Ama tarifini alınca aslında bildiğim börekmiş.
Daha önce burada bahsettiğim davetimde yapmıştım Emine Beder'in tarifine göre.
Adı tavuk paçası böreği diye geçiyordu kitabında.
bu benim arkadaş davetimde yaptığım.
Bu da çok sevdiğimiz Güzide yengemizden malzeme aynı ama bunda porsiyonluk değil tepsiye diziliyor yufkalar.
Adı ise damat paçası diye geçiyor.
Bu da kursta yapılan benim yaptığımla aynı şekilde bunun adı da rumeli böreği diye geçiyor.
Adına siz ne derseniz deyin benim duyduğum isimleri bunlar.
İç malzeme ve yapılış şekli hepsi de aynı.
Şimdi sıra tarifinde:
MALZEMESİ:
5 adet yufka
1 büyük tavuk göğsü
çeyrek limon suyu (tavuğu haşlarken kullanılacak kokusunu almak için)
tuz,karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı tavuk suyu
Sosu için:
2,5 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarmısak
2 çorba kaşığı sirke
2 yumurta sarısı
Üzerine:
tereyağda kızdırılmış kırmızı biber
YAPILIŞI:
Tavuk eti,bol suda limon suyuyla haşlanır.
Didiklenip tuz ve karabiberle harmanlanır.
Yufka 6'ya bölünür.(Emine Beder'in tarifinde 4'e bölünüyor.)
Üzerine sıvıyağ sürülüp,tavuklu harçtan konulur.
Rulo yaparak saralım ve ruloların bir ucu sabit kalacak şekilde kendi etrafında döndürerek yuvarlak şekil verelim.(gül böreği gibi)
Diğer yufkalarda aynı şekilde sarılıp yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
180 ısılı fırında kızarana dek pişirilir.
Fırından alır almaz üzerine 2 bardak tavuk suyu gezdirip tekrar 5 dakika daha fırınlanır.
Küçük bir tencereye unu,yoğurdu,dövülmüş sarmısakları ve tavuk suyunu ekleyip karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim.
Sirkeyi ekleyip altını kapatalım.
Pişen börekleri servis tabağına alalım üzerine sosu döküp tereyağda kızdırılmış kırmızı biber gezdirerek sıcak servis yapalım.
Tepside döşeme şeklinde yapılacak ise normal tepsi böreği şeklinde yufkaların araları yağlanarak pişirilir.
Fırından çıkarınca üzerine tavuk suyu dökülür sonra haşlanmış ve didiklenmiş tavuklar konulup yeniden fırınlanır.
Fırından çıkarınca üzerine sos ilave edilip tereyağda kızdırılmış kırmızı biber gezdirilir.
nam nam... olsa da yesek
YanıtlaSilhepsi çok hoş bunların ya, bu arada ben arka fon çok koyu renk diye yazıları okuayamadım, haberiniz olsun. :)
YanıtlaSilSofra örtüsü yaparım inşallah yakında:)
YanıtlaSilSwotpisces canım teşekkürler,
aslında arka fon beyaz, sayfa ilk açıldığında yanlardaki koyu renkler çıkıyor,ama yüklenince fon beyaz oluyor :)
İsmi ne olursa olsun görünüşü bir harika . eminim tadı da öyledir. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAnnem bu tarifi bize küçükken mantı diye yapıyordu, sonra büyüdüm mantıyı öğrendim ve annenim bizi yıllarca kandırdığını farkettim:) (aman duymasın!) Şaka bir yana bir kaç yıl öncesine kadar trakyaya özel pek yemeğimiz yok deyip duruyordum ama sonradan rumeli mutfağını öğrendikçe hep annemin tarifleri gördüm:)
YanıtlaSilMmmmmmm favori yemeklerimdendir her haliyle.. Aynısının iç malzemesini soğan kıyma maydonoz olarak değiştirince de sosyete mantısı oluyor adı :))) Ellerine sağlık canım, ben de yarın akşam yapmayı planlıyordum tam, bu sefer senin tarifinden yapayım.. :))
YanıtlaSilRumeli böreğini çok severim. Ama henüz kendim başarıyla hazırlayamadım :( Tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilSEDA görünüşü gibi tadından da emin olabilirsiniz :)
YanıtlaSilESRA ben hemen söyleyeceğim annene tutmayın beni:))
e bi gün yaparsın artık bize rumeli yemekleri.
DİLEKCE canım sosyete mantısının üzerine bildiğim kadarıyla sadece yoğurt dökülüyor,bunun ise beşamel sosvari bir şey hazırlıyorsun,sirkeli falan, süt yerine yoğurt kullanıp pişiriliyor.muhtemelen bu gün yapmışsındır nasıl oldu :)
DR.SADİYE KUŞ en kısa zaman da çok da lezzetli yapacağınıza eminim.Bu arada bloguma da hoşgeldiniz :)