Pages

30.11.2010

HAMSİLİ PİLAV VE FIRINDA HELVA

Yemek kursunda yaptığımız bir lezzet.Her ne kadar karadenizli olsamda (sinop) bu güne kadar hiç tatmamıştım.Hoş bizde hamsi sadece tavada veya fırında yapılır öyle yok pilavı yok turşusu vs. vs. yapılmaz.Tatmamakla pek bir şey de kaybetmemişim pek benim damak tadıma göre değil.Pilavı çok lezzetli mümkünse pilavını ayrı hamsiyi tavada misss gibbi ayrı alayım:))Bizim usül hamsi tava için buraya tıklayabilirsiniz.
Gelelim bizim hamsili pilava...


MALZEMESİ:

1 kilo hamsi
2 su bardağı pirinç
1 kuru soğan
1 diş sarımsak
biraz sıvıyağ
2 su bardağı su (pilav için)
1 paket kuşüzümü
1 paket dolmalık fıstık
biraz maydanoz
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı nane
1 kesme şeker
tuz.karabiber

YAPILIŞI:

Pirinçler sıcak suda 20 dakika bekletilir.
Yemeklik doğranan soğan ve sarımsak sıvıyağda kavrulur.
Pirinçler eklenir biraz daha kavrulur.
Tuz.şeker ve suyu ilave edilir pişirilir.
Pilav pişince kıyılan maydanoz ve kalan baharatlar eklenir ve karıştırılır.
Demlenmeye bırakılır.


Ayıklanmış hamsiler biraz tuzlanır.
Dışı alta gelecek şekilde yağlanmış kalıba sıkıca dizilir.
Yanları yine hamsiyle kapatılır.
Pişirilen pilav içine yayılır.

Kalan hamsiyle pilavın üstü kaplanır.
200 ısılı fırında kızarana dek pişirilir.
Ters çevirerek servis yapılır.




  • hamsileri kalıba çok sık  dizmek gerekiyor üst üste gelecek şekilde.hamsiler kızarınca küçülüyorlar.
  • çok fazla yağ kullanmayın hamsi yağlı olduğı için ağır gelebilir. 
  • biz o gün kalabalık olduğumuz için 2 ölçü kullandık 
  • ve kalıp olarakta yuvarlak borcama yaptık.      


Biz masada yemeğimizi yerken arkadaşlarımız hemen fırında helva hazırladılar.Hamsili pilavımızın arkasından helvamızı yedik.
Ben daha önce yemekteyiz programında görmüştüm ilk olarak fırında helvayı.



MALZEMESİ:

1 kilo gr. sade tahin helva
1 limon suyu
1 su bardağı ceviziçi

YAPILIŞI:

Helva bir çatal yardımıyla iyice ezilir.
Dövülmüş ceviziçi ve limon suyu eklenir.
Fırına dayanıklı kaplara paylaştırılır.
180 ısılı fırınfda helvalar eriyip kızarana dek pişirilir.
Ilık olarak servis yapılır.
  • mangalda en son kalan közün üzerinde de pişirilebilir.

3 yorum:

  1. Maşallah canım sana,ne kadar da güzel hazırlamışsın öyle hamsileri tek tek..
    Çok da nefis görünüyor,ellerine sağlık..
    Afiyet,şifa olsun..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. goruntu muhtesem pilavda, biraz zahmetli bir yemek...peki hamsilerin tadi nasil oldu, bugulama gibi mi?

    YanıtlaSil
  3. Zeliha canım yemekler grup halinde yapılıyor,ben ve 2 arkadaş avcı kebabını yaparken,3 arkadaşda hamsili pilavı yaptılar.Arkadaşlarımızın eline emeğine sağlık.
    sevgiyle kalın.

    Sofra örtüsü dün cevablamıştım ama burada da yazayım pek buğulama gibi değilde fırında kızarmış hamsi gibi oluyor.

    YanıtlaSil

Zahmet edip yazımı okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim... Adsız olarak yorum yaparken de isminizi yazarsanız memnun olurum...