Pages

25.10.2012

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN


Bayram günlerinin de fazileti büyüktür. Kurban bayramının 1.2.3. günlerinden sonraki gecelere Kurban bayramı geceleri denir. Ramazan-ı şerifin son günü ile bayramın ilk günü arasındaki geceye de Ramazan bayramı gecesi denir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.) [İbni Mace, Taberani]

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.) [İbni Asakir]

Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir. Bayram gecelerini ihya eden, büyük saadete kavuşur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.) [Taberani]

23.10.2012

TERVİYE ve AREFE GÜNÜNÜN ÖNEMİ


Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir. Terviye günü oruç tutmak çok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen müslümanı elbette Cennete koyar.) [Ramuz]

(Terviye günü oruç tutmak, bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve cihad için gönderilen bin ata bedeldir.)
[Ebulberekat]

Terviye gününden sonra Arefe günü gelir.

Arefe gününün önemi
Arefe günü sabah namazından, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 farz namazın bitiminde selam verince, teşrik tekbiri okumak vacibdir. Bir kere, (Allahü ekber, Allahü ekber, La ilahe illallahü, Vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) denir. Camiden çıktıktan sonra veya konuştuktan sonra okumak gerekmez. İmam tekbiri unutursa, cemaat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle okuyabilir. Bu tekbir getirilen günler, Arefe, bayram ve eyyam-ı teşrikdenilen üç gündür, hepsi beş gün ediyor. İlk güne Arefe, ikinci günebayram, Zilhiccenin 11, 12 ve 13. günü olan diğer üç güne de,eyyam-ı teşrik [teşrik günleri] deniyor.

Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmak sevabdır, fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevabdır. Birkaç hadis-i şerif meali:
(Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sur’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevab yazılır.) [R. Nasıhin]

(Arefe günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir.)[Taberani]

(Arefe günü tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gâfilin]

(Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim] [Yani Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek bir senede yapılan tevbelerin kabul olmasına yarar.]

(Arefe günü [Besmeleyle] bin İhlâs okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebu-ş-şeyh]

(Arefe gününden üstün bir gün yoktur. O gün Allahü teâlâ, yeryüzündekilerle iftihar ederek göktekilere, "Ey gök ehli, kullarıma bakın, rahmetime kavuşmak ve azabımdan kaçmak için uzak yerlerden geldiler..." buyurur. Arefe günü Cehennemden o kadar çok kul azat edilir ki, başka günlerde bu kadar azat olmaz.)[Gunye]

(Şeytan, Arefe gününden başka zaman daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.) [İ. Malik]

(Allahü teâlâ, Arefe günü zerre kadar imanı olanı affeder.) [Gunye]

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye] (İbadet olarak, ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.)

(Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılandır.) [Beyheki]

(Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah’ın kıymet verdiği bir gündür.) [Deylemi] (Hürmet etmek, günah işlememekle olur.)

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye] (İbadet olarak, ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihâl okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.)

(Arefe ne güzel gündür. O gün rahmet kapıları açılır.) [Deylemi]

(Arefe günü, kulağına, gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.)[Taberani]

Kulağına sahip olmak, gıybet, çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. İstemeden kulağa gelmişse, günah olmaz. Gözüne sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmaksa, yalan söylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi incitmemek demektir. Bunlara riayet eden Arefe gününü değerlendirmiş olur.

Arefe gecesi, Arefe günü ile Kurban bayramının birinci günü arasındaki gecedir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.)
 [İsfehani]

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.)
 [Deylemi]

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye]

Arefe günü oruç
Sual: (Arefe günü de Müslümanların bayramı olduğu için, oruç tutulmaz, çünkü Arefe günü oruç tutmayı yasaklayan hadis vardır) diyorlar. Böyle bir hadis var mıdır?
CEVAPHazret-i Ebu Hureyre, (Resulullah, Arafat'ta Arefe günü oruç tutmayı yasakladı) buyuruyor. İbni Abidin hazretleri, bu hadis-i şerifi açıklayarak buyuruyor ki:
Arefe günü, hacının oruç tutması, Arafat'ta vakfeye durmaya ve dualara mani olmamak şartıyla mendubdur [müstehabdır, yani iyi olur]. Oruç tutmak zayıf düşürürse, o zaman tutması mekruh olur.(Redd-ül-muhtar)

Görüldüğü gibi, Arafat'ta olup da oruç tutamayanlar için, Arefe günü oruç tutmanın mekruh olması, herkes için değildir. Arefe günü oruç tutmak çok sevabdır.

Arefe günü
Sual: 
Arefe günü okunması gereken bin İhlâs’ı yetiştiremeyen, akşamdan sonra da okuyabilir mi?
CEVAPEvet, okuyabilir. Arefe ve kurban bayramı günlerinin geceleri, diğer mübarek geceler gibi değildir. Kendilerini takip eden gecelerdir. Gece ve gündüzüyle birlikte olan 24 saate gün denir. Bin İhlâs okumayı yetiştiremeyen, akşamdan sonra da devam edebilir.

Kaynak: dinimizislam.com 

17.10.2012

ZİLHİCCE AYININ FAZİLETİ


Sual: Zilhicce ayının fazileti nedir?
CEVAPKurban bayramının bulunduğu aya Zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur. Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:
(Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.) [İbni Mace]


DEVAMI İÇİN: BURAYA TIKLAYINIZ

15.10.2012

14.10.2012

FIRINDA HAMSİ



Merhabalar sevgili arkadaşlar, bu güzel ve güneşli pazar gününde eminim keyifler yerindedir. 
Bu gün size kısa bir ses verip belki tüm aileniz bir arada iken yapmak isterseniz diye bir de fırında hamsi tarifi vereceğim.
Ben hamsiyi en çok tavada kızartmasıyla seviyorum, anneciğim çiçek gibi diziyor hamsileri tavaya sonra çıtır çıtır sesler eşliğinde ohh mis gibi kızarıyorlar. Tabii kokusu o an çok lezzetli geliyor ama sonra her yeri bolca çamaşır suyundan geçirip temizlemek gerekiyor.
İşte bu durumda hamsileri tava yerine fırında kızartmak devreye giriyor, kokusu o kadar çok çıkıp sizi günlerce yormuyor. 
Çocukluğumda annem bir de fırında buğulamasını yapardı ve ben maalesef yiyemezdim, hamsinin buğulanmış hali çocukluğumdan beri midemi bulandırırdı.
Annemin ben de yiyebileyim diye getirdiği çözümlerden biri bu fırında kızartma.

Bu kadar laf söz yeter diyerek hemen pratik tarifine geçiyorum.

Fırında Hamsi 

Malzemesi:

1 kilo hamsi 
bolca mısır unu
üzerine gezdirmek için zeytinyağı
tuz

Yapılışı:

Hamsileri ayıklayıp bol suyla yıkayalım.
Süzgeçe alıp suyunu süzdürelim, tuzunu ekleyelim.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip hamsileri dizelim.
Üzerine bolca mısır unu serpiştirelim ve zeytinyağını gezdirelim. 
180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.


Ben hamsilerin üzerine bir de patates ve soğan dilimleri diziyorum, böyle de çok lezzetli oluyor.


Ben bunu pişirdiğim akşam çok fazla kızarmasını beklemeden, eşim çok açım deyince çıkarmak zorunda kaldım. Siz biraz daha fazla fırında tutarak kızarmasını sağlayabilirsiniz. 

Hadi bakalım yapacak olanlara kolay gelsin. :) 

Mutlu pazarlar diliyorum.


11.10.2012

DAMLA ÇİKOLATA ve BİTTER MAT FISTIKLI KEK

Merhabalar efendim.

Sıcağı sıcağına bir postla karşınızdayım.





Bu gün çok yakın bir arkadaşıma davetliydik, epey kalabalık olduğumuz için bir çeşitte ben yapayım ne istersin dedim.  O da kek yapmamı istedi.
Düşündüm taşındım acaba ne çeşit yapsam biraz farklı bir şey mi yapsam derken ortaya ordan burdan çokca kafadan atma bir kek çıktı.
Açıkcası tadı konusunda biraz endişelerim vardı, sonuçta klasik kek tarifime biraz farklılıklar katmıştım ve son anda fark ettiğim kabartma tozu eksikliğine de karbonat alternetifini kullanmıştım.
Ama tadına bakan  herkes çok beğenip tarifini isteyince içim rahatladı.
Hatta 10-12 yaşlarında ki Nesibecik Fatma ablacım çok güzel olmuş ellerine sağlık, anneme bunun tarifini verir misin beslenme çantama koyar deyince, bu akşam hemen tarifini eklemek istedim.
Yani siz bu tarif için tatlı Nesibe'ye dua edin. :)


Damla çikolata ve mat fıstıklı kek:

Malzemesi:

3 yumurta
1,5 su bardağından biraz fazla şeker
1 çay bardağı sıvıyağ (büyük ajda bardaklarıyla)
1 su bardağı süt (soda veya maden suyu da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un
1 kabartma tozu
1 vanilya
bolca damla çikolata
 bitter mat fıstık 

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri mikserle 5-10 dakika boyunca çırpın.
Sıvıyağ ve sütü ilave edip çırpmaya devam edin.
Elenmiş un, kakao, nişasta, kabartma tozu, ve vanilyayı ekleyip en düşük ayarda 1-2 dakika çırpın.
Damla çikolataları ekleyip karıştırın.
Kalıbı tereyağ ile yağlayıp, un serpin ve biraz mat fıstık serpiştirin.
Üzerine kek hamurunu boşaltıp 160 veya 180 ısılı fırında pişirin.



  • Mat fıstık nedir ?

  • Aynı boyda ve yüksek kalitede seçilmiş Antep fıstıklarının konfiseri (ile kaplanması şekliyle meydana gelmiştir.Dekor amaçlı kullanıldığı gibi pasta aralarında da kullanılarak ayrı bir lezzet verir.


Benden bu günlük bu kadar arkadaşlar, yarın sabah yeniden pasta kursum başlıyor.
Haydi kalın sağlıcakla...



10.10.2012

YENİDEN MERHABA :)



1 ay süren bir aradan ve yenileme çalışmalarından sonra yeniden beraberiz. 

Bundan sonra özel alan adımız ve yepyeni tasarımımızla karşınızdayım.
Tasarım sevgili arkadaşım değmesin yağlı boya blogunun sahibi Sevgi hanıma ait. 
Diyorum ki bu yağlı boya herkese değsin, ben hayalimi anlattım beni sabırla dinledi kahrımı çekti ve sonunda böyle muhteşem bir tasarım çıktı ortaya.
Emeğine sağlık, kendisine çok ama çok teşekkür ediyorum.
Öyle çok hoşuma gitti ki, yeni post girmeyi size ''merhaba ben geldim'' demeyi sabırsızlıkla bekledim.

Ve sonunda yepyeni yüzümüzle siz sevgili takipçilerimle birlikteyim.

Anlatacak yazacak o kadar çok şey var ki...

Bundan sonra sık sık beraber olacağız,  yine güzel dost sofralarına konuk olup, hayatı paylaşacağız.
Hadi bakalım ben hazırım ve çok heyecanlıyım...
Siz de benimle yeni dünyamızda yürümeye hazır mısınız ?  

Sevgilerimle....