu.
YAPILIŞI:
1.Tencereye yumurtayı,sütü,unu ve şekeri ekleyip ağır ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.
2.Altını kapatınca içine vanilya ve margarini ekleyip biraz soğutalım.
3.Mikserle 2-3 dakika kadar çırpalım.
4.Köşeli bir kalıba döküp buzdolabına koyalım.
5.Çikolata sosunu üzerindeki tarifine göre hazırlayıp tatlının üzerine dökelim.
6.Buzdolabında bir kaç saat bekletip servis yapalım.

SOĞUK POĞAÇA


MLZEMESİ:
1 paket tereyağ veya margarin
1 su bardağı soğuk süt
tuz
aldığı kadar un
YAPILIŞI:
1.Dolaptan çıkardığınız soğuk tereyağını hamuru yoğuracağınız kaba küçük parçalar halinde kesin.
2.Üzerine soğuk sütü,tuzu ve unu ekleyerek yoğurun.
3.Buzdolabında bir gece bekletin.
4.Hamurdan küçük parçalar koparıp arasına isteğe göre peynir,kıyma,patates vb. gibi malzeme koyabilir veya sade olarak yuvarlayabilirsiniz.
5.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında pişirin.

22.12.2009

TOST EKMEĞİ SALATASI


Malzemesi:
1 paket tost ekmeği
1 tavuk göğsü
1 kutu süzme yoğurt
tuz
süslemek için :
pulbiber
nane
dereotu yada maydanoz
Yapılışı:
1.Tavuk göğsünü haşlayıp robottan geçirin ve süzme yoğurtla karıştırıp biraz tuz ilave edin.
2.Tost ekmeklerini önce tavuk suyuyla ıslatıp üzerine süzme yoğurtlu tavuklu karışımdan sürüp üst üste kule gibi yapın.
3.Ekmekler bitinceye kadar devam edin sonra yan çevirip üzerine biraz ayırdığınız süzme yoğurtu düzgünce sürün.Üzerine pul biber ve naneleri yan yan serpiştirip dereotu veya maydonozla yanlarını kaplayın.
4.Bir gece dolapta bekledip yan yan keserek servis yapın.

12.12.2009

ARAYIŞ

Öyle bir an gelir ki için yanar,
Şöyle bir durulacak liman ararsın,
Beyhude arayışla geçsede uzun yıllar,
Yine kendi derdinin yarasını sararsın...


Hiç aldanma bu gün yüzüne gülenlere,
Yarın gelir onları hep mumla ararsın.
Bir ahh çekip gönülden dersin suçum ne idi,
Cevabını bulamazsın tekrar tekrar sorarsın...


Yıllar gelip geçtikçe bir gül gibi solarsın,
Yüreğine söz geçmez için için kanarsın.
Aklın divane olur başka şeyler düşünür,
Sen ise çaresiz hep oturur ağlarsın...

17.07.2009

MISIR UNLU TAZE FASULYE


Bu da Feriha yengenin kızı Zeynep ablanın bir arkadaşında yiyip çok sevdiği ve ilk kez yaptığı,bize de nasip olan karadeniz yöresine has bir lezzet.Kesin ölçü veremiyorum,çünki o da ölçülü yapmamış.Haşlanmış taze fasulyeyi (ancak haşlama sırasında kesinlikle tencerenin kapağı örtülmeyecek.) biraz mısır ununa bulayıp,tuz ekleyerek,zeytinyağıyla yağlanmış tavaya dizin.Orta hararetli ateşte kızarana kadar pişirin sonra ters çevirip diğer tarafını da aynı şekilde pişirin.

BEYAZ KURABİYE


MALZEMESİ:
1 paket tereyağ (250 gr)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un.
yarım su bardağı kavrulmuş fındık
YAPILIŞI:
1.Hamur yoğurma kabına kavrulmuş fındık hariç bütün malzemeleri koyup yoğurun.
2.Kurabiye hamuru kıvamına geldiğinde kavrulmuş fındığı ilave edip yeriden yoğurun.
3.Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alıp yuvarlayarak yağlanmış fırın tepsisine dizin.Ve 180 derecelik fırında pişirin.
4.Fırından çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyip servis yapın.
(Bu kurabiyeyi geçenlerde eşimin dayısının hanımı Feriha yenge yapmıştı.Benim kurabiyeyle fazla aram olmadığı halde çok beğenerek yemiştim)

MAKARNA SALATAM

Bir gün spordan geldim, nasıl karnım aç ve evde hiç yemeğim yok.Ne yesem diye düşünürken aklıma geldi makarna haşlamak hem salata da yaparım dedim.Kulakları çınlasın spor hocamız Selma hocanın,sade makarnayı salatayla karıştırıp ikram ederdi bize.Ben de öyle yaptım,en alta göbek kıvırcık,akdeniz yeşillikleri,roka,maydanoz üzerine haşlanmış yağsız makarna ve üstüne de salatalık,mısır,ceviz ve cherry domates koyup afiyetle mideye indirdim.Siz şimdi resime bakıp ta bu mu hafif yemek demeyin orada sadece 4 yemek kaşığı makarna var.Bu da 2 dilim ekmeğe eşit.

YAZ KUPU

Aslında yayınlamakta biraz geç kaldım.Ben bunu çilekle yapmıştım ama dilerseniz şeftali vb.meyva da kullanabilirsiniz.Şeftalilisini bir arkadaşta yemiştim çok güzel oluyor.


MALZEMELER:

1 lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

Sosu için:

Mevsim meyvalarından çilek, şeftali vb.
1 çorba kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI:

1.Süt, un ve şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelecek kadar pişirin.Yoğun kıvam için fazla yumuşak kıvam için az pişirin.
2.Ateşten alıp soğuduktan sonra içine krem şanti katıp 10 dakika kadar mikserle çırpıp ve kuplara paylaştırın.
3.Meyvaları pudra şekeriyle birlikte blenderda ezin.
4.Kuplarda ki beyaz kremanın üzerine meyvalı sosu döküp buzdolabında bir kaç saat bekletip servis yapın.

BİZ BİZE

Uzun bir süredir yayınlanmayı bekleyen biz bize masam.Kayınvalidemi ve görümcemi ikindi çayına çağırdığım da hazırlamıştım.Maaşallah bereketli gelinmişim eşimin teyzesi ve bir komşuları da geldi.Spordan gelirken simit,minik poğaçalar ve yufka aldım.Patates haşlayıp sütle karıştırarak minik poğaçaların içini doldurup maydanoza batırdım.Kalan patateside borcama döküp üzerine sucuk koyup kaşarla fırınladım.Tava böreği, yoğurtlu kabak salatası ve en son da profiterol yaptım.

PROFİTEROL

MALZEMELER:

Hamur için:

2,5 çay bardağı su
50 gr margarin
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı nişasta
4 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 tatlı kaşığı şeker

Krema için:

3 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
500 ml süt
50 gr margarin
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1 paket çikolata sosu

YAPILIŞI:

1.Su,margarin ve 2 tatlı kaşığı şekeri kaynatın.Un ve nişastayı kaynayan karışıma tek seferde ekleyin ve oluşan hamuru 1 dakika süre ile karıştırarak pişirin.
2.Hamur soğuyunca mikserin karıştırma uçlarıyla yumurtaları tek tek yedirin ve kabartma tozunu ekleyin.
3.Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayarak yağlanmış fırın tepsisine dizelim.200 derece de kapağını açmadan 25-30 dakika pişirelim.
4.Krema için bir kaba,un ve 1 su bardağı şeker koyup karıştırın.Limon kabuğu rendesi ve sütü ilave edip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.Altını kapatınca içine vanilya ve margarini ekleyip soğumaya bırakın.
5.Çikolata sosunu paketin üzerindeki tarife göre hazırlayalım.
6.Bezeler soğuyunca ikiye ayırıp içine krema koyalım.Servis tabağına alıp çikolata sosu dökerek servis yapalım.

25.05.2009

SUSKUN YÜREĞİM

Bir rüzgar esti yüreğimin kavak yellerinden,
Başıboş,savruk,dağınık ve deli dolu eserek,
Tutunacak bir dal,çalacak bir kapı aradı yıllarca,
Belki bir kuytu bulunurdu ömür denen son durakta.

Bir gemi göründü gönlümün durgun sularında,
Yükü aşk,umut,neşe ve mutluluk doluydu,
Yanaşacak bir liman arandı çevresinde,
Ne çare bulamadı geldi artık yolun sonu.

Bir damla gözyaşı aktı gözlerimden kalbime,
Akan belki de son damlaydı bu ben de,
Tükendim ağlamaktan hep sonları düşünürken,
Ölüm var unutma ki ruh ayrılır bu bedenden...

DOSTLARLA KAHVALTI


pizza

milföy pastacık

B u da yine annem de kaldığım zaman gittiğimiz en yakın arkadaşım Ümran'ın kahvaltısı.Kızcağız sabah sanki hiç uyumamış hatırladığım kadarıyla sebze sote,patates salatası,havuç kızartması ,pizza,ıspanaklı börek,milföy pastacık ve türlü kahvaltılıklar vardı sanırım.Canım benim burdan sana bir kez daha teşekkür ederim güzel dostluğun için.Şu milföy pastacığın tarifini de vereyim artık aslında herkesin bildiği bir tarif.
MALZEMESİ:
10 adet milföy hamuru
1 paket crem ole
çilek muz kivi vb.biri yada hepsi
pudra şekeri
YAPILIŞI:
1.Milföy hamurunu ortadan ikiye kesip fırınlayalım.
2.Crem oleyi üzerinde ki tarife göre hazırlayalım.
3.Fırından çıkan milföylerin arasını açıp kremayı koyalım ve üzerine arzuya göre meyva koyalım.
4.Üzerlerine pudra şekeri eleyip buzdolabında biraz bekletelim .

DAYIMLARLA KAHVALTI 1





portakallı irmik tatlısı

Annem de kaldığım hafta pazar günü Şaban dayımlara kahvaltıya davetliydik.Yengem tek kelimeyle döktürmüştü maaşallah,kuymak yapmıştı hem de.ellerine sağlık yengecim.(Dayım ekmekleri dağıtmıştı herkes tam oturacakken yetiştiğimiz için kimseyi sofraya oturtmadan fotoğraflayayım dedim o yüzden bayağı bir kalabalık masanın üstü)Bir de portakallı irmik tatlısının üzerine serviste çikolata sosu döktük harika oldu.

14.05.2009

ÇİLEKLİ TART


Tam çilek zamanı çok güzel bir tart.yapımı kolay ve pratik ama siz siz olun sakın silikon kapta yapmaya kalkmayın.Ben denedim ve çıkartırken parçalıyor.Bunu da iki kişi incelikle kalıptan çıkardık ve yakındaki borcama koyduk.Aslında çok şık bir servis tabağında daha güzel bir görüntü olurdu.Ama o an sağ salim çıkartalım tartı diye düşündük.Tarif Emine Beder'e ait
MALZEMESİ:
2 yumurta sarısı
150 gr.yumuşak margarin/tereyağ
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı şeker
1/2 paket kabartma tozu
TARTIN ÜZERİNE:
1,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1/2 su bardağı şeker
1/2 kg. çilek
1 paket tart jölesi
YAPILIŞI:
1.Unun ortasını açıp şekeri,yumuşatılmış yağı,
kabartma tozunu,yumurta sarılarını özlü bir hamur olana dek yoğuralım.
2.25-30 cm.,çapındaki kalıbı margarinle yağlayıp tabanına un serperek hamuru yerleştirelim kenarlarını biraz yükseltelim ve çatalla bir kaç yerinden hamuru delelim.
3.Tartı 180 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim.
4.Krema için sütü unu ve şekeri bir tencerede sürekli karıştırarak pişirelim.Ocaktan alınca bir kaç dakika mikserle çırpalım.Soğuttuktan sonra tartın üzerine düzgünce yayalım.Yarıya kesilmiş çilekleri de kremanın üzerine aralıksız yerleştirelim.
5.Üzerinde yazan tarifine göre hazırladığımız tart jölesini çileklerin üzerine gezdirip buzdolabında bir kaç saat bekletip servis yapalım.

HAVUÇLU REVANİ




Abimler akşam yemeğe gelecekleri gün o kadar çok işim vardı ki aslında.Yabancı değiller nasılsa deyip buyrun gelin dedim,abimi kıracak değilim ya.Hem o gün evde temizlik var ve benim dışarda bir sürü işim var.İşimi halledip mutfağa girdiğimde saat neredeyse 17 olmak üzereydi.üstelik bizimkiler de yola çıkmışlardı,köprü trafiğini göze alırsak 1,5 saatten önce gelemezler diye düşünüp giriştim yemeğe.pratik şeyler yaptım ama tatlısız olmaz dimi.Defterlerimi karıştırırken bu revaniyi buldum gayet kolay ve çok pratik tadı da çok güzeldi.Yani ben bile yedim.Bu kadar çene yeter sanırım şimdi tarifini vereyim.(o akşam masanın fotoğrafını çektiğimi sanıyordum ama bilgisayarda bulamadım tekrar makinaya bakayım eğer bulursam eklerim inş.)
MALZEMESİ:
3 tane yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı yoğurt
3 kahve fincanı irmik
1 kahve fincanı sıvıyağ
3,5 kahve fincanı un(ben unutup 3 koydum)
2 havuç
1 vanilya
1 kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
limon suyu
YAPILIŞI:
1.Önce yumurta ve şekeri iyice çırpalım.
2.Çırpılmış şeker ve yumurtaya yoğurdu,irmiği,sıvıyağı,unu,rendelenmiş havuçu,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip mikserin düşük ayarıyla çırpalım.
3.Yağlanmış yuvarlak borcama veya aynı büyüklükteki tepsiye döküp fırına sürelim.
4.Şerbeti için şekeri ve suyu kaynatıp içine limon suyu katalım.Fırından çıkan tatlının üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim ve sönmüş fırında biraz bekletip servis yapalım.

8.05.2009

AKRABA DAVETİ





RENKLİ PATATES




KISIR




NOHUTLU BÖREK





ZEYTİNLİ POĞAÇA






SODALI KEK





SARI KURABİYE







MİLFÖY PASTACIK
Dün kayınvalidemin misafirleri vardı.Elimizden geldiğince görümcemle beraber davete hazırlandık.kayınvalidemden çerkes pastası(bilmeyen için bildiğiniz pasta değil mısır unundan yöresel bişey)istediler ancak onu ve yine görümcemin peynirli böreğini fotoğraflamayı unuttum.
Bu sefer masayı hazırladığımız gibi önce fotoğraf çektim,her şey bütün yani:))Daha önce eklediğim renkli patates salatasının bütünü böyle görünüyor işte.Bir de kurabiyelere bakıp neden sarı kurabiye demeyin diye onu da açıklayayım bu kurabiyeler 1 ölçüden çok fazla çıktıkları için bir kısmına kakao katıp farklı renk olsun istedim.Tarifleri en kısa zaman da bloga ekleyeceğim inşaallah.Bizi izlemeye devam edin:)))

4.05.2009

BEBEK TEBRİĞİ


Annem de kaldığım süre bütün dostlarımı zamanım yettiğince ziyaret etmeye çalıştım.Ama maalesef daha göremediğim cok dostlarım kaldı.Bu masa da eylül ayında doğum yapan bir arkadaşıma ait.Ne kadar hayırlı arkadaşım dimi ancak ziyaretine gidebildim.Uzak olunca insan her zaman görüşemiyor işte.Ne yapalım herkes yerinde sağolsun.Fotoğrafın biri çok net çıkmamış yüklerken farkettim sağlık olsun artık nazar değmez hiç değilse:)

SICAK BİR KAHVALTI


KREP

KÜP PATATES KAVURMA


YOĞURLU BİBER KAVURMASI



TAVA BÖREĞİ

Geçtiğimiz hafta bir kaç gün annem de kaldım.Dayımın kızı da Bursa dan gelince yoğun bir hafta geçirdik.Uzun bir süredir görmediğim dostlarımızı gördüm bu vesileyle.Bol bol eski günlerimizi yağdettiğimiz bu sıcak kahvaltı sofrası Neziha ablaya ait.Krepleri çok meşhurdur,tarif isteseniz de herşey göz kararı.Yani yılların tecrübesi.Tava böreği Şerife ablamızdan onun tarifini verebilirim.
1.bir adet yufkanının yarısını hafif yağlanmış tavaya serin.
2.yarım bardak süt,1 adet yumurta,küp doğranmış sucuk ve biraz peyniri karıştırıp yufkanın üzerine dökün.
3.kalan yarım yufkayı en üste koyun.ve arkalı önlü pişirin.

TUZLU POĞAÇA


Çok eski bir poğaça tarifimiz.Ben daha çocukken annem yapardı sonra ben büyüyüp mutfağa girince annemin mirasını devraldım.Bereketli bir poğaça yaklaşık olarak 45 adet çıkıyor.

Malzemesi:

2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 su bardağı yoğurt
1 paket yumuşak tereyağ/margarin
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
arasına koymak için beyaz peynir.

Yapılışı:

1.Yumurtaların birinin sarısı ayıralım,diğer yumurta ve malzemeleri hamur yoğuracağımız kaba alalım.
2.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
3.Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alıp arasına peynir koyalım ve istediğimiz gibi şekil verelim.
4.Üzerine yumurta sarısı sürüp ısıtılmış fırına verelim.

23.04.2009

MEYVALI PASTA



Eşimin amcasının gelini(bir bakıma eltim olur :)) Güzide yengeden çok nefis bir pasta tarifi.
MALZEMELER
pandisyanya için:
5 yumurta
4,5 kahve fincanı şeker
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
krema için:
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 yumurta
1 lt süt
1 küçük parça tereyağ
1 poşet krem şanti
ıslatmak için:
1 bardak şekerli süt
üzeri için:
1 poşet krem şanti
çilek,kivi ,muz vs.
YAPILIŞI:
1.Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın,içine un,kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek mikserin düşük ayarı ile çırpmaya devam edin.Yağlanmış pasta kalıbına döküp 180 derecelik fırında pişirin.
2.Kremayı malzemelerini krem şanti hariç bir tencereye alıp üzerine göz göz olana kadar pişirin.Krema ılınınca içine toz halindeki krem şantiyi katıp çırpın.
3.Fırından çıkan soğumuş kekimizi ortadan ikiye ayırıp önceden hazırlanmış şekerli sütle ıslatalım.Ve kremayı kesik yüzeylere sürelim.Arasına dilimlenmiş meyvaları dizip üst parçayı kapatalım.
4.Krem şantiyi üzerindeki tarifine göre hazırlayıp pastanın üstünü ve yanlarını güzelce kaplayalım ve üzerini meyvalarla süsleyelim.

18.04.2009

HAVUÇLU KEK



Bu gün ablamın misafiri vardı,beklediğimizden daha kalabalık oldu.İki ayrı kalıpta kek yapmıştık kala kala bu fotoğrafdakiler kaldı.Tadı gerçekten harika.Tarif bir başka arkadaşımıza ait.

MALZEMESİ:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 adet rendelenmiş havuç
1 paket kabartma tozu
2,5 bardak un

YAPILIŞI:

1.Yumurta ve şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
2.Çırpılmış karışıma sırasıyla önce yağ,ceviz içi,rendelenmiş havuç,un ve kabartma tozu ilave edilip mikserin düşük ayarıyla çırpılır.
3.Yağlanmış kek kalıbına dökülüp fırına verilir.

17.04.2009

TAVUKLU ISLAK BÖREK



MALZEMESİ:

5 adet yufka
1 kase su
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
tavuk suyu
yoğurt
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
2 çorba kaşığı tereyağ

YAPILIŞI:

1.Yağlanmış fırın tepsisine yufkaları üst üste döşeyelim ve aralarına su ve yağ karışımını dökelim.
2.Üzerine 1 yumurta sarısını sürüp 180 derecelik fırına verelim.
3.Fırından çıkarınca dilimleyerek üzerine tavuk suyu gezdirip 5 dakika daha fırında tutalım.
4.Dilimlenmiş sade börekleri servis tabağına alalım ve üzerlerine önce birer kaşık yoğurt dökelim.
5.Didiklenmiş tavukları da böreklerin üzerine koyup tavada kızdırılmış pulbiber ve naneli yağımızdan biraz gezdirelim.

16.04.2009

RENKLİ PATATES SALATASI


Geçen gün gelen misafirlerime yapmıştım.Fotoğraf çekmeye o an fırsat bulamadım ben de sonra kalan parçayı çektim.
MALZEMESİ:
7-8 patates (haşlanmış)
1 limon suyu
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 demet kadar maydanoz
3-4 yeşil sogan
3 parça kırmızı pancar turşusu
2-3 havuç
tuz
YAPILIŞI:
1.Haşlanmış patatesleri sıcakken ezelim.içine limon suyunu,yağı ve tuzunu ilave edip iyice karıştıralım.
2.Patates püremizi 3 ayrı kaba bölelim.
3.Birincisine doğranmış yeşil soğan ve kıyılmış maydanoz,
4.İkincisine rendelenmiş pancar turşusu,
5.Üçüncüsüne ise rendelenmiş havuç ilave edelim.
6.İsterseniz şekilli bir kaba,isterseniz normal bir kaba önce kırmızı renkli,yeşil renkli ve son olarak turuncu renkli patatesimizi dizelim.
7.Buzdolabında bir kaç saat dinlendirip servis tabağına ters çevirelim.

KAR YAĞDI KURABİYE


Yaklaşık olarak 5 yıl önce annemin bir arkadaşına oturmaya gitmiştik.Dışarıda lapa lapa bir kar yağıyordu.O sırada masaya bu kurabiyeler gelince arkadaşlardan biri aaa dışarda kar var burada da üzerine kar yağmış gibi bi kurabiye var demişti.Ve o günden sonra bu kurabiyelerin adı karyağdı kurabiye olarak kaldı.
Malzemesi:
1 paket tereyağ (yumuşak)
1,5 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3-3,5 su bardağı un
hindistan cevizi
Şerbeti için:
1 bardak su
1 bardak şeker
Yapılışı:
1.Terayağını,yumurtayı,şekeri,kabartma tozunu ve vanilyayı bir kaba alalım.
2.Üzerine yavaş yavaş unu ilave edelim.
3.Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuralım.
4.Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp oval şekil vererek yağlanmış fırın kabına dizelim ve 180 derecelik fırında pişirelim.
5.1 bardak şeker ve suyu bir kapta karıştıralım.
6.Fırından çıkan kurabiyeleri önce şerbete sonra bolca hindisten cevizine bulayıp servis tabağına alalım.

ZEYTİNLİ EKMEK VE POĞAÇA

POĞAÇA

ZEYTİNLİ EKMEK


Geçen gün gelen misafirlerime zeytinli ekmek yapmak istedim.Mayalı hamur her ne kadar gözümü korkutsa da yine de inat ettim.Aslında bunu annemin elinden yiyeceksiniz.Hem görüntüsü hem de lezzeti çok daha güzel oluyor.Benim ki acemi işi oldu,ne de olsa daha bu ikinci yapışım.İtiraf edeyim mayalılarda annemin kızı değilim.Neyse benim arkadaslarım cok beğendiler tadı da cok nefis dediler.Kalan parçaların ancak fotoğraflarını çekebildim.Artık tarife geçeyim.


ZEYTİNLİ EKMEK


Malzemesi:
125 gram tereyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı sıcak su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mahlep
aldığı kadar un
doğranmış zeytin
Yapılışı:
1.Önce yaş mayayı bir kasenin içinde ılık suyla ıslatın.
2.Bir tavada tereyağını eritin
3.Sütü biraz ısıtın ve bir taraftan da suyu kaynatın.
4.Hamur yoğuracağınız kaba önce erimiş tereyağı ve sırasıyla ılık sütü,sıcak suyu,unu,tuzu,şekeri,mahlebi ve son olarak ta mayayı ilave edip yoğurun.
5.Hafif ele yapışacak kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp bir kaç saat dinlendirin.
6.Mayası geldiğin de hamurun içine doğranmış zeytin ilave edip yağlanmış fırın kabına dökün ve biraz daha kabarmasını bekleyin.
7.En son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp arzuya göre susam serpip 180 derecelik fırına sürün.
( Bu ölçüde cok büyük bir tepsi zeytinli ekmek çıkıyor o yüzden ben hamuru küçük tepsiye göre yapıp kalan hamuru poğaça yapıyorum)




12.04.2009

ANNEME

Ellerini tutmak istiyorum elimi uzatıp,
Dokunmak istiyorum,
Sıcaklığını ta yüreğimde hissedip,
Sımsıcak sevgini üzerime serip,
Uyumak istiyorum sabahlara kadar.

Dizlerinde yatmak istiyorum,
Saçlarımı okşasa pamuk ellerin,
Ya da göğsüne dayasam başımı,
Alsan kollarına sımsıkı
Ve hiç bırakmasan...

Ahh anne!
Acımasız bir dünyanın tam ortasındayım,
Korkuyorum,korkuyorum anne.
Göğsümden fırlayacak sanıyorum bir dev,
Yakacak her yanımı yanacak her taraf...
Ama anne,ah anne ben üşüyorum,
Beni kollarına al,sar beni ısıt beni,
Korkulu düşlerden çıkart beni güzel yarınlara...
Bu gün benim için aydınlansın yeryüzü,
Bu gün senin olsun...
Bütün yarınlar sevgin kadar,
Senin kadar güzel olsun,mutlu olsun...
Doğum günün kutlu olsun...

31.03.2009

Muhsin Yazıcıoğlu’nun Mamak Cezaevi’ndeyken yazdığı ve okuduğu ‘Üşüyorum’ şiiri

Bir coşku var içimde bu gün kıpır kıpır
Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum
Gözlerim parke parke taş duvarlarda
Açılıyor hayal pencerelerim
Hafif bir rüzgar gibi süzülüyorum
Kekik kokulu koyaklardan aşarak
Güvercinler ülkesinde dolaşıyor
Bir çeşme başı arıyorum
Yarpuzlar arasında kendimi bırakıp
Mis gibi nane kokuları arasında
Ruhumu dinlemek istiyorum
Zikre dalmış her şey
Güne gülümserken papatyalar
Dualar gibi yükselir ümitlerim
Güneşle kol kola kırlarda koşarak
Siz peygamber çiçekleri toplarken
Ben çeşme başında uzanmak istiyorum
Huzur dolu içimde
Ben sonsuzluğu düşünüyorum
Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum
Durun kapanmayın pencerelerim
Güneşimi kapatmayın
Beton çok soğuk, üşüyorum...

23.03.2009

NİCE MUTLU YILLARA

Yaşamak seninle güzel...
Sıcacık evimizde güzel düşler kurmak,
Yağmur da birlikte ıslanmak,
Lapa lapa yağan karı seyretmek,
Ağaçların ilkbaharda açtığı çiçeklere bakmak,
Yeni açmış bir gülü koklamak,
Yeni doğmuş bir bebeğe sarılmak,
Toprağın kokusunu içine çekmek,
Çimenlerde doyasıya koşmak...

En sevdiğin şiiri dinlemek,
En sevdiğin kişiyi görmek,
En sevdiğin kitabı okumak,
Sanki rüyalar ülkesinde dolanmak.
Pembe panjurlu evde sabahlamak,
Kuşların cıvıltısıyla uyanmak,
Denizin ışıltısında kaybolmak,
Dalgasın da yeniden yaşamak,
Şelalelerden aşağı akmak,
Hasılı akla gelebilecek her sey seninle güzel...
Yaşamak seninle daha mutlu,
Yaşamak seninle daha huzurlu...

İyi ki varsın...
İyi ki girdin hayatıma...

Hoşgeldin...
Sefalar getirdin...

Doğum günün kutlu olsun...
Mutlu olsun...

16.03.2009

ELMALI VE BALLI KEK




Bizim evde kek çok seviliyor ve sürekli isteniyor.
Malum kilolarla basımız biraz dertte olduğu için cok
fazla hamur işine girmek istemiyorum.Ama uzun zamandır
yapmadığım için bu gün canım yapmak istedi.Aslında buraya
koyulacak kadar bi tarif değil ama ben blog biraz çeşitlensin
istedim.Öyle dediğime bakmayın tadı cok güzel oluyor.


MALZEMELER:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ(ben z.yagı kullanıyorum)
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı bal
1/2 su bardagı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 elma


YAPILIŞI:
1.Önce yumurta ve şeker köpürene kadar mikserle çırpılır.
2.Sıvıyağ ve süt ilave edilip çırpmaya devam edilir.
3.Un,kabartma tozu,bal,ceviziçi,tarçın ve son olarak da
rendelenmiş elma karışıma katılıp hamur göz göz olana
kadar çırpılır.(minimum 1 dakika.)
4.Yağlanmıs kek kalıbına dökülür ve 180 derecelik fırında
pişirilir.

11.03.2009

MÜNÂCAT

Gül bahçesine girip goncayı gördü gönül,
Bülbül olup şakıdı,yandı tutuştu gönül.
Çağlayanlar misali aktı ve coştu gönül,
Dereler göller aştı, taştı kabardı gönül.

YA RAB! Ne kadar zormuş ulaşmak sevgiliye,
Her adım ve her yollar diken-taşlar ile çevrili.
Göğe doğru uzanmış ve yorulmuş bu eller,
Dudaklardan dökülür sevgiliye nameler.

Bekler Eyüp sultan'da,bekler bizi Bağlum da,
YA RAB rahmet eyle de kavuştur didarına.
Harama meyledip de bu yollardan saptırma,
Gece gündüz ağladı kanlı yaşlarla gönül.

Ey gönül sen kimsin ki ulaşsın münacatın,
Deryadan bir damlacık bile alamadın ki.
Nasipsiz ve uyuz bir köpek gibi nefsinle,
Mücadeleye devam, dayan dayan ey gönlüm...

19.02.2009

HAYAL VE GERÇEK

Önümde uzanan bir yol var bugün;
Ya bu yola gözümü kapayıp gireceğim.
Ve sonuna razı olup boyun eğeceğim,
Ya da hiç bir yolu seçmeyip hep bekleyeceğim.

Önümde minik bir ümit ışığı var,
Belli belirsiz görünmeyecek kadar.
Ya bu ışığın peşinden gideceğim,
Ya da hayatımı karanlık sayfalara gömeceğim.

Önümü dikenler kaplamış bu gün,
Ya bu dikenleri hiç umursamadan ,
Acısını duymadan ayaklarımın koşarak geçeceğim,
Ya da bir ömür kalbimin acısını çekeceğim.

Önümde bir ümitsizlik,kararsızlık ve yalnızlık var,
Ya bunlardan birini seçeceğim.
Ya da kalbim kan ağlarken,
Hiç bir şey olmamış gibi güleceğim.

Bütün bunlardan birini seçmek benim elimde,
Ama ben ne düz bir yol,
Ne karanlık bir sayfa,
Ne de kalbimin acısını çekmek istemiyorum.

Bütün istediğim;
Eğer ucunda sana kavuşmak varsa,
Bırak dikenler dalasın ayaklarımı,
Bırak ümitsizlik ezsin içimi,
Bırak kararsızlık bitirsin beni,
Ve bırak yalnız kalayım...
Eğer senden başkası sevecekse beni...

14.02.2009

SENİ TANIMADAN ÖNCE YOKTUM BEN

Hayatımı ikiye ayırdım;
senden öncesi ve senden sonrası...
Senden önce yaşamamışım sanki,
ben yokmuşum bu diyarlarda...
Ruhsuzdum, duygusuzdum,
ve kimsesizdim galiba...

Daha önce hiç güneş doğmamıştı yüreğime,
Benim için hiç ilkbahar olmamıştı.
Kuşlar cıvıldamamış,
Güller hiçbir zaman açmamıştı.
Yüzüm gülmezdi sanırım.
Mutluyum,huzurluyum zannediyordum
Ama yanılmışım ta ki seninle karşılaşana kadar...

Senden sonrası...
Senden sonrasını anlatmaya gücüm yetmez.
Seni tanıdıktan sonra daha başkayım...
Daha güzelleştim sanırım,
Daha iyi anladım hayatı.
Alemin güzelliğini yeni farkettim.
Senden sonra anladım kuşların dilini,
baharın kıymetini...
Sevilmenin ne demek olduğunu
Ve sevmenin değerini iyi anladım.
Sanıyorum özlemin ne demek olduğunu da biliyorum.
Ve ölesiye özlüyorum...

İlk kez biri için gözyaşı döktüm,
İlk kez birinin gelişini iple çektim,
İlk kez aşık oldum ve aşkıma karşılık buldum,
İlk kez mutluluktan güldüm,
İlk kez mutluluktan ağladım,
İlk kez yüreğim oynadı yerinden,
İlk kez sende huzur buldum...

Senden sonra hep ilkle başlıyor cümleler...
Senden sonra tanıdım kendimi,
Ben bensiz yaşamışım bunca yıl,
Sensiz gün geçmiyor benim için...
Senden sonra yaşamak daha değerli...
Şimdi senin için yaşıyorum...
İkimiz için...
Aşkımız için...
Bak nasıl çarpıyor yüreğim...
Ben seni seviyorum...
Seni çok seviyorum...

26.01.2009

DOSTUMA

Beraber yürümüştük seninle bu tozlu yollarda,
Kar çiğnemiş ve doyasıya eğlenmiştik.
Aynı yağmurun altında deliler gibi ıslanmış
Aynı rüzgarlara göğüs germiştik.
Seninle hep aynı şeylere güler,
Ve hep aynı şeylere ağlardık.
Kısacası biz seninle hep aynıydık,
Bir elmanın iki yarısıydık...

Sonra birden ayrılık rüzgarları esmeye başladı,
Önce evimizi ayırdı,sonra yollarımızı.
Yalnız kalplerimiz aynı kalmıştı,
Bir de birbirimize olan sevgimiz...
Beraber olduğumuzda yüzümüzde hep güller açardı,
Gönlümüz bahar havası yaşardı...
Yani uzaklarda bile olsak hep aynıydık,
Bir elmanın iki yarısıydık...

Sonra eskisinden daha kuvvetli esti rüzgarlar,
Düşmemek için daha sıkı sarıldık dostluk zincirine.
Birbirimizi kaybetmek istemiyorduk,
Bu yüzden daha çok çabalıyorduk.
Ancak sonun da bir yerinden koptu,
Bir anda neye uğradığımızı bilememiştik,
Neydi ayrığın sebebi anlayamadık.
Göze mi gelmiştik,yoksa nazar mıydı bizi ayıran.
Şimdi bir elmanın yarısı ve belkide diğer yarısı da yok artık.
Ve bilemem bir daha da olur mu....

Ama şunu hiç bir zaman unutma,
Yerin daima kalbimin bir köşesinde hazır olacak.
Ne vakit gelmek istersen gelebilirsin.
Seni bekliyorum...

26.mayıs.2004

(şimdi tam bir bütün olduğumuz cok sevdiğim dostum;
Allah c.c iki cihan da da bizleri ayırmasın,hep mutlu ol canım kardeşim.)

13.01.2009

HANGİSİ DAHA ZOR?

Özür dilemek mi çok zor?
Kalbini kırdığınız kimseden af dileyebilmek mi?
Ya da haklı olduğunuz halde pekii diyebilmek mi?
Hiç hoşlanmadığınız bir şeye çok hoş diyebilmek mi?
Çok mutsuz bile olsanız gülebilmek mi daha zor olan?
En kötü zamanlar geçiriyor olsanız da hayata umutla bakabilmek mi?
Ya da umudunu hiç kaybetmemek mi?
Sevmeseniz de saygı göstermek mi daha zor?
Ya da biraz saygı beklemek mi?