Pages

4.11.2011

GELENEKSEL BAYRAM LEZZETİ: SU BÖREĞİ

Bu gün ( aslında dün) pasta kursumuzda yaptığımız su böreğimiz.
(Hızımı alamadım ve gece oturup bu postu hazırlıyorum yarın (cuma günü) yayınlanacak.)
Kursta bizim gruba düştü su böreği yapması, geçen yıl yemek kursunda da yine bizim grup yapmıştı.
Ben grubumuza muhteşem dörtlü diyorum, çünki geçen yıl da hep beraber yapardık hele Demet'le hep aynı yemeğin yapımın da görev alırdık . Bize yapışık ikizler diye takılıyorlardı :) ee haksız da sayılmazlar hani bu yıl da ayrılmadık :)
Daha önce  yemek kursunda yaptığımız  su böreğinin tarifine bakmak için buraya tık tık.

Su böreğini sanırım sevmeyen yoktur, herkes tarafından sevilen çok özel bir börek.
Genellikle çok özel misafirlere yapılan ve de  bayramların olmazsa olmazlarındandır.

Bilmem siz de öyle düşünüyor musunuz?




Bu sefer aşama aşama fotograflamayacağım, yukarıdaki linkte verdiğim su böreğinde bütün aşamaların fotografları mevcut.
Zaten daha önceden çekilmiş foto var diye bu sefer çekmedim fotograflarını.

MALZEMESİ:

8 yumurta
yarım su bardağı su
tuz
aldığı kadar un

İç Malzemesi:

300 gr. sert beyaz peynir
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
eritilmiş tereyağ

YAPILIŞI:

Yumurta, su ve tuz karıştırılır.
Aldığı kadar un ile yoğurularak ele yapışmayan özlü bir hamur yapılır.
Hamur en az 30 dakika dinlendirilir.
Dinlenmiş hamur 10 eşit parçaya bölünüp beze yapılır.
Bütün hamurlar unlanarak bir merdane ve oklava yardımıyla tepsiden biraz daha büyük açılır.
Bir yufka çiğ olarak yağlanmış tepsiye yayılır, kenar fazlalıkları dışında bırakılır.
Diğer yufkalar önce ocakta tuzlu kaynar suda 1 dakika haşlanır.
Sonra kevgirle alınarak soğuk suya atılır.
Süzdürülerek büzgü büzgü tepsiye dizilir aralarına eritilmiş tereyağ sürülür.
Ara katına peynirli karışım yayılır.
En son yufka yine çiğ olarak üzerine kapatılır, tereyağ gezdirilip kenar fazlalıkları üzerine getirilir.
200 dereceli fırında güzel kızarana dek pişirilir.
Piştikten sonra ters düz edilir..5 dakika daha pişirilir.
Ilınınca dilimlenerek servis yapılır..

  • yufkalar kaynar suya atılırken yapıştırılmamalı, aksi takdirde bir daha açılmaz.
  • 3 yufkada bir kaynar suya tuz atılmalıdır, yoksa börek tuzsuz olur.
  • yufkaları ister bütün şekilde veya 2'ye 4'e bölünerek de kaynar suya atılabilir.
  • soğuk sudan çıkardığınızda elinizle hiç korkmadan da suyunu sıkabilirsiniz.
  • hamuru ne kadar çok yoğurursanız ve ne kadar çok dinlendirirseniz o kadar güzel açılır.

Nasıl ama enfes görünüyor değil mi?

Bu bayram size bayramlık tatların tariflerini vermek istedim, umarım işinize yarayabilir...
Bayram özel baklava tarifi için buraya tık tık.

8 yorum:

  1. offf enfess görünüyorr hiç dayanamam ki su böreğine..:) ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. sağol canım benim, kim sevmez ki su böreğini :)

    YanıtlaSil
  3. Nefis olmuş harika görünüyor ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  4. bu sefer burdan tebrik edeyim dedim.
    çok güzel bir bayram geçir eşinle.
    unutulmayacak kadar güzel.

    YanıtlaSil
  5. Nabrutum canım çok teşekkür ederim, amin inşallah. seninde Rabbimin rızasına kavuşarak herşey gönlünce olsun...Hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, su böreğiniz gerçekten süper görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Sare,
    bloguma hoşgeldin, görüntüsü dışında tadı da çok güzeldi, teşekkür ederim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...