Pages

17.07.2009

MISIR UNLU TAZE FASULYE


Bu da Feriha yengenin kızı Zeynep ablanın bir arkadaşında yiyip çok sevdiği ve ilk kez yaptığı,bize de nasip olan karadeniz yöresine has bir lezzet.Kesin ölçü veremiyorum,çünki o da ölçülü yapmamış.Haşlanmış taze fasulyeyi (ancak haşlama sırasında kesinlikle tencerenin kapağı örtülmeyecek.) biraz mısır ununa bulayıp,tuz ekleyerek,zeytinyağıyla yağlanmış tavaya dizin.Orta hararetli ateşte kızarana kadar pişirin sonra ters çevirip diğer tarafını da aynı şekilde pişirin.

BEYAZ KURABİYE


MALZEMESİ:
1 paket tereyağ (250 gr)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un.
yarım su bardağı kavrulmuş fındık
YAPILIŞI:
1.Hamur yoğurma kabına kavrulmuş fındık hariç bütün malzemeleri koyup yoğurun.
2.Kurabiye hamuru kıvamına geldiğinde kavrulmuş fındığı ilave edip yeriden yoğurun.
3.Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alıp yuvarlayarak yağlanmış fırın tepsisine dizin.Ve 180 derecelik fırında pişirin.
4.Fırından çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyip servis yapın.
(Bu kurabiyeyi geçenlerde eşimin dayısının hanımı Feriha yenge yapmıştı.Benim kurabiyeyle fazla aram olmadığı halde çok beğenerek yemiştim)

MAKARNA SALATAM

Bir gün spordan geldim, nasıl karnım aç ve evde hiç yemeğim yok.Ne yesem diye düşünürken aklıma geldi makarna haşlamak hem salata da yaparım dedim.Kulakları çınlasın spor hocamız Selma hocanın,sade makarnayı salatayla karıştırıp ikram ederdi bize.Ben de öyle yaptım,en alta göbek kıvırcık,akdeniz yeşillikleri,roka,maydanoz üzerine haşlanmış yağsız makarna ve üstüne de salatalık,mısır,ceviz ve cherry domates koyup afiyetle mideye indirdim.Siz şimdi resime bakıp ta bu mu hafif yemek demeyin orada sadece 4 yemek kaşığı makarna var.Bu da 2 dilim ekmeğe eşit.

YAZ KUPU

Aslında yayınlamakta biraz geç kaldım.Ben bunu çilekle yapmıştım ama dilerseniz şeftali vb.meyva da kullanabilirsiniz.Şeftalilisini bir arkadaşta yemiştim çok güzel oluyor.


MALZEMELER:

1 lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

Sosu için:

Mevsim meyvalarından çilek, şeftali vb.
1 çorba kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI:

1.Süt, un ve şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelecek kadar pişirin.Yoğun kıvam için fazla yumuşak kıvam için az pişirin.
2.Ateşten alıp soğuduktan sonra içine krem şanti katıp 10 dakika kadar mikserle çırpıp ve kuplara paylaştırın.
3.Meyvaları pudra şekeriyle birlikte blenderda ezin.
4.Kuplarda ki beyaz kremanın üzerine meyvalı sosu döküp buzdolabında bir kaç saat bekletip servis yapın.

BİZ BİZE

Uzun bir süredir yayınlanmayı bekleyen biz bize masam.Kayınvalidemi ve görümcemi ikindi çayına çağırdığım da hazırlamıştım.Maaşallah bereketli gelinmişim eşimin teyzesi ve bir komşuları da geldi.Spordan gelirken simit,minik poğaçalar ve yufka aldım.Patates haşlayıp sütle karıştırarak minik poğaçaların içini doldurup maydanoza batırdım.Kalan patateside borcama döküp üzerine sucuk koyup kaşarla fırınladım.Tava böreği, yoğurtlu kabak salatası ve en son da profiterol yaptım.

PROFİTEROL

MALZEMELER:

Hamur için:

2,5 çay bardağı su
50 gr margarin
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı nişasta
4 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 tatlı kaşığı şeker

Krema için:

3 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
500 ml süt
50 gr margarin
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1 paket çikolata sosu

YAPILIŞI:

1.Su,margarin ve 2 tatlı kaşığı şekeri kaynatın.Un ve nişastayı kaynayan karışıma tek seferde ekleyin ve oluşan hamuru 1 dakika süre ile karıştırarak pişirin.
2.Hamur soğuyunca mikserin karıştırma uçlarıyla yumurtaları tek tek yedirin ve kabartma tozunu ekleyin.
3.Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayarak yağlanmış fırın tepsisine dizelim.200 derece de kapağını açmadan 25-30 dakika pişirelim.
4.Krema için bir kaba,un ve 1 su bardağı şeker koyup karıştırın.Limon kabuğu rendesi ve sütü ilave edip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.Altını kapatınca içine vanilya ve margarini ekleyip soğumaya bırakın.
5.Çikolata sosunu paketin üzerindeki tarife göre hazırlayalım.
6.Bezeler soğuyunca ikiye ayırıp içine krema koyalım.Servis tabağına alıp çikolata sosu dökerek servis yapalım.