Pages

28.12.2011

KOL BÖREĞİ ve ÇARŞAF BÖREĞİ

 Geçtiğimiz ay kursta çok hamarattık.  Yapacağımız bütün çeşitleri erkenden bitirince, Filiz hanım hadi kol böreği yapalım dedi.
Hemen arkadaşlar hamur yoğurdular ve bir çırpıda böreğimizi yaptık.
Öyle kolay geldi ki bu börek, ben de cesaretlendim ben bunu yaparım diye.
Yaptım mı peki?
Tabi ki yaptım hiç kaçar mı :)
Hem de hemen ertesi gün yaptım, çaya gelecek misafirlerim için kolları sıvadım.
Ben kursta ki gibi kol böreği olarak yapmadım, anneciğimin eskiden yaptığı çarşaf böreği gibi yaptım.
Şimdi ilk başta kurstaki fotoğrafları en sonda kendi yaptığım çarşaf böreğimin fotoğraflarını yayınlacağım.

MALZEMESİ:

Hamur için:

2,5 su bardağı su
yarım su bardağı sıvıyağ (içine)
aldığı kadar un
tuz

İç harç:

patatesli, kıymalı, peynirli vs.

Sıvıyağ

Yapılışı:

Su, yağ, un ve tuzla hamur yoğurulur.
3 bezeye ayrılır, ve dinlendirilir.
(ne kadar dinlendirirseniz o kadar kolay açılırmış)


Önce merdane sonra oklava yardımıyla biraz açılır.
Üzerine bolca sıvıyağ sürülür ve biraz daha dinlendirilir, sonra hafifçe yufkalar her tarafından çekilerek inceltilir.



Kenarlarına iç harç konulur.


 Hafif çekiştirerek rulo yapılır, bu arada ortası incelerek kopar.
İlk yufka kendi etrafında döndürülerek tepsinin ortasına yerleştilir.
(Veya dikdörtgen tepsiye uzunlamasına yerleştirilebilir.)


Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılır, ortaya yerleştirilmiş yufkanın etrafında döndürülür.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 ısılı fırına verilir.


Üzeri kızara kadar pişirilir.


Ve sonra afiyetle mideye indirilir :)

Sıra geldi benim yaptıklarıma:

Tek başıma yaptığım için çarşafdaki anını fotoğraflayamadım, çünki ellerim yağlıydı ikide bir elimi yıkamak zorundaydım, kusuruma  bakmayın...


Bir itiraf geliyor ki, ilk kez kendi başıma böyle bir işe kalkıştım.



Açıldıkça açıldı hamur, biraz fazla dinlendirmiştim çünki.


Masanın üzerinde yağlayarak yine uzun bir süre beklettim, yaklaşık 1 saat kadar.
Sonra iki kat çarşaf serdim yere, yağı altına geçmesin diye.
Yufkamı çarşafın üzerine alıp başladım genişletmeye.
Dedim ya çok dinlendirdim diye, nasıl güzel açıldı kocaman oldu, çarşafdan taşacaktı nerdeyse.
Yeterince açılınca iç harcını koydum ve çarşafın bir ucundan yavaşça kaldırıp ortaya kadar rulo yaptım.
Sonra diğer ucundan çarşafı tutup kaldırdım ve diğer ruloyla ortada birleştirdim.
Yine ilk yufkayı kendi etrafında döndürüp sonra tepsiye aldım. 


Diğer yufkalara da aynı işlemi yapıp ortadaki yufkanın etrafında döndürdüm.


Bu da benim fırından çıkmış böreğim.

En son misafirlerime büyük bir gururla sundum böreğimi.
Tadına gelirsek biraz tuzsuz olmuştu, sonra patatesleri çiğ olarak rendelemiştim, elektrikler kesilince biraz daha uzun beklemek zorunda kaldı, o yüzden biraz kararmıştı, iç harcı az gelmişti, ee ilk kez yapıyorum olsun o kadarcık kusurda değil mi? :)

19 yorum:

  1. nasillezzetli gorunuyorlar.ellerinize saglik.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize ve ellerine sağlık bacım, çok güzel görünüyor MAŞAALLAH, olsada yesek :)

    YanıtlaSil
  3. Canımmm ellerine sağlık.
    Ben sana gelmek istiyorum amaaaa bu börekleri boşa yapma ben yerim vallaa:D

    YanıtlaSil
  4. U. AYDIN teşekkür ederim :)
    sevgilerimle.


    RUVEYDA AKSARAY siz de benim dünyama hoşgeldiniz,
    çok teşekkür ederim, Allahü tealaya emanet olunuz. Sevgilerimle.


    CADI KIZIN DIRDIRI sağol canım benim.
    Gel canım sana da yapayım ne istersen, yeter ki gel :)

    YanıtlaSil
  5. offf offff bu ne muhteşem bir görüntü, çarşaf böreği çarşaf ol, dolan gel bana doğru.. Yerim ben seni nam naammmm naaammm.. Tadı da görüntüsü kadar güzeldir eminim, ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim, ALLAH razı olsun bacım, sevgiler, saygılar bizden BİİZNİLLAH, sizde ALLAH C.C emanet olunuz.

    YanıtlaSil
  8. DİLEKCE ah canım sen yeter ki gel bana çarşaf böreği dolansın, en son da çikolatalı pastayla ziyafeti taçlandıralım :) Benim yaptığım acemi işiydi ama sonuçta el açma böreği yapmışım yani en önemlisi de o.
    Sağol canım, öpüyorum Allahü tealaya emanet ol...


    RUVEYDA AKSARAY amin inşallah...

    YanıtlaSil
  9. olsun o kadar canimmmm :)) ama varya goruntu sahaneeeeeeeeee, ne iyi ettin su kursa gitmekle. Kiskaniyorum vallahi :)

    YanıtlaSil
  10. Kurstaki çok güzeldi, benim yaptığım acemi işi olmuştu :)
    Kurs gerçekten iyi oluyor hem cesaret kazanıyoruz, hem de bilmediğimiz bazı şeyleri ve püf noktalarını öğreniyoruz.

    YanıtlaSil
  11. Vallahı ıkısı de bırbırınden guzel gorunuyor , bu ara tutamadıgım oruclarımı tutmaktayım , su an ısyerındeyım ve canım borek cektı :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. ben şimdi ilk baştaki böreği anlamadım

    açtık, kenarlara harç koyduk rulo yaptık orta boşluk ne olacak anlamadım orasını :/

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel:) Elinize sağlık .

    YanıtlaSil
  14. ŞENAY- DOĞAM benim dünyama hoşgeldiniz,
    Çok teşekkür ederim.
    Allah kabul eylesin oruçlarınızı, eve gider gitmez deneyin isterseniz, eminim çok hoşunuza gidecektir, bir de bu börekler tok tutar, sahurda iyi gidecektir. :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. MUHABBET SOFRASI açıp kenarlarına harcı koyunca, çarşaf böreğini elimizle çekiştirerek büyüttüğümüz gibi, kol böreğini de alttan hafif hafif çekiştirerek rulo yapıyoruz ki incelsin tel tel olsun, yufkamız inceldikçe de ortası yer yer kopup yırtılıyor. Ve yufka uzun bir rulo oluyor.
    Umarım anlatabilmişimdir...

    YanıtlaSil
  16. ÇİÇEKLENDİM BEN blogumuza hoşgeldiniz,
    Çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  17. HARİKA HARİKA:))))
    ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  18. Benim dünyama hoşgeldiniz, teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  19. Un olarak hangi markayı kullandınız. Benim annem göçmen, bu böreği çok iyi yapar. Son yıllarda unların bozulduğundan şikayetçi olduğu için (elle çekiştirerek inceltme esnasında yufkanın muhtelif yerlerinde yırtıklar oluşuyor)unlara küstü ve çarşaf böreği yapmayı bıraktı.

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...