Pages

1.06.2012

ÇOK BASİT ve ŞIK BİR BÖREK 2: NERGİS BÖREK

Dün akşam bu postu yazmaya başladım, sıra fotoğraf yüklemeye gelince maalesef tıkandım kaldım.
Maalesef bloggerdaki fotoğraf kotamı doldurmuşum, sizlerden ne yapayım ne önerirsiniz diye yardım istedim.
Sonunda zaten var olan yahoo hesabımla aftif olarak hiç kullanmadığım flickr'ı kullanmaya karar verdim.
Sağolsun twitterda arkadaşlar (Lezize/ İrem) in yardımlarıyla bloguma fotoğrafları yükleyebildim ve işte karşınızdayım :)

Daha önce  burada pasta kursumuzda yaptığımız pileli börek tarifi vermiştim, basit ve şık börek diye.
Tarifi önce nette araştırmış ve hiç bir yerde bulamamıştım.
Ben yayınladıktan sonra ise deyim yerindeyse patlayıp gitmişti.
Şimdi bakıyorum ismmini değiştirip neredeyse yapmayan kalmadı, ama tarif ve şekil sahibi Filiz Enginler hocamızın adı sanı geçmediği gibi benim blogumunda ismi, cismi, linki geçmiyor.
Sadece Olcay ablam blogunda bahsetmişti (sofraörtüsü.com) ve yemeksevdam (Elif)  arkadaşımız bahsettiler. 
Ben kendimi biliyorum, herkes de beni biliyor zaten, fazla söze gerek de yok. 

Şimdi size en az pileli börek kadar şık ve basit bir börek tarifi daha veriyorum.
Biz pasta kursumuzda yaptık, yine tarif ve şekil Filiz hocamıza aittir.
Böreğimizin ismini ise kursumuzdan bir arkadaşımızın (su perisi) önerisi üzerine nergis börek dedik :)


NERGİS BÖREK 


Malzemesi:

yufka
1 ölçü su
1 ölçü sıvıyağ


İç malzemesi:

dileğiniz malzeme olabilir,
peynirli, pırasalı, patatesli, kıymalı

DSC_0058

Bir yufkayı dörde bölelim ve bir parçasına sıvıyağ-su karışımını sürelim.

DSC_0068

Şekilde görüldüğü gibi yufkayı tam ortalayarak, kenarlarlarından pile yaparak ortaya getirelim.

DSC_0071

Ortaya getirilmiş hali, daha sonra uzun kalan tarafları da pile yaparak ortaya toplayalım.

DSC_0073

Ortada buluşmış pilelerimiz

DSC_0074

Tam ortasına iç harcımızı koyalım.

DSC_0063

Ve karşılıklı olarak kapatalım.

DSC_0066

Artan su ve sıvıyağ karışımına dilerseniz 1 yumurta kırarak böreğin üzerine sürüp, üzerleri kızarana tek fırınlayalım.

Nergis börek

Afiyet olsun :)


41 yorum:

  1. Canım benim, biz seni biliyoruz zaten.. Sen güzel kafanı yorma böyle saygısız insanlarla.. Bu arada bu börek muhteşem görünmekle beraber, yapımı çok emek istiyor gibi, yani tek tek kıvrım vermek çok zahmetli olsa gerek.. Tadının enfes olduğunan şüphem yok tabii. elinize kolunuza sağlık, çoook öpüyorum seni tatlım.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takılmıyorum artık canım, herkes biliyor artık kimin ne olduğunu :)
      Börek pileli böreğe göre biraz daha zahmetli ama çok leziz oluyor, uğraştığına değiyor.
      Teşekkür ederiz canım benim, bende çok öptüm seni, Rabbime emanet olun... :)

      Sil
  2. çok güzel görünüyor olsada yesek:)
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederiz, uzanıp alıverin bir tanesini :)

      Sil
  3. biz bu şekşl gül baklavası yapıyoruz güzel fikir elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef baklava kültürüm yok benim :( baklava yaparken daha küçük bir parçada çok daha zahmetli oluyordur sanırım.
      Teşekkür ederiz :)

      Sil
  4. Bütün tariflerine baktım nerdeyse, izlemeye almak istedim ama nedense alamadım galiba,izleyicilerini içinde yokum :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim dünyama hoşgeldin o zaman :)
      Daha önce izlemeye almışsın canım, izleyiciler arasında varsın :)

      Sil
  5. harika olmuş. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık börek çok güzel görünüyor. Ancak bu böreğin şekli '' Büzgülü Gül Baklava'' şeklinden uyarlanmıştır. Bilgi olarak sizinle paylaşmak istedim. Hocanızda börek olarak uyarlamış, çok da güzel olmuş...

    Özlem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Özlem.
      Yukarıda bir yoruma yazdığım gibi benim baklava kültürüm yoktur, baklavada bu şekli bilmiyorum ve hiç yemedim, ama bu yazdıklarınızdan sonra çok merak ettim, baklavada bu şekli vermek için epey uğraşılıyordur.
      Bilgi paylaşımınız için ayrıca çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Merhabalar Benim Dünyam, böreğiniz çok güzel gözüküyor.Kayseri'nin meşhur güllü baklavasıda aynen bu şekilde olur.İncecik açılan yufkalar dörde bölünüp ceviz içi konarak aynen bu şekilde şekil verilir.Böreği uygulanmış halide çok hoş olmuş.Sizlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Aynı şekilde baklava olduğunu öğrenmiştik, şimdi de baklavasının Kayseri'ye ait olduğunu öğrenmiş olduk, bilgi için çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimle.

      Sil
  8. hiç duymamışım iyi mi bu böreği.
    :)

    istemiyon sanırım ama eskilerden biraz temizlik yapabilirsin.
    yazılarını atman gerekmiyor.
    blogunu kopyalayabiliyorsun.
    bulursun. içe aktar dışa aktar filan var.
    ya da bilgisayarında bi dosya aç, eski yazılarını oraya kopyala, blogunu arada bir ferahlat biraz. böle çok ağırlaşıyor.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi duymuş oldun :)
      Aslında zaman zaman düşünüyorum eski fotoğraflar çok kötü, onları silip yeni fotoğraflar eklesem falan diye, ama her seferinde erteliyorum.
      Blogumu sık sık dışarı aktarıyorum, bir keresinde digitürk yüzünden bloglarımıza erişemediğimizde dışarı aktardığım blogumu wordprese aktarmıştım.
      Aklımın bir köşesinde tutacağım bu önerini. :)

      Sil
  9. Şekli çok orjinal. Bu hafta misafirim var ve 4 gündür orjinal bir börek arayıp bulamıyordum. Meğer senin postunu bekliyormuşum. :)

    Bir gün önceden yapıp dolaba atmalıyım sanırım... Sonra misafirlere bol bol reklam yaparım :)

    Ellerine sağlık canım. (Böyle hamarat bir blogger) le tanıştığım için çok mutluyum çoook :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen galiba hala pileli börekle tanışmadın, yukarıda linkini verdiğim börekte şekil olarak çok orijinal, % 100 memnuniyet garantili :)
      Ben her zaman böreklerimi bir gece önceden yapıp buzdolabına koyarım, misafirim geldiğinde servise yakın pişiririm, böylece hem tekrar ısıtmama gerek kalmaz, hemde çıtırlığını kaybetmemiş olur.
      Teveccühünüz canım, güzel baktığınız için öyle görüyorsunuz. :)

      Sil
  10. her yazıdan sonra kendi reklamı için yorum yazan bloggerların yorumlarını okumaktan sıkıldım,benim gibi gerçekten tarifinizle ilgilenenler için yorumumu bırakayım,tarifn zor kısmı tabii ki şekil vermek,şekil verdikten sonra ise şeklini tepside koruması da zor oldu ancak düzgün olanlar piştikten sonra hoş görünüyor. bu börek hemen tüketileceği zaman pişirilsin çünkü kıtır oluyor, beklerse özelliğini kaybediyor.ben peynirli-fesleğenli yaptım favorimdir bu iç malzemesi. teşekkürler.gül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte tam istediğim gibi bir yorum, teşekkür ederim Gül, benim dünyama hoşgeldin.
      Şekil vermesi biraz zahmetli, şeklini koruması da. Ama sürekli yaptığınız zaman eliniz alışıyor ve daha düzgün oluyor.
      Ben yukarıda bir yoruma yazdığım gibi, her zaman böreklerimi akşamdan yapıp, servise yakın pişiririm, böylece sıcak ve çıtır çıtır servis ediyorum. Diğer bütün börekler gibi soğuyunca çıtırlığı kalmıyor. İç olarak dileğinizi yapabilirsiniz. Ben çıtır böreklerde patatesliyi de seviyorum, dışı çıtır içi yumuşacık oluyor.
      Her zaman beklerim, sevgilerimle.

      Sil
  11. Elfin

    Elinize sağlık, çok güzel görünüyor bayıldım buna sanırım çıtır çıtır bir börek olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Elfin, çıtır çıtır leziz bir börek oluyor.
      Teşekkür ederiz

      Sil
  12. Bununda şekli diğeri gibi çok hoş canım. Mutlaka Nergis Böreği de deneyeceğim. Filiz hocanızın fikrine, sizlerin de ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ondan biraz daha zahmetli canım, ama aynı onun gibi çok leziz oluyor, tavsiye ederim.
      Teşekkür ederiz :)
      Sevgilerimle.

      Sil
  13. harika karizmatik bir börek ellerinize sağlık :)
    bloguma beklerim :)
    http://habinos.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim dünyama hoşgeldin Habinos :)
      teşekkür ederiz, ilk fırsatta geleceğim :)
      sevgilerimle.

      Sil
  14. ooyyys maşallah ne güzel olmuş bu böle. çok değişikk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim dünyama hoşgeldin :)
      Çok teşekkür ederiz.

      Sil
  15. mimin var bendeeeeee.
    :)

    sona mimsiz kalırsan bi mim daa vardı. ama bloguma gelip sölersin ilerde mimsiz kalınca. oh la la mimi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Deep :)
      Bİr -iki aydır üst üste geldi mimler, bir kısmını yayınladım bazılarını da vakitsizlikten unuttum :)
      Çok yoğundum kaç haftadır, burayla da ilgilenemedim zaten, ilk fırsatta gelip alacağım mimlerimi :)

      Sil
  16. Senin tariflerine bayılıyorum yaa
    Adım adım hepsini fotoğraflıyorsun:)
    Teşekkürü borç bilirim kendime
    Bir de mimledim seni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım, ayrıntılarını fotğraflayacağım diye kotamı doldurdum zaten :)
      Mim için ayrıca teşekkür ederim, ilk fırsatta almaya gelirim :)

      Sil
  17. pembe denizde gördüm sahiden yapmış ya bunu.
    :)

    YanıtlaSil
  18. Çok beğendim böreğinizi en kısa zamanda deniycem
    elinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. bu nasıl muhteşem birşeydir :D ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz.
      Benim dünyama hoşgeldin :)

      Sil
  20. Merhaba kahvaltıya gelicek olan nişanlıma bu börekten elimden geldiğince yapmaya çalıştım bayıldı bende haliyle havalara uçtum kocaman teşekkürler bu tarifi paylaştığınız için ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim dünyama hoşgeldin Elçin,
      Çok sevindim böyle hayırlı bir işe vesile olduğum için :)
      Rica ederim canım, her zaman beklerim.
      Sevgilerimle.

      Sil
  21. Böreğinize hayran kaldım,denedim,bloğumda isim ve link belirterek kendi fotoğraflarımla yayınlamak istiyorum,iznizle,teşekkürler.Böyle,ilginç,şık,kolay olağanüstü paylaşımlarınızı heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...