Pages

27.05.2011

ÇİÇEK BÖREK


Yemek kursumuzun son haftasında birbirinden lezzetli yiyecekler hazırladık.
Aslında kursun geçen haftalarından bir çok tarif var yayımlanmayı bekleyen.Ama ben içlerinden en özel olanlarını seçtim ve önceliği onlara veriyorum :) 
Çiçek börek de bunlardan biri...
Diğer lezzetleri şöyle isim olarak sayarsak türkmen mantısı,pancar eşliğinde mantar soslu köfte,
osmanlı saray helvası,toygo çorbası,mardin güveci bunlardan birkaçı...

Şimdi çiçek böreğinin tarifini vereceğim ama biraz karışık bulabilirsiniz tarifi, o yüzden fotografladım, umarım yardımcı olabilirim.

MALZEMESİ:

Hamur İçin:

1 paket yaş maya
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvıyağ
2 yumurta (1 sarı üzerine )
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz

Arasına:

100 gr. tereyağ

Üzerine:

1 yumurtanın sarısı
haşhaş

YAPILIŞI:

Toz şeker ve maya ılık suda kabartılır.
Kalan hamur malzemeleri eklenip ele yapışmayan bir hamur mayalanır.
30 dk. bekletilir.
Mayalanan hamurdan 6 tane portakal büyüklüğünde, 5 tane yumurta büyüklüğünde beze yapılır.


Büyük hamurlardan 5 tanesi pasta tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına erimiş tereyağ sürülür, üst üste dizilir.

Küçük bezelere de aynı işlem uygulanır.


Üst üste konulmuş büyük bezeler 30 cm'lik tepsi boyutunda açılır.
Yağlanmış tepsiye konulur.


Tepsinin kenarlarına getirmeden, önce 4'e 


sonra 8'e bölünür.


Uçları fotoğrafta görüldüğü gibi geriye kıvrılır.


Küçük bezelerde tepsinin ortası büyüklüğünde açılır, yine 8'e bölünür


Küçük hamurlarda geriye doğru kıvrılır.


Büyük hamurlardan ayrılan bir beze haşhaşa bulanır.
Tepsinin tam ortasına konulur.
20-25 dakika mayalandırılır.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derecede kızarana kadar pişirilir.

  • bu tarifi tam 30 cm lik tepsiye uygulamanızı öneririm, bizim kursta yaptığımızda tepsi birkaç cm. küçük geldi ve daha kalın oldu,
  • arasına arzuya göre ezilmiş haşhaş veya tahin+ şeker sürebilirsiniz, başka bir malzemeyle olmaz,
  • tepsiye koyduğunuz böreklerin de üzerini erimiş tereyağıyla yağlamayı unutmayın, bizimki yapılırken unutulmuş.







2 yorum:

  1. çok güzel görünüyor bu biraz zahmetli gibi ama ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. zahmetli gibi görünüyor ama aslında çok kolay, tadı da güzeldi.teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...