Pages

22.01.2011

YEMEK KURSU 8. HAFTA ve HACEGAN ÇORBASI

Bu hafta yemek kursumuzda herkes de biraz yorgunluk ve bitkinlik vardı.
Tabi başta ben de:)
Öyle halsiz ve keyifsizdim ki bu gün hiç bir yemekte görev alamadım.
Aslında birazdan tarifini vereceğim çorbada görevliydim ama sağolsun diğer kızlar yaptı benim yerime,baktılar ben de hareket yok. Bir de kahvaltı yapmadan gitmiştim yolda sadece bir poğaça alıp yemiştim o kadar. Açlık ve günlerin yorgunluğu derken yemek yedikten ve iki fincan sade neskafeyi içtikten sonra biraz kendime geldim.
İşte bu haftaki menümüz:


  1. HACEGAN ÇORBASI
  2. HALEP İŞİ EZMELİ KEBAP
  3. PATATESLİ RULO
  4. ÇİKOLATALI KEK
  5. LEBLEBİ HELVASI
Tariflerimize yine her zaman ki gibi çorbamızla başlıyoruz.
Sevgili arkadaşım Esra bir önceki postlarda yemekler hakkında yorum da yapmamı istemişti.
Aslında herkesin damak tadı biraz farklıdır, mesela benim çok beğendiğim bir şey sizlerin, sizin çok beğendikleriniz de belki benim damak tadıma uymayabilir.
Ama emir demiri keser demişler :)) sevgili arkadaşım kendi deyimiyle bloglarımızın kaynanası böyle emir buyurdular:))


Gelelim hacegan çorbamıza;

Ne yalan söyleyeyim malzeme listesini yazarken çorbadan yana pek umudum yoktu.
Ama tadına bakınca yanılmışım.

Güzel ve besleyici bir çorbaydı,eğer içinde taneli bir çorba sevmiyorsanız blenderdan da geçirebilirsiniz.
Hatta mantar veya bezelye sevmeyen birine bile  o zaman rahatlıkla içirebilirsiniz.
Kendim için söylüyorum ben pek taneli çorbalardan hoşlanmıyorum sanırım,( bazı istisnalarda var tabi) yine de pürüzsüz seviyorum çorbayı.Hatta tarhana çorbasını bile blenderdan geçiriyorum.
Bu çorbayı bir gün yapıp eşime  tatdırmayı  düşünüyorum mantarı hiç sevmez de :)
Bir de yemeklerde kullandığınız yağ çok önemli.Bu çorbada tereyağ yerine teremyağ kullanılmıştı kokusu margarin gibi geliyordu. Unutmadan terbiyeli çorbalarda mutlaka limon suyunu ve yumurta sarısını çok iyi çırpın, yoksa içine karıştırdığınız gibi yumurta hemen pişiyor ve kaşığınıza yumurta sarıları gelebiliyor.Bizim gibi yumurta sevmeyenlerin kaşığına gelirse artık gerisini siz düşünün:(

Çorbalar hakkında bu kadar küçük bilgilerden sonra artık tarife geçebiliriz:)

MALZEMESİ:

2 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı un
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 su bardağı kıyılmış mantar
1 su bardağı bezelye
2 su bardağı süt

 Terbiyesi İçin:
1 yumurta sarısı
yarım limon suyu

Üzerine:
biraz sıvıyağ
kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

Yemeklik doğranan soğan ve küp doğranmış havuç tereyağında biraz kavrulur.
Küçük doğrana patates ve un eklenip biraz daha kavrulur.
İnce kıyılmış mantar,bezelye biraz su eklenerek sebzeler iyice pişirilir.
Ilık sütü eklenip kıvamı ayarlanır.
Terbiyesi yapılıp ılıştırılır,kaynayan çorbaya eklenir.
Tuz ilavesiyle altı kapatılır.
Yağda kızdırılan pul biber üzerine dökülüp servis yapılır.





8 yorum:

  1. Ama gıcık kaynana değilim, sonra kimse oğluma kız vermez:) Biraz ayrıntıcıyım diyelim:) Ben terbiyeli çorbaları çok severim bunun da benzerini mantarsız olarak yapıyordum güzel oluyordu ama ne zamandır yapmadım, ikizler sebze yemiyor diye, unutmuşum, hatırlattığın iyi oldu bir de mantarlı deneyeyim!

    YanıtlaSil
  2. Canım benim, yine döktürmüşsünüz.. :)) Neden çok yorgunsun? Seni hep aktif görmeye alışmışım.. İnşallah iyisindir, çok iyi ol tamam mı? Muaaahhhh.. Selametle..

    YanıtlaSil
  3. İsmi değişik geldi :)
    Asaletli bir ismi var çorbanın..
    Görüntüsü de gayet hoş,mutlaka denenmeli..
    Arkadaşlarının ellerine sağlık :)
    Sana da acil şifalar diliyorum..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. ay çorba çok güzel görünüyor, denicem inşalllah.sayende çeşminigarı sürekli yapar oldum.herkes bayılıyor.

    YanıtlaSil
  5. Çorbanın görüntüsü çok güzel ve değişik.Tarif için teşekkürler en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. canım ellerinize sağlık ama baktım menülerimiz aynı değil tüm ismekler aynı menü listesinden yapıyolar diye biliyodum ama...
    birde geçen okurken dikkatimi çekmişti ıspanak çorbasından sen çok hoşlanmamışsın ama biz çok sevmiştik dediğin gibi damak tadları değişebiliyo,ben kaçıncı defadır yapıyorum o çorbayı:)
    birde margarin kokusundan nefret ediyorum,aslında ismeklerde buna dikkat etmeleri gerekiyo,tadı tamamen değiştiriyo o koku:(
    buarada ismeklerle alakalı konuşucak ne çok şeyimiz var kimbilir, biraraya gelmeliyiz bence:))

    YanıtlaSil
  7. ESRA hem gıcık hem ayrıntıcı sana gelen gelin yandı :)
    iyi ki hatırlatmışım bak yaparsın artık:)

    DİLEKCE valla döktürüyormuyuz yoksa dökülüyormuyuz bilemiyorum :( eee o kadar çok koşturmanın sonucu çıkıyor işte sanırım biraz da havaların da etkisiyle halsizlik var hep üzerimde bir kaç güne düzelirim inşallah canım ben de çok öpüyorum seni, Allaha emanet ol.

    ZELİHA-UMUTSEPETİ çorbanın ismi osmanlılar da alim ulemalardan geliyormuş, tadı da güzeldi.Teşekkür ederim canım.

    NURAN güzel bir çorba canım tavsiye ederim özellikle Fehim'e yedirirken blenderdan çekersin, afiyet olsun :)

    İKİZ ANNESİ ayrıca çok da besleyici, özellikle çocuklar için tavsiye ederim.

    TUĞBA ismeklerde her kursun ayrı menüsü var, arkadaşım Kadıköy'dekine gidiyor çok güzel ve ilginç şeyler yapıyorlar dünya mutfaklarından falan deniyorlar. Bizde böyle klasik yapılıyoruz işte...
    Ispanak çorbasının tadı güzeldi ama görüntü berbattı gördüğüm an bunu blenderdan çekelim dedim ama yok böyle iyi denildi, benim dışımda herkeste kesinlikle blenderdan geçirilmeli dedi. Görsellik çok önemli ben daha önce ıspanak çorbası içmiştim pürüzsüzdü, tadı da görüntüsü de çok güzeldi.
    Margarin kokusu dediğin gibi bütün tadını bozuyor yemeklerin ama bizim dışımızda pek kimse dikkat etmiyor buna. Ay gerçekten de yazacak çok şey var ortak konumuz en kısa zamanda bir araya gelelim de konuşalım.

    YanıtlaSil
  8. Hem gıcık hem ayrıntıcı demek, intikamım acı olacak:)

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...