Pages

9.11.2010

ARKADAŞLAR DAVETİ ve ÇİKOLATALI GATO

Bu gün uzun zamandır bana gelmek isteyen arkadaşlarım geldiler.
Bir kaç kez gün koymuş fakat bir türlü bir araya gelmek nasip olmamış hep bir şekilde iptal olmuştu.
Sonunda geçen hafta pazartesi görüşelim diye sözleştik ve çok şükür bir aksilik olmadan da bir araya geldik.
Ben keyifle hazırlandım çok mutluydum arkadaşlarımı evimde ağırlamaktan umarım onlarda memnun olmuşlardır.

Menüde :

peynirli rulo börek
mor lahana salatası
gülbeşeker (nişastalı kurabiye)
mahlepli örgü kurabiye
çikolatalı gato 

yaptım.


Ben taaaaaa kozyatağında otururken Olcay ablayla da yeni tanıştığımız zamnlarda onun annesinin İstanbula gelmesi bizimle tanışma gezilerinin birinde bana gelmişlerdi.Ve o gün Olcay ablanın doğum günüydü.
Ben o gün için çikolatalı gato yapmıştım ve üzerine doğum günün kutlu olsun diye yazmıştım.
Tarih 04.08.2006ydı.
Sonra yine bir arkadaş toplantısında yine bu pastadan yaptım ama aradan nerdeyse 1,5 2 sene geçti.
Geçenlerde Nuran istedi bu pastadann yapmamı çok güzel oluyor dedi,Olcay abla ise bir türlü hatırlamadı ona yaptığım pastayı:))
Ben de nasıl olsa bütün arkadaşlar bir araya geliyoruz  yoğun istek üzerine çikolatalı gato yapayım dedim ve işte tarifiyle de sizin karşınızdayım.


ÇİKOLATALI GATO

MALZEMESİ:

5 yumurta
6 kahve fincanı un
6 kahve fincanı şeker
1/2 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
1 çaybardağı limonlu su
(1/4 limon suyu+su)

Çikolata Sosu:

200 gr.bitter çikolata
50 gr. margarin 
5 çorba kaşığı krema

Kreması:

1,5 su bardağı süt
2,5 çorba kaşığı un
1/2 çay bardağı şeker
1 limon kabuğu rendesi
3/4 su bardağı portakal suyu
(pastayı ıslatmak için taze veya hazır)
damla çikolata

YAPILIŞI:

Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürene kadar çırpın.
1/4 limon suyunun üzerine su ekleyip bir çay bardağına tamamlayalım.
Limonlu suyu,kabartma tozunu,elenmiş unu,kakaoyu çırpma kabına alıp mikserin düşük ayarıyla veya çırpma teliyle karıştıralım.
Kalıbı margarinle yağlayıp tabanına un serpelim.
Hamuru kalıba boşaltıp 180 ısılı fırında pişirelim.
Pastayı kalıbı içinde soğutup ikiye keselim.
Pastanın kesik yüzeylerini fırça yardımıyla portakal suyuyla ıslatalım.

Tencereye unu,şekeri,sütü ve limon kabuğu rendesini alıp karıştıralım.
Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak üzeri göz göz olana dek pişirelim.
Kremayı ateşten alıp soğutarak mikserle 1 dakika çırpalım.
Kremayı pastanın kesik yüzeyine yayalım.
Alt parçanın üzerine damla çikolata serpelim ve üst parçasını oturtalım.

Madeni bir kabın içine rendelenmiş çikolatayı ve margarini ekleyip içi su dolu başka bir tencereye oturtup kaynayan suyun sıcaklığını ile çikolatayı benmari usulü eritelim.
Eriyen çikolatayı ateşten alıp krema ekleyerek karıştıralım.
Pastanın üzerini ve yanlarını çikolata sosuyla kaplayıp üzerini dilediğimiz gibi süsleyerek pastayı buzdolabında bir kaç saat beklettikten sonra servis yapalım.



+ ben margarini evime asla sokmuyorum onun yerine tereyağ kullanıyorum.
+ eti nin küçük bitter çikolatalarından 3 paket aldım toplamda 210 gr. çikolata kullandım.
+ rendelemeden sadece elimle bir kaç parçaya böldüm çikolataları.
+ 5 çorba kaşığı krema 1 kutuya tekabül ediyor.
+ portakal suyu evde yoktu ben onun yerine 1 su bardağı ılık suya  1 yemek kaşığı neskafe 1,5 yemek kaşığı şeker karıştırarak öyle ıslattım.
+ ara kremanın üzerine damla çikolata haricinde evde bulunan dondurulmuş vişne ve böğürtlen koydum.

tarif Emine Beder den...

12 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık hepsi birbirinden güzel ve lezzetli görünüyor.. Çok marifetlisin maşallah.. Ben de böyle bakıp bakıp iç geçiriyorum işte :))

    YanıtlaSil
  2. yummy:)nefis bir tarif canım.ellerine sağlık...:)

    YanıtlaSil
  3. Ben niye yokum bu davette hem de çikolatalı gato var, o zaman tek bana özel isterim!

    YanıtlaSil
  4. mualla cimen
    pastayı ve tavuk paçası böreğine bayıldım. herşey çok güzeldi ellerine saglık. mikemml bir lezzetti herşey bnm için . x)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba kakaoyu çok seven bir olarak çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Sormak istediğim,kek için nasıl bir kalıp kullandın?Ben büşra:)

    YanıtlaSil
  6. fatmacığım ellerine sağlık, hepsi birbirinden lezzetliydi.hepsinin tarifini tek tek istiyoruz :)

    YanıtlaSil
  7. Fatmacım nerelerdesin, senin de sesin soluğun çıkmıyor. Meraklandım.. İyisindir umarım :))

    YanıtlaSil
  8. Dilekcim teşekkür ederim o senin güzel düşüncen elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Sen de de maaşallah ne marifetler var.

    Candostum teşekkür ederim canım arkadaşım eğer yapmadıysan mutlaka dene bu tarifi çook lezzetli oluyor.

    Esracım söz sana özel bir gün yapacağım hem de yeni e... :))

    Mualla tatlım teşekkür ederim her zaman beklerim kapım sizin gibi güzel insanlara daima açıktır.

    YanıtlaSil
  9. Adsız Büşracım teşekkür ederim canım,benim kullandığım kalıp çok eski taaa annemin çeyizinden aleminyum tepsi,ama yuvarlak borcamın küçüklerini kullanabilirsiniz.

    Nuran canım teşekkür ederim bu ara malumun pek nete giremiyorum ama elimden geldiğince tarifleri ekleyeceğim inşallah.

    YanıtlaSil
  10. Dilekcim bu ara biraz yoğunluğum var çok yorgunum onun dışında çok şükür iyiyim.
    Allahü teala sizler gibi hayırlı ve güzel hutlu dostlardan ayırmasın inşallah.

    Hepinize hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  11. Fatmacım, becerikli arkadaşım :)) her zamanki gibi mükemmel bir sofra hazırlamışsın. lezzet, görsellik ve de ev sahibi olarak güler yüzün, içtenliğin yani her şey harikaydı . ellerine ve yüreğine sağlık canım. anladığıma göre yeni bir mekanda hep birlikte nice güzel sofralara :)) handan

    YanıtlaSil
  12. teşekkür ederim handan ablacım o sizin güzelliğinizden kaynaklanıyor.İnşaallah bundan sonra yeni mekanımda yine huzurlu ve sağlıkla buluşuruz.

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...