Pages

3.11.2011

GELENEKSEL BAYRAM LEZZETİ: CEVİZLİ EV BAKLAVASI

Efendim ben size pasta kursuna başladığımdan söz etmiş miydim?

Evet yanlış duymadınız, geçen yıl gitmek istemiş ancak kayıtlar dolunca mecburen yemek kursuna yazılmıştım.
Bu sene ise daha ilk kayıt gününde hem de sabah 8:30'da kayıt olmak için sıraya girdik, girdik diyorum  çünki geçen yıl yemek kursunda tanıştığım ve sürekli görüştüğümüz arkadaşlarımla beraber yazıldık.
Kursumuz başlayalı 4 hafta oldu ama ben bir türlü buraya ekleyemedim. Kah canım istemedi, kah şehit haberleri, kah deprem bütün yazma heyecanımı aldı götürdü...
Şimdi bir heyecan geldi içime ve dedim artık zamanı gelmiştir hadi yeni bir yazı yaz hem de tam bayrama özel olsun :)

 Geçen hafta yaptığımız pratik, kolay ve lezzetli baklavamızın tam sırası ve Bismillah diyerek başlıyorum yazmaya :)



MALZEMESİ:

Hamur Malzemesi:

1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı erimiş margarin veya tereyağ
2 yumurta
2 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çimdik tuz
aldığı kadar un

İçine:

300 gr. dövülmüş cevziçi

Üzerine :

300 gr. erimiş kızdırılmış ve köpükleri alınmış tereyağ

Şerbet İçin :

5,5 su bardağı su
5,5 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:

Hamur malzemeleri karıştırılıp yumuşak bir hamur yoğurulur.
Yoğurulan hamur 30 dakika dinlendirilir.
Hamurdan cevizden biraz küçük bezelere ayrılır.


Bezeler bol nişasta ile 10 cm. çapında merdaneyle açılır.
Aralarına nişasta serpilerek 5 tanesi üst üste yerleştirilir.


Merdane ve oklava ile arada nişasta serpilerek açılabildiği kadar açılır.

Kenarlarının fazlası kesilerek yağlanmış tepsiye üst üste yerleştirilir.


Ara katına bol ceviz serpilir.



Kalan yufkalar üzerine serilir.





Baklava dilimi kesilir

























farklı kesim şekli 

Önce ortaya bir kase konulup,


sonra daha büyük bir tabak konulurak yuvarlak kesilir,


 sonra verev kesilir.


ve kesilmiş hali


Üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirirlir.

Önceden ısıtılmış 180 - 190 dereceli fırında portakal renginde kızarana dek pişirilir.

Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet üzerine gezdirilir, soğuyunca servis yapılır.

Şerbetin yapılışı: 

Şeker ve su bir tencereye konur, şeker eriyene kadar  ocakta karıştırılır.
Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır.
Ağdalı bir şerbet olna kadar kaynatılır ( yaklaşık 35- 40 dakika )
Ocaktan indirmeye 15 dakika kala limon sıkılır.
Ocaktan alınır ve sıcak tatlının üzerine gezdirilir.


Yarısı silip süpürülmüş hali :)


Tabaktaki şölen...

5 yorum:

  1. Harika görünüyor eminim tadıda nefistir ellerinize sağlık.Bayramda kapınızı çalarız.:)))

    YanıtlaSil
  2. Bu ev baklavasından çok sevdiğim bir teyze yapar çok da güzel olur.Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Ben Pergel Açısı

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık , nefis görünüyor.
    Dilimleme şekliniz ne kadar farklı :)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    Önce yeni kurs hayırlı olsun canım.Keşke bizim buralarda olsa da ben de gitsem.
    Baklavaya gelince olsa bu saate bile yerim:)))Harika görünüyor.Kesimi de ayrı güzel.
    Açıklamalı detaylar için teşekkürler.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. CANGZ biz sıcak sıcak yedik yine de güzeldi, ama bekleyince çok daha lezzetli olacağını tahmin ediyorum.Bayramda buyrun gelin tabii beni evde bulursanız :)


    ADSIZ (PERGEL AÇISI) senin sayende geldi bu gün bu post, desteğin için teşekkür ederim canım.


    DÜŞELERİMDEN İNCİLER yapan arkadaşlarım adına ben teşekkür ederim, bu şekilde dilimlenince kenarlardaki dilimlerde kullanılıyor, klasik baklava diliminde ise kenarlar kuru ve hoş görünmediği için misafirlere ikram edilmeyip ziyan olabiliyormuş.


    SEVALCE LEZZETLER merhaba,
    çok teşekkür ederim,belki bir gün sizin oralarda da açılır böyle kurslar...
    Hımm bir dilim olsa bende hayır demezdim bu saatte, neyse ki bayram geliyor ziyaretlerde yeriz artık :)
    Rica ederim, sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...