Pages

12.11.2011

HORASAN BÖREĞİ

Biraz önce işlerimi bitirip oturdum post hazırlamak için, başlığı attım Horasan böreği diye, o esnada karnımdan gurultular duydum :) Bi koşu kalkıp mutfağa gittim ve  bayram sabahı kahvaltıya gelen çok özel misafirlerim için :)  yaptığım horasan böreklerinden  artan iki- üç adeti de buzluğa kaldırmıştım, hemen bir tanesini çıkardım, kısık ateşte buzunu çözdürüp ısıttım. ( mikrodalgam bozuldu :( ) Kendime bir iki fincanlık çay da yaptım şimdi hem çayımı yudumlayıp hem sıcacık ve yumuşacık böreklerimden yiyorum.
Tavsiye ederim size de çok leziz oluyor hımmmmm nefiss :)


Börek diye geçiyor ama poğaça gibi yumuşacık, yumuşaklığının sebebi hamurundaki patates.


İlk hafta yapmıştık pasta kursumuzda, çok beğendiğim için evde de yaptım, sonuç gerçekten çok güzeldi.
Bayram sabahı kahvaltı da fırından çıkar çıkmaz kapıştık :)

MALZEMESİ:

2 adet haşlanmış patates (hamurun içine)
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 paket yaş maya
1 paket margarin veya tereyağ
1/2 su bardağı süt
aldığı kadar un
tuz
2 çorba kaşığı haşhaş veya susam

İÇ MALZEMESİ:

peynir, maydanoz veya sucuk-salam-sosis veya ıspanak
çeşitlendirmek size kalmış

YAPILIŞI:

Patatesler haşlanıp rendelenir.
Ilık sütün içine bir kaşık şeker atılıp maya eritilir.
Bütün malzemeler karıştırılıp yumuşak bir hamur yoğurulur.
Buzdolabında 1 saat dinlendirilir.
Hamur üçe bölünür ve her parça yuvarlanarak kalın açılır.
8  eşit parçaya bölünür, içine iç harcı konulur ve sigara böreği gibi sarılır.

Veya


hazırlanan hamurdan 12-14 parça koparılıp beze yapılır, sonra küçük tabak büyüklüğünde açılır


içine harç konulup önce yanlardan içe katlanır sonra rulo yapılır.

Fırına vermeden önce tepsi mayası için 30 dakika tepside bekletilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp haşhaş veya susam serpilir.
Önceden ıstılmış fırında 170 derecede pişirilir.


  • bu ölçüden en fazla 12 - 14  adet çıkıyor
  • ölçüyü çoğaltmak için sadece sütü fazlalaştırmak yetiyor, süt çoğalınca zaten unu da fazla alıyor, ama tuzu da biraz daha fazla katmayı unutmayın.
  • iç malzemeyi dileğiniz gibi yapabilirsiniz, kursta peynirli yaptık, hocamız Filiz hanım ıspanaklısının çok güzel olduğu söyledi, bir arkadaşımız da sucuk-salam-sosis karışımıyla yaptığını söyledi.
  • normalde mayalandırma işleminden sonra bir daha un katılmaz, ancak bu tarifte patates hamura katıldığı için daha sonra biraz daha un ilave edip yoğurabilirsiniz.








3 yorum:

  1. denemek gerek güzel gözüküyor..canım istedi :)

    YanıtlaSil
  2. ay süpermiş karnım guruldadı.acıktım mı ne?ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. GÜL/İN tavsiye ederim deneyin asla pişman olmayacaksınız hıımmm nefisti nefis :)


    MUHABBET SOFRASI çok teşekkür ederim :)


    LEZZET SARAYI bir de tadına baksanız az bile yazdım hakkında :) teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...